Magyarországra jönne Amerika, sőt a világ első számú családi étteremlánca
Mester franchise partnert keres márkája magyarországi bevezetéséhez és hálózatának fejlesztéséhez a Denny’s. Öt étteremmel indítanának.
Mester franchise partnert keres márkája magyarországi bevezetéséhez és hálózatának fejlesztéséhez a Denny’s. Öt étteremmel indítanának.
Lett egy kávézó Budapesten, ahol szinte semmi sem olyan, mint a többiben, mégis minden nagyon rendben van, a kávé finom, a süti omlós, a kiszolgálás gyors és pontos. A nyitás után két nappal már telt házzal mentek, pedig messze vannak a bulinegyedtől, és a kollégák többsége nemhogy a vendéglátásban nem dolgozott még, de sehol sem. Budapest első olyan kávézójában jártunk, ahol szinte csak fogyatékos emberek dolgoznak. Ők szolgálnak fel, ők készítik a sütiket, ők főzik a kávét. És ők örülnek a legjobban, ők a legelégedettebbek.
A múlt évben közel felére csökkent a felszámolások száma a 2014-es évhez képest, aminek következtében a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött. A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. 2015-ben azonban egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart. Az élelmiszergyártás ugyanis az elmúlt évben a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.
Hagyományos étterembe csupán a magyarok 17 százaléka jár havonta vagy gyakrabban, gyorsétterembe a megkérdezettek 20 százaléka.
Egy tartományi fogyasztóvédelmi hatóság rossz néven vette és figyelmeztette egy kelet-kínai étterem tulajdonosát, mert felárat számított fel a tisztított levegőért, pedig a rendelésenként 1 jüant (45 forint) mindenkinek becsületesen fel is tüntette a számláján.
Akarjuk, vagy sem, minden téren toplistákat mutatnak fel nekünk folyamatosan, mert toplistákat készíteni divat, s küldetés is egyszerre. Magunkat csak egyszerű vendégnek tartva, küldetéstudatunk nekünk is van. Felvállaljuk, és szívesen megosztjuk, hogy mit szeretünk.
Végre a KFC is beállta a sorba és nekiáll házhoz szállítani. Egyelőre az USA két városában, de még ebben az évben bővíti a home delivery kört.
Az orosz vendégek száma jócskán visszaesett, az amerikaiaké viszont nagyot nőtt 2015 szeptemberére. A külföldi vendégek által Magyarországon töltött éjszakák száma 7,3 százalékkal bővült – derült ki a KSH adataiból. Az NGM államtitkára az M1-en örült, hogy nem ütött léket a turizmuson a menekültválság legsűrűbb hónapja.
A kanadai étteremben azzal próbálják elősegíteni a békés környezetet, hogy 5 dollár kedvezményt adnak azoknak, akinek gyermekei „jól viselkedtek” az asztalnál.
Szinte mindent megpróbál a McDonald's, hogy megállítsa forgalmának és pozíciónak romlását. A legutóbbi svéd kampányában azt tesztelte, hogyan fogadnák a hamburgerfogyasztók, ha előre foglalt – igaz, papírból készült –, abrosszal leterített asztalhoz pincér hozná ki a junk foodot. Bedobtak egy új, az eddigieknél "minőségibb", nehézsúlyú szendvicset is. A svédeknek tetszett a szendvics, de a pincérért meg a körítésért egy őrével sem hajlandók többet fizetni. Úgy fest, tovább kell gondolkodni.
A gasztronómia változásainak egyik mutatója az étlapok története. Régi menük, bezárt, újranyitott és évtizedek óta folyamatosan működő éttermek után kutakodtunk. Mennyi volt a Szondyban egy darab kenyér a Rákosi-korban? Mikor nyíltak az első fast food helyek? Mi volt a verekedésekről is hírhedt Ádám Söröző városszerte ismert specialitása?
A Starbucks kávézólánc több ezer üzletében lehet Amerika-szerte telefonos appon rendelni és fizetni, és a múlt héten több gyorsétteremlánc is bevezette hasonló szolgáltatását, így például a Burger King és a Taco Bell's is. A Subway is nagy erőkkel készülődik.
Ki kapja meg vajon az éttermi számlában fizetendő szervizdíjat? – merül fel a kérdés lépten-nyomon. Olykor maguk az éttermek sincsenek ezzel tisztában. Mutatjuk, kit illet meg a szervizdíj, és milyen adózási, tb-szabályokat kell betartani.
Idén is kitettek magukért a Hungaroring büfései és egyéb lehúzói: egy gyros 3 ezer, egy kóla 600 forintba kerül.
A munkaerő-elvándorlás már a válság előtt megkezdődött, az ágazat jövedelmezősége relatíve alacsony az adóterhek miatt, amelyek magasabbak a nyugat-európainál, ahol a vendéglátás és az idegenforgalom áfája kedvezményes adókulcs alá tartozik.
Mintha vészhelyzet lenne a balatoni vendéglátásban. Az egyre kevesebb vendég már nem is számít meglepőnek, sőt inkább az okozhatna kisebbfajta zűrzavart, ha sokan volnának, mivel nem lenne, aki kiszolgálja őket. Kritikussá vált a munkaerőhiány, jószerivel mindenki, aki egy kicsit is konyít a szakmához, lelépett külföldre, pedig nem is biztos, hogy jobban jár. Etetni azonban kell, a diszkónak is pörögnie kell, így nagyjából bárkit alkalmaznak pultosnak, pincérnek, aki a hajlandóság minimális jeleit mutatja. Elmentünk körülnézni, videósunk is jött velünk.
Az angol sztárszakács televíziós műsorában sorozatban menti meg az enyészettől a rosszul menedzselt éttermeket, a valóságban azonban ahogy kivonul a stáb, összeomlik a patyomkin-díszlet.
A SZÉP-kártyák felhasználásának tervezett korlátozása miatt az OTP szerint kevesebben választanák a kártyákat, vagy azon belül a vendéglátás opciót.
Huszonöt évvel ezelőtt, a rendszerváltás után a magyar gasztronómia, vendéglátás történetében is új fejezet vette kezdetét. Ezt jelezte s jegyezte az első hazai gasztronómiai folyóirat, a Konyhaművészet megjelenése is. A lapnak tiszteleg augusztus 29-én megnyíló, november elejéig látható, új kiállításával a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.
A jelenség nem általános, főleg Észak-Görögországban tapasztalható. Lehet levával fizetni a boltokban, éttermekben és hotelekben is.