szerző:
-gy-

Lenne egy fogadásunk rá, hogy a pénteki hivatalos kommunikáció szerint óriási népszerűségnek örvendett az idén is a Torkos Csütörtök. Úgyis, mint a Gasztronómia Évének nyitánya.

Ezekben az órákban többféle vendégtipus leledzik. Aki már büszke asztalfoglalás-tulajdonos valamelyik akciós étteremben, aki most kezd vadászni a neten, és aki bárhol szívesen enne holnap, csak ne legyen a hely "torkos". A többiek a rendszeresen vendéglőbe járók, ami meglehetősen csekély százaléka a felnőtt lakosságnak.

Lévén, hogy az idei Torkos Csütörtök már a 11. a sorban, kiváncsiak lennénk rá, készült-e olyan felmérés, hatástanulmány, bármi, ami azt kapiskálja, hányan váltak "gasztronautákká" az éves féláras össznépi kóstoltatásokat követően mostanáig.

Már leszoktunk arról, hogy firtassuk, mi értelme is van ennek az egésznek. Belenyugodtunk, ha mást nem is érnek el vele, jó sok helyen  lehetőséget adnak rá, legalább évente egyszer megengedhesse magának valaki, hogy vendég legyen.

A jó sok hely az idén 600 körül van. Az éttermek február 9-én 18.00 óráig regisztrálhattak a hetyke paprikabajuszos szakács logója jegyében. Így most már teljesnek tekinthető a lista, ami Budapesten kerületenként, országosan régiókként (Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, stb) böngészhető. Az étterem-kereső olyan speciális szempontok szerint is kiadja a találatokat, mint például, hogy kutya - vagy gyermekbarát-e az adott hely, preferálja-e a SZÉP kártyát, netán eleve a Torkos Csütörtök meghosszabbítására hajt-e, tovább görgetve kedvezményeket ( a 600-ból momentán 65 ilyen van).

©

Aki nem gyakorlott torkoskodó, annak nem árt tudni, hogy az erre a napra érvényes 50 százalékos kedvezmény az a la carte kínálatra és az alkoholmentes italokra vonatkozik. Az alkoholokkal kapcsolatban elég érdekes kitétel a szabályzatban, hogy az éttermek "természetesen pozitív irányban ettől eltérhetnek". Kiváncsiak lennénk, hány helyen kapnának az alkalmon, hogy negatív irányban is eltérhetnek.

Ami az állandó étlap választékát illeti, annak illik legalább az előző hetivel megegyeznie. Szűkített menüsorral virítani több mint illetlenség, egyenesen szabálytalan. Ja, és csak a helyben  fogyasztásra vonatkozik a kedvezmény, a doggy bag-re, azaz a maradék csomagoltatására nem találtunk kitételt. A töltekezést követően a vendégnek mindegyik étterem "lehetővé tesz minden olyan fizetési módot, amelyre az adott helyen lehetőség van az év többi időszakában is" (sic!). Ez igazán szép. Meg a SZÉP- kártya szorgalmazása is.

A szabályzattal felvértezett olvasó-vendégektől szívesen vennénk, ha megosztanák velünk a nagy torkoskodás tapasztalatait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén

Mészárosék kapták az év alaptőke-emeléséért járó díjat a BÉT rendezvényén