szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Az alkotókedvet és a kreativitást egyesítik azok az alkotások, amelyekhez a holland művész az egyik legnépszerűbb trópusi gyümölcsöt használja fel. Míg egy texasi fiatalembernek sajátos iróniájú portrék létrehozására szolgál a banán – úgy tűnik, ebből szórakozva megél.

A rotterdami Stephan Brusche 36 évesen fedezte fel, hogy a tervezőgrafika mellett mit tud kihozni a sokféle szempontból életelixírnek tartott banánból, pontosabban annak héjából. Nem a zöldszínű, hanem a sárga héjú gyümölcs az inspiráló eleme, de a fantáziáját megmozgatja a már barnás árnyalatokkal rendelkező felülete is.

A grafikus egyszer csak azon vette észre magát, a megszokott aroma helyett sokkal inkább vonzó számára, ha golyóstollal rajzol a banánra és késsel metszeteket készít rajta/belőle. Alkotásait, mivel hamar múlandóak – ez esetben romlandóak – rendszeresen lefotózza és felhelyezi az Instagramra, ahonnan sok visszajelzést kap, s már 42 ezer követője van.

A magát már „banánművésznek” nevező Stephan Brusche legfőbb álma egy önálló kiállítás, bár ez elég nehezen kivitelezhető. Szeretne egy könyvet is megjelentetni Fruitdoodles – Gyümölcsfirkálások címmel.

Stephan Brusche műve
©

Törekszik elérni azt is, hogy nemzetközi napja legyen a banánnak, ugyanis Európában egyedül az Egyesült Királyságban van hivatalos banán-nap, valószínűleg arra emlékezve, hogy 1633. április 10-én első ízben kínálták eladásra a ritkán látott csemegét egy londoni boltban.

Brusche, aki egyébként sokoldalúan kísérletezik más gyümölcsökkel is a dinnyétől a mangóig bezárólag, bármit megjelenít a banánon és banánból: Marilyn Monroe-t, Salvador Dalit, a Beatles együttest, bibliai témájú jeleneteket, sokféle állatot, rajzfilmfigurát és még a tányéron hagyott hal vázát is plasztikus megjelenési formában.

©

Kevésbé kidolgozottak, de lényegében azonos tőről fakadnak a texasi EKG-technikus, Davonte Wilson alkotásai, akinek banánjain a filmek szuperhősei éppen úgy megjelennek, mint az aktuálpolitika szereplői, jelenleg az amerikai elnökválasztási kampány favoritjai, Hillary Clinton és Donald Trump.

A fiatalember egyébként saját Elvadult banánok (Bananas Gone Wild) internetes honlapján keresztül értékesíti legtöbbször humoros töltetű munkáit, darabját 10 dollárért. Állítólag annyira gyümölcsöző számára a banánművészet, hogy jól él belőle, 100 ezer dollárt, vagyis több mint 27 millió forintot keres vele. Igaz, ehhez tetemes mennyiségű banánt kell kidekorálnia.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V