Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hegyi Zsolt szerint sorompóhiba okozta a problémát a szakaszon, amelyet 10 éve újítottak fel.","shortLead":"Hegyi Zsolt szerint sorompóhiba okozta a problémát a szakaszon, amelyet 10 éve újítottak fel.","id":"20250607_azonnali-vizsgalatot-rendelt-el-a-MAV-vezer-miutan-osszeomlott-a-balatoni-vonal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2.jpg","index":0,"item":"b06ccd60-4cf9-4fcd-b41d-595daacf66cf","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_azonnali-vizsgalatot-rendelt-el-a-MAV-vezer-miutan-osszeomlott-a-balatoni-vonal","timestamp":"2025. június. 07. 15:04","title":"„Nem elfogadható” – azonnali vizsgálatot rendelt el a MÁV-vezér, miután összeomlott a balatoni vasútvonal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cf047fdb-1970-4417-8361-977a50dea7a2","c_author":"Nagy Dániel Gergely","category":"360","description":"Kritikával illeti a baloldalt, amiért értékeit félredobva hozzájárult, hogy szavazói átpártoljanak a szélsőjobboldalhoz. Didier Eribon francia filozófus a fordulatot a családjában is megélte, ennek felismeréséről is szól a magyarul megjelent Visszatérés Reimsbe című könyve.","shortLead":"Kritikával illeti a baloldalt, amiért értékeit félredobva hozzájárult, hogy szavazói átpártoljanak...","id":"20250608_hvg-didier-eribon-interju-francia-filozofus-peremvideki-hangzavar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cf047fdb-1970-4417-8361-977a50dea7a2.jpg","index":0,"item":"2ec603db-664d-4121-9c82-3504ad7a61e9","keywords":null,"link":"/360/20250608_hvg-didier-eribon-interju-francia-filozofus-peremvideki-hangzavar","timestamp":"2025. június. 08. 10:30","title":"Tizenöt éve még furcsának hatott, hogy a munkások jobbra szavazzanak, ma ők a szélsőjobb bázisa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5aee10c8-294f-4bc9-9849-225ad0a7c5d1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rokonaival horgászott és sütögetett a parton, akkor merült el, amikor bement a vízbe. A Pest megyei Kutató Mentők keresik.","shortLead":"A rokonaival horgászott és sütögetett a parton, akkor merült el, amikor bement a vízbe. A Pest megyei Kutató Mentők...","id":"20250607_Eltunt-a-Dunaban-egy-27-eves-ferfi-Domosnel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5aee10c8-294f-4bc9-9849-225ad0a7c5d1.jpg","index":0,"item":"1caa9bf7-52e4-4b07-b22a-5b58d98e8570","keywords":null,"link":"/itthon/20250607_Eltunt-a-Dunaban-egy-27-eves-ferfi-Domosnel","timestamp":"2025. június. 07. 20:15","title":"Eltűnt a Dunában egy 27 éves férfi Dömösnél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c72a4e7e-e1b7-42f0-8cd6-7ff56854066a","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A balatoni fővonal közlekedésének szombati összeomlása után hétfőn 300 busz várja, szükség lesz-e rájuk.","shortLead":"A balatoni fővonal közlekedésének szombati összeomlása után hétfőn 300 busz várja, szükség lesz-e rájuk.","id":"20250609_Ugy-tunik-a-MAV-most-mar-minden-nap-kivezenyel-300-potlobuszt-tartalekba-biztos-ami-biztos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c72a4e7e-e1b7-42f0-8cd6-7ff56854066a.jpg","index":0,"item":"ddf8a4f8-0ae1-422d-815d-1be70a928ea4","keywords":null,"link":"/kkv/20250609_Ugy-tunik-a-MAV-most-mar-minden-nap-kivezenyel-300-potlobuszt-tartalekba-biztos-ami-biztos","timestamp":"2025. június. 09. 09:24","title":"Úgy tűnik, a MÁV most már minden nap kivezényel 300 pótlóbuszt tartalékba, biztos, ami biztos","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b4bcd8be-88ee-406b-bf47-15d9b2d525a8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A Tisza párt vezetője négy fontos kérdésről szeretne beszélgetni a miniszterelnökkel. Vagy az ő legközelebbi szövetségesével, Mészáros Lőrinccel.","shortLead":"A Tisza párt vezetője négy fontos kérdésről szeretne beszélgetni a miniszterelnökkel. Vagy az ő legközelebbi...","id":"20250609_Magyar-Peter-kihivta-Orban-Viktort-Ha-fel-kuldje-el-Meszaros-Lorincet-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b4bcd8be-88ee-406b-bf47-15d9b2d525a8.jpg","index":0,"item":"78dd547e-6f1c-45f9-a53c-cfd7971d191a","keywords":null,"link":"/itthon/20250609_Magyar-Peter-kihivta-Orban-Viktort-Ha-fel-kuldje-el-Meszaros-Lorincet-ebx","timestamp":"2025. június. 09. 09:41","title":"Magyar Péter kihívta Orbán Viktort: „Ha fél, küldje el Mészáros Lőrincet!”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"45150c8f-c2a7-47f8-8827-10fc008a5951","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Egy harmadikat más fürdőzők húztak ki a Balatonból.","shortLead":"Egy harmadikat más fürdőzők húztak ki a Balatonból.","id":"20250608_vizbe-fulladt-furdozok-somogy-megye-specialis-mentok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/45150c8f-c2a7-47f8-8827-10fc008a5951.jpg","index":0,"item":"d6502b6a-065e-48bf-a103-07677be42538","keywords":null,"link":"/itthon/20250608_vizbe-fulladt-furdozok-somogy-megye-specialis-mentok","timestamp":"2025. június. 08. 12:07","title":"A héten már két ember fulladt vízbe Somogy megyében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f0964e41-bd0b-4d5f-84e8-cb2d663c2ac0","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A világon elegendő élelmiszert termelnek ahhoz, hogy mindenki jóllakjon, mégis 815 millió ember éhezik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2018-as adatai szerint. Ezért nagyon sokan szenvednek nyomelem- és vitaminhiányban, de ez – például a vashiány – nemcsak a kórosan soványakat, hanem a túlsúlyosokat is érintheti. ","shortLead":"A világon elegendő élelmiszert termelnek ahhoz, hogy mindenki jóllakjon, mégis 815 millió ember éhezik az ENSZ...","id":"20250508_Vashiany-testsuly-osszefugges-tunetek-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f0964e41-bd0b-4d5f-84e8-cb2d663c2ac0.jpg","index":0,"item":"f0c6e523-7326-42fb-ac87-8747d59242b5","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250508_Vashiany-testsuly-osszefugges-tunetek-maltofer","timestamp":"2025. június. 08. 19:30","title":"Nem a testsúlyán múlik, hogy vashiányos-e","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"e56bccce-23d4-4c9d-a162-ef8fcedcbda1","c_author":"Üdülés Ausztriában","category":"brandchannel","description":"Klagenfurt egyesíti magában a mediterrán hangulatot, az alpesi frissességet és az osztrák precizitást. Városi kaland vagy természetközeli elvonulás? Nem kell döntenünk, itt mindezekben egyaránt részünk lehet. ","shortLead":"Klagenfurt egyesíti magában a mediterrán hangulatot, az alpesi frissességet és az osztrák precizitást. Városi kaland...","id":"20250417_feelaustria_karintia_klagenfurt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e56bccce-23d4-4c9d-a162-ef8fcedcbda1.jpg","index":0,"item":"77471b25-56b4-4909-9fd1-c918af4764b4","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250417_feelaustria_karintia_klagenfurt","timestamp":"2025. június. 08. 15:30","title":"Nem kell az Adriáig utazni a mediterrán hangulatért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Üdülés Ausztriában","c_partnerlogo":"70c878ef-b3d1-46f9-bb8b-a23cffee679c","c_partnertag":""}]
Hogyan jut el egy vidéki szakács a legnagyobb kitüntetésig? – recept
szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?
A valóság sokszor a népmeséket is felülírja. Jó példa erre a baszk származású séf és étteremtulajdonos, Hélène Darroze története, aki egy vidéki fogadó konyháján látta meg a napvilágot, s a napokban érdemesült a legmagasabb francia kitüntetésre, a Becsületrendre.
A Francia Köztársaság hivatalos lapja, a Journal Officiel január 1-én közölte a kitüntetésre érdemesnek tartottak névjegyzékét. Nem kis meglepetésre, a Becsületrend lovagi fokozatát kapta Hélène Darroze, aki összesen három Michelin csillaggal két neves éttermet is visz, az egyiket Párizsban, a másikat Londonban. A párizsi Restaurant Helene Darozze nem mellesleg a Relais&Chateaux lánc tagja, a madame pedig Grand Chef. Szalonjában kínálják a Darrozze família különleges vintage Bas Armagnac kollekcióját is.
Szó szerint egy konyhában született, és a nagypapa konyháján nőtt fel egy vendéglátós család negyedik generációs sarjaként a februárban 45. évét betöltő séfasszony. A történet a Landes megyei Mont-de-Marsanban kezdődött. A dédnagypapa 1895-ben nyitotta meg Le Relais nevű vendéglőjét Villeneuve-de-Marsanban. Aztán Darrozze nagyszülei és szülei továbbvitték-fejlesztették a családi éttermet.
helenedarroze.com
Konyha ide vagy oda, a Darroze lány mégsem annyira csak a főzőkanalat akarta szorongatni, inkább szállodai menedzsment diplomát szerzett 1990-ben a Bordeaux Management School-ban. Szállodai szakemberként a monte-carlói Hotel de Paris-ban kezdte pályafutását. Aztán mégis a hotel XV. Lajoshoz címzett éttermében, illetve a konyhán kötött ki, ahol mit tesz isten, történetesen a világhírű francia séf Alain Ducasse lett a mestere, és arra ösztökélte, hogy térjen vissza gyökereihez, legyen csak szakács. A tanítvány ezt annyira komolyan is vette, hogy maga mögött hagyta a hercegséget és 1995-ben átvette a családi vendéglő irányítását.
Hélène Darroze mégsem maradt a francia vidék vendéglőse. Köszönte, de visszaadta a papának a marsani séfsapkát, és 1999-ben Párizsban saját éttermet nyitott. Igaz, elsősorban tradicionális landesi receptúrák alapján készült ételekkel várta s várja a vendégeket. Ezzel kerülve be a Michelin csillagosok családjába. Darroze sikeresen viszi a londoni The Connaught-ot is, a 110 éves szálloda és étterem teljes felügyeletét ellátja, a szobaszerviztől kezdve a rendezvényeiről híres Connaught Grillig, amelynek 2008-as átvételét követően már 2009-ben kiérdemelte itt is az egy Michelin csillagot, majd 2011-ben begyűjtötte hozzá a másodikat. Konyhájában és ételeiben a tradíció és az újítás, a hagyománytisztelet és a merész kísérletezés egyesül francia-baszk alapokon olasz, spanyol és indiai hatásokkal.
Időközben a konyhából sikeres kitérőt tett a könyvírás felé is. Personne ne me volera ce que j'ai dansé című önéletrajzi kötete – amit elsősorban azért szakácskönyvnek szánt – 2005-ben Gourmand World Cookbook díjat kapott.
gillespudlowski.com
Hélène Darroze tudomásunk szerint az első étteremtulajdonos szakácsnő, aki a Becsületrend lovagja kitüntetésben és címben részesült. Amúgy, a gasztronómia területéről vannak hagyományai e nagy elismerésnek: Auguste Escoffier volt az első francia szakács, aki 1919-ben megkapta a Becsületrend lovagi, majd 1928-ban a tiszti fokozatát, őt később Paul Bocuse (1975) és Michel Roux (2004) követte. Végül talán nem szerénytelenség megemlíteni, hogy a magyar gasztronómiatörténet nagyjai közül ketten is kiérdemelték a Becsületrendet: Palkovics Ede szakácsművész, szállodás és vendéglős, valamint Gerbeaud Emil cukrász, csokoládégyáros.
Recept
Polenta rókagombával
Íme, egy egyszerű baszk népi eledel, a landesi escaoutoun, ami Hélen Darroze konyhájáról híresült el. Alapja a polenta – kicsit másként.
Hozzávalók:3 evőkanál kukoricaliszt,3 dl tyúkhúsleves (vagy gyöngytyúkleves), 2 púpozott evőkanál mascarpone, 50 dkg rókagomba (helyettesíthető laskagombával, pereszkével, csirkegombával, illetve a séfasszony olykor fekete szarvasgombával turbózza), 50 dkg juhsajt, 3 dkg kacsazsír, egy csokor petrezselyem, só, bors + pár kanál szárnyas pecsenyelé a tálaláshoz.
Elkészítés
A kukoricalisztet felöntjük a húslevessel, amiből egy-két kanállal félreteszünk. Elkeverjük és kis lángon főzzük – körülbelül 5 percig – míg magába szívja a nedvességet, teljesen besűrűsödik. Hozzákeverjük a mascarponét és az előzőleg lereszelt juhsajtot (H.D. a brebis baszk juhsajtot használja), és a maradék húslevessel lazítjuk. Az escautoun egyébként a baszk konyhán igen sűrű, tömör, nehéz étel.
A rókagombát a kacsazsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel. A polentával tálaljuk, egy-két kanál szárnyas pecsenyelével meglocsolva.