#vendéglátás









Az étterem, ahol nemcsak Rózsa Sándor, de az egész 19. század is megelevenedik
 

Az étterem, ahol nemcsak Rózsa Sándor, de az egész 19. század is megelevenedik

"Egy belvárosi étteremben kevésbé lehet sózni az ételeket, mint a külvárosban" - vélik a budapesti Urban Betyár tulajdonosai. A Leidal család azonban azt is tudja, másfajta élményre is szükség van már, így ők nemcsak ételekkel, hanem egy egyedülálló néprajzi gyűjteménnyel is igyekeznek becsábítani a vendégeket. De mi volt előbb? A gyűjtemény vagy a konyha? És mire van szükség a Covid után a vendéglátásban? Leidal Csabával és fiával beszélgettünk.






Hasbeszélő: Az út a Rómába vezetett, ahol a legenda helyett a valósággal találkoztunk
 

Hasbeszélő: Az út a Rómába vezetett, ahol a legenda helyett a valósággal találkoztunk

Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Budán, a Csalogány utcában.

GyéZsé GyéZsé



Mi lenne, ha a köztereinket nemcsak autótárolásra használnák, hanem visszaadnánk a közösségnek?
 

Mi lenne, ha a köztereinket nemcsak autótárolásra használnák, hanem visszaadnánk a közösségnek?

A parkoló autók helyén létesítendő teraszok témáját a Szabad Bisztró karolta fel, akik egy előzetes petíció gyűjtése után elindították a kampányteraszukat. A Király utcában üzemelő hely kerülethatáron helyezkedik, mivel az utca túloldala már VI. kerület, ahol támogatják a teraszok telepítését parkolóhelyeken. Az Anker közben Soproni Tamás polgármester segítségével is állandósultak a teraszok, mely az egyik helyi vendéglátós, Takács György kezdeményezésére történt, aki szerint a terasz a túlélés kulcsa az elmúlt évek deficitje miatt.

Ká Zoltán Ká Zoltán


Az energiaárak elszállása az utolsó utáni csepp a pohárban: sok szálloda a telet sem fogja túlélni
 

Az energiaárak elszállása az utolsó utáni csepp a pohárban: sok szálloda a telet sem fogja túlélni

A drasztikusan megnőtt rezsiköltségek fedezetét még ki lehetne gazdálkodni a vendéglátásban, de az egyéb költségek emelkedése, a végrehajtott béremelések mellett erre sokan már nem lesznek képesek, a kormánytól pedig aligha várható jelentős segítség. A megtakarítást jelentő energetikai fejlesztések drágák, időigényesek és szakember sincs elég. A hosszú távú rezsiszerződések miatt a költségemelkedés nem egyszerre éri el a vállalkozásokat, 2023 tavaszára tisztázódhat, ki tud talpon maradni.


Kaotikus helyzet alakult ki a német turizmusban
 

Kaotikus helyzet alakult ki a német turizmusban

Óriási a munkaerőhiány , és emiatt kell órákat várni a repülőtereken kevés a pincér az éttermekben, a személyzet a szállodákban. A főszezon nem jól indul Németországban - derül ki a Deutsche Welle összeállításából.

Lengyel Miklós Lengyel Miklós