Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ebff0702-f374-4a46-94e0-25426b9c5428","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az osztrák–magyar határon több átkelőhelyen is felfüggesztették a személy- és járműforgalmat a száj- és körömfájás miatt. ","shortLead":"Az osztrák–magyar határon több átkelőhelyen is felfüggesztették a személy- és járműforgalmat a száj- és körömfájás...","id":"20250407_hegyeshalom-hatar-torlodas-utinform-szaj-es-koromfajas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ebff0702-f374-4a46-94e0-25426b9c5428.jpg","index":0,"item":"dd84d4e3-6460-4494-b0dc-352672629a9e","keywords":null,"link":"/itthon/20250407_hegyeshalom-hatar-torlodas-utinform-szaj-es-koromfajas","timestamp":"2025. április. 07. 15:24","title":"Több mint tíz kilométeres kamionsor torlódott fel a határon Hegyeshalomnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"91e04b71-d2ff-479f-85a2-21bbe2106c8d","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Ha még A kis hableányt is hozzácsapjuk, több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint néhány nagyobb repülőtér egy egész évben.","shortLead":"Ha még A kis hableányt is hozzácsapjuk, több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint néhány nagyobb repülőtér egy egész...","id":"20250408_hofeherke-disney-karbonlabnyom","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/91e04b71-d2ff-479f-85a2-21bbe2106c8d.jpg","index":0,"item":"ef652808-80d5-4d1a-8cb8-37c2cea15532","keywords":null,"link":"/kultura/20250408_hofeherke-disney-karbonlabnyom","timestamp":"2025. április. 08. 16:38","title":"A Disney Hófehérkéjének nagyobb volt a karbonlábnyoma, mint a legutóbbi Halálos iramban-filmnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af53d590-a8f3-4829-8a6c-c106b8e71742","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Néhány nap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent az olaj világpiaci ára.","shortLead":"Néhány nap alatt mintegy tíz százalékkal csökkent az olaj világpiaci ára.","id":"20250407_Csokkennek-az-uzemanyagarak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af53d590-a8f3-4829-8a6c-c106b8e71742.jpg","index":0,"item":"4bd1192a-613e-486d-9d62-b99270a0e51e","keywords":null,"link":"/cegauto/20250407_Csokkennek-az-uzemanyagarak","timestamp":"2025. április. 07. 09:34","title":"Jön az újabb árcsökkenés a benzinkutakon, és várhatóan még nincs vége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"90b262ef-4848-4a10-8b0a-edc34a55f96e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A háromszoros Forma–1-es világbajnok az alapítványán keresztül igyekszik előmozdítani a demenciakutatást.","shortLead":"A háromszoros Forma–1-es világbajnok az alapítványán keresztül igyekszik előmozdítani a demenciakutatást.","id":"20250408_jackie-stewart-felesege-demencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/90b262ef-4848-4a10-8b0a-edc34a55f96e.jpg","index":0,"item":"b71fc7db-bd0f-403b-9427-2685f351496d","keywords":null,"link":"/elet/20250408_jackie-stewart-felesege-demencia","timestamp":"2025. április. 08. 14:20","title":"Már azt sem tudta, ki a férje – Sir Jackie Stewart a felesége demenciájáról beszélt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cd36016e-80bf-4fce-8264-88fe3ae96b9c","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"Alapjogokat nem lehet hitelvek szerint korlátozni, mert a világvallások előírásai gyakorta természetellenesek. Vélemény.","shortLead":"Alapjogokat nem lehet hitelvek szerint korlátozni, mert a világvallások előírásai gyakorta természetellenesek. Vélemény.","id":"20250407_revesz-sandor-tizparancsolat-szexualitas-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cd36016e-80bf-4fce-8264-88fe3ae96b9c.jpg","index":0,"item":"9a812a37-b970-41dc-907a-9da78ac73a98","keywords":null,"link":"/360/20250407_revesz-sandor-tizparancsolat-szexualitas-velemeny","timestamp":"2025. április. 07. 08:00","title":"Révész Sándor: Természetellenes tízparancsolat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"895d0569-5f4f-46b0-947c-b35bca370635","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Feltehetően Vámos Zoltánt fogja Szombathelyen indítani a Fidesz.","shortLead":"Feltehetően Vámos Zoltánt fogja Szombathelyen indítani a Fidesz.","id":"20250407_orban-viktor-hende-csaba-vamos-zoltan-vas-1-szombathely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/895d0569-5f4f-46b0-947c-b35bca370635.jpg","index":0,"item":"2f6324ad-2577-4444-a652-fd3d16eca59f","keywords":null,"link":"/itthon/20250407_orban-viktor-hende-csaba-vamos-zoltan-vas-1-szombathely","timestamp":"2025. április. 07. 07:52","title":"Orbán Viktor lecserélte Hende Csabát, már megvan az utód is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d46b690-c24e-4276-a018-96f4030e9845","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Nemcsak a vámháború, hanem az olajtermelő országok is hozzájárulnak az eséshez.","shortLead":"Nemcsak a vámháború, hanem az olajtermelő országok is hozzájárulnak az eséshez.","id":"20250407_Trump-vamok-olaj-arak-areses-WTI-Brent-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d46b690-c24e-4276-a018-96f4030e9845.jpg","index":0,"item":"04dac465-3357-4d89-8bd9-1bf3314e0c48","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250407_Trump-vamok-olaj-arak-areses-WTI-Brent-ebx","timestamp":"2025. április. 07. 11:13","title":"Durván esnek az olajárak is, négy éve nem láthattunk ilyet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a0ed43eb-8ab4-4062-ac57-69088de17ecb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai rizsből és szójababból fermentáltak miszót, hogy kiderüljön, el lehet-e készíteni a pasztát az űrben.","shortLead":"A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai rizsből és szójababból fermentáltak miszót, hogy kiderüljön, el lehet-e készíteni...","id":"20250407_miszo-fermentalas-nemzetkozi-urallomas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a0ed43eb-8ab4-4062-ac57-69088de17ecb.jpg","index":0,"item":"15d00140-f9e4-4278-b3f1-773a2a743b01","keywords":null,"link":"/tudomany/20250407_miszo-fermentalas-nemzetkozi-urallomas","timestamp":"2025. április. 07. 13:03","title":"Megcsinálták a japán konyha legfontosabb elemét az űrben, és egészen finom lett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hogyan jut el egy vidéki szakács a legnagyobb kitüntetésig? – recept
szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?
A valóság sokszor a népmeséket is felülírja. Jó példa erre a baszk származású séf és étteremtulajdonos, Hélène Darroze története, aki egy vidéki fogadó konyháján látta meg a napvilágot, s a napokban érdemesült a legmagasabb francia kitüntetésre, a Becsületrendre.
A Francia Köztársaság hivatalos lapja, a Journal Officiel január 1-én közölte a kitüntetésre érdemesnek tartottak névjegyzékét. Nem kis meglepetésre, a Becsületrend lovagi fokozatát kapta Hélène Darroze, aki összesen három Michelin csillaggal két neves éttermet is visz, az egyiket Párizsban, a másikat Londonban. A párizsi Restaurant Helene Darozze nem mellesleg a Relais&Chateaux lánc tagja, a madame pedig Grand Chef. Szalonjában kínálják a Darrozze família különleges vintage Bas Armagnac kollekcióját is.
Szó szerint egy konyhában született, és a nagypapa konyháján nőtt fel egy vendéglátós család negyedik generációs sarjaként a februárban 45. évét betöltő séfasszony. A történet a Landes megyei Mont-de-Marsanban kezdődött. A dédnagypapa 1895-ben nyitotta meg Le Relais nevű vendéglőjét Villeneuve-de-Marsanban. Aztán Darrozze nagyszülei és szülei továbbvitték-fejlesztették a családi éttermet.
helenedarroze.com
Konyha ide vagy oda, a Darroze lány mégsem annyira csak a főzőkanalat akarta szorongatni, inkább szállodai menedzsment diplomát szerzett 1990-ben a Bordeaux Management School-ban. Szállodai szakemberként a monte-carlói Hotel de Paris-ban kezdte pályafutását. Aztán mégis a hotel XV. Lajoshoz címzett éttermében, illetve a konyhán kötött ki, ahol mit tesz isten, történetesen a világhírű francia séf Alain Ducasse lett a mestere, és arra ösztökélte, hogy térjen vissza gyökereihez, legyen csak szakács. A tanítvány ezt annyira komolyan is vette, hogy maga mögött hagyta a hercegséget és 1995-ben átvette a családi vendéglő irányítását.
Hélène Darroze mégsem maradt a francia vidék vendéglőse. Köszönte, de visszaadta a papának a marsani séfsapkát, és 1999-ben Párizsban saját éttermet nyitott. Igaz, elsősorban tradicionális landesi receptúrák alapján készült ételekkel várta s várja a vendégeket. Ezzel kerülve be a Michelin csillagosok családjába. Darroze sikeresen viszi a londoni The Connaught-ot is, a 110 éves szálloda és étterem teljes felügyeletét ellátja, a szobaszerviztől kezdve a rendezvényeiről híres Connaught Grillig, amelynek 2008-as átvételét követően már 2009-ben kiérdemelte itt is az egy Michelin csillagot, majd 2011-ben begyűjtötte hozzá a másodikat. Konyhájában és ételeiben a tradíció és az újítás, a hagyománytisztelet és a merész kísérletezés egyesül francia-baszk alapokon olasz, spanyol és indiai hatásokkal.
Időközben a konyhából sikeres kitérőt tett a könyvírás felé is. Personne ne me volera ce que j'ai dansé című önéletrajzi kötete – amit elsősorban azért szakácskönyvnek szánt – 2005-ben Gourmand World Cookbook díjat kapott.
gillespudlowski.com
Hélène Darroze tudomásunk szerint az első étteremtulajdonos szakácsnő, aki a Becsületrend lovagja kitüntetésben és címben részesült. Amúgy, a gasztronómia területéről vannak hagyományai e nagy elismerésnek: Auguste Escoffier volt az első francia szakács, aki 1919-ben megkapta a Becsületrend lovagi, majd 1928-ban a tiszti fokozatát, őt később Paul Bocuse (1975) és Michel Roux (2004) követte. Végül talán nem szerénytelenség megemlíteni, hogy a magyar gasztronómiatörténet nagyjai közül ketten is kiérdemelték a Becsületrendet: Palkovics Ede szakácsművész, szállodás és vendéglős, valamint Gerbeaud Emil cukrász, csokoládégyáros.
Recept
Polenta rókagombával
Íme, egy egyszerű baszk népi eledel, a landesi escaoutoun, ami Hélen Darroze konyhájáról híresült el. Alapja a polenta – kicsit másként.
Hozzávalók:3 evőkanál kukoricaliszt,3 dl tyúkhúsleves (vagy gyöngytyúkleves), 2 púpozott evőkanál mascarpone, 50 dkg rókagomba (helyettesíthető laskagombával, pereszkével, csirkegombával, illetve a séfasszony olykor fekete szarvasgombával turbózza), 50 dkg juhsajt, 3 dkg kacsazsír, egy csokor petrezselyem, só, bors + pár kanál szárnyas pecsenyelé a tálaláshoz.
Elkészítés
A kukoricalisztet felöntjük a húslevessel, amiből egy-két kanállal félreteszünk. Elkeverjük és kis lángon főzzük – körülbelül 5 percig – míg magába szívja a nedvességet, teljesen besűrűsödik. Hozzákeverjük a mascarponét és az előzőleg lereszelt juhsajtot (H.D. a brebis baszk juhsajtot használja), és a maradék húslevessel lazítjuk. Az escautoun egyébként a baszk konyhán igen sűrű, tömör, nehéz étel.
A rókagombát a kacsazsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk és meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel. A polentával tálaljuk, egy-két kanál szárnyas pecsenyelével meglocsolva.