Akkora a munkaerőhiány, hogy napi 30 ezerért keresnek pultost karácsonyra
A munkaidő viszont 14-15 óra.
A munkaidő viszont 14-15 óra.
Magyarország egészéről készít étteremlistát a Michelin Guide. Hamarosan kiderül, mely hazai éttermeket talált érdemesnek arra a patinás gasztronómiai kalauz, hogy szerepeltesse a kiadványban, és csillaggal vagy más elismeréssel értékelje teljesítményüket.
Cordennel már többször meggyűlt egy New York-i étteremtulajdonos baja, ezért úgy döntött, hogy mostantól fogva jobb, ha a humorista-műsorvezető többé be sem teszi a lábát az éttermébe.
Határidőhöz kötik a kedvezményes adózású összegek elköltését.
A borász cégei korábban nagyobb összegű állami támogatásokhoz jutottak hozzá.
A háromszoros olimpiai bajnok volt férje és edzője, Shane Tusup már annyi vállalkozást visz, hogy felsorolni is nehéz.
Alig lábaltak ki a koronavírus-járvány okozta válságból a hazai turisztikai vállalkozások, most a rezsi megugrása sodorja veszélybe az ágazatot. Segítséget az állami normatív támogatástól, illetve a Szép-kártyás költések növelésétől remélnek.
A londoni szállodák kihasználtsága 95 százalékos.
Az ipartestület szerint jelentős és hathatós állami segítségre van szükség.
A Covid-járvány előtti találmány, de a pandémia idején vált igazán népszerűvé a QR-kóddal elérhető digitális étlap. De egyre többen követelik vissza a hagyományos menüt.
"Egy belvárosi étteremben kevésbé lehet sózni az ételeket, mint a külvárosban" - vélik a budapesti Urban Betyár tulajdonosai. A Leidal család azonban azt is tudja, másfajta élményre is szükség van már, így ők nemcsak ételekkel, hanem egy egyedülálló néprajzi gyűjteménnyel is igyekeznek becsábítani a vendégeket. De mi volt előbb? A gyűjtemény vagy a konyha? És mire van szükség a Covid után a vendéglátásban? Leidal Csabával és fiával beszélgettünk.
A drasztikusan megnőtt rezsiköltségek fedezetét még ki lehetne gazdálkodni a vendéglátásban, de az egyéb költségek emelkedése, a végrehajtott béremelések mellett erre sokan már nem lesznek képesek, a kormánytól pedig aligha várható jelentős segítség. A megtakarítást jelentő energetikai fejlesztések drágák, időigényesek és szakember sincs elég. A hosszú távú rezsiszerződések miatt a költségemelkedés nem egyszerre éri el a vállalkozásokat, 2023 tavaszára tisztázódhat, ki tud talpon maradni.
A tortaszelet ára közelíti az 1000 forintot, a lángosé már át is lépte azt, és a költségek emelkedése miatt valószínű a további drágulás.
A koronavírus-járvány alatt is sokan gondolkodtak új vendéglő megnyitásán.
Óriási a munkaerőhiány , és emiatt kell órákat várni a repülőtereken kevés a pincér az éttermekben, a személyzet a szállodákban. A főszezon nem jól indul Németországban - derül ki a Deutsche Welle összeállításából.
A vendéglátósok ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy egy ekkora emelést követően elmaradoznának a vendégeik.
A szakácsok 15 napot dolgoztak, majd újabb 15-öt pihentek.
Jártunkban-keltünkben megéhezünk, megszomjazunk, megállunk „kispiszkostól” a fine diningig. Nosztalgiázunk és felfedezünk, megyünk az emlékeink után, rábízzuk magunkat a véletlenre, vagy éppen nagyon is tudatosan keresünk valami újat. Aztán elmeséljük, mondjuk a magunkét. A vendégét – mert mi vagyunk a mindenkori vendég. Felbukkanásunk bárhol várható. Most éppen Budán, a Csalogány utcában.
Nagyon drága lett minden, a tulajdonos pedig nem akar annyit elkérni egy tortáért, amennyit ő sem fizetne érte.
A balatoni munkaerőkeresés szintet lépett, miközben tizenéves fiatalok havi félmillióért mennének el dolgozni.