szerző:
hvg.hu

Új helyszínen, a zuglói Örs Vezér útján nyílt meg az idei, kritikus hangvételéről elhíresült óriásplakát-kiállítás. A győztes, Demagógia című plakáton egy billentyűzet, amin az s, o, r betűk nagyon lekoptak. Ugye megfejti az üzenetet?

Nem szeptember elején és nem a Felvonulási téren, de végül péntek délelőtt megnyílt idén is az ARC. Mint írtuk, nem volt könnyű helyszínt találni a kiállításnak, a politika erősen közbeszólt a helyszín kijelölésébe.

©

„Ez a 18. ARC, idén kicsit nehezebb volt összehozni, de pont ezért nagyon örülünk, hogy megnyílik. Idén lakókörnyezetbe kerültek a plakátok, így nem lehet éjjel nappal megnézni, de fél 12-ig igen. Akkor lekapcsolják a világítást” – mondta a megnyitón is Gyárfás Dorka, aki szerint az álhírek és a Photoshop világában teljesen más valóságot lehet látni, árulni, mint amiben élünk.

Az óriásplakát műfaja a választási év miatt most is kapott egy kis gellert, de izgalmasabb műveket is szült - vélte Oltai Kata művészettörténész.

©

"Több éve támogatjuk az ARC kiállítást, de az elmúlt néhány évben magunkra maradtunk ezzel, sok támogató kihátrált, féltek attól hogy olyan véleményeket kell támogatniuk, amikkel nem feltétlenül ért egyet a jelenlegi rendszer" - kesergett kicsit Koncz E. Katalin is a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Már tavaly sokan attól féltek, hogy az az utolsó ARC, ez szerencsére nem így lett.

Bakos Gábor, ARC-alapító is kiemelte, idén nagyon sokszor hitték azt, hogy nem fog összejönni a kiállítás. "De megcsináltuk. Hiszen nem rólunk szól az ARC, hanem a kiállítókról." Szólt egy olyan pályázóról, aki már sokadik éve ad be műveket, volt hogy nyert is. A nevét azonban nem mondta el Bakos, mert ő nem szokott megjelenni a nyilvánosságban. Ez a titokzatos alkotó idén öt plakáttal jutott be. "Álneveket használ, senki ne keresse. De milyen jó, hogy így is lehetősége van beszállni a párbeszédbe" - tette hozzá Bakos.

Közel 1000 pályamű érkezett, ebből 84-et választottak ki, a pályáművek elbírálásáról itt nézheti meg videónkat. A díjazottak nevét a megnyitón hozták nyilvánosságra (ld. lejjebb), de lesz közönségdíj is, arra október 10-ig lehet szavazni.

©

Az idei köztéri tárlatot, - amelynek pontos címe: „UNFAKE! - Vedd észre, leplezd le, mutasd meg! 18. ARC közérzeti kiállítás” – október 7-ig látogathajuk.

„Ha keresed az igazságot, és nem elégszel meg a látszattal, ha érdekel, hogy mi mozgatja a világot, és nem elég, hogy tudod, hogy mozog, ha nem elég a fake, és bevilágítanál minden sötét sarokba, ha érdekel az igazság felfedezése, és van mondanivalód arról, hogy mi az, ami hamis és mi az, ami nem, nevezz be az idei ARC pályázatra, ötletelj és unfake-elj! Mutassuk meg együtt, hogy jobb szembenézni az igazsággal, mint hájdolni vagy kikövetni! Gyere és képezd le a valóságot szabadon!” – szólt többek között a pályázati kiírás.

 

És mi járt a fejükben az idei díjazottaknak? Íme a művek és az alkotók gondolatai:

Vajda Gyula – Borz-díj (A Stróman)
©
Sándor Bence Hammer különdíjas (Ahogy én szeretlek, nem szeret úgy senki)
©
Béky Patrik és Tóth Dániel - 1. helyezett (Demagógia) Kattintson a nagyobb méretért
©
Simó Kata 2.helyezett (Verseny)
©
Sulyok Ábel 3. helyezett (Rejtsd el a fájdalmad!)
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány