szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Töltőtollal emlékeznek a svéd diplomatára, aki több tízezer magyar zsidó életét mentette meg a holokauszt során.

Ugyan világhírű film még nem készült róla, a magyarországi zsidóknak is megvan a maga Schindlere: Raoul Wallenberg svéd diplomata mintegy százezer zsidó életét mentette meg a második világháború során.

Az ő tiszteletére tervezte meg a svéd származású St. Louis-i David Oscarson tollkészítő az új, Raoul Wallenberg-kollekcióját. Korábbi kollekcióival olyan híres svédek előtt tisztelgett, mint Alfred Nobel, vagy Carl von Linné botanikus, aki kidolgozta a tudományos rendszerezés alapelveit, illetve Henrik Wigström Faberge-ékszerész.

A második világháború során Wallenberg azt a megbízatást kapta a svéd külügyminisztertől, hogy a Schutz-Passnak nevezett hamis svéd útlevelek segítségével annyi embert mentsen meg a deportálástól Budapesten, amennyit csak tud. Emellett bizonyos épületeket védett házakká nyilvánított, és diplomataként nyújtott védelmet a menekülőknek.

©

Az oroszok benyomulása során tűnt el, feltehetően szovjet fogságba esett – halálának pontos ideje, helye és körülményei ismeretlenek.

A tollak dizájnja a Schutz-Passt idézi, rajta Wallenberg arcával. A kupakon megtalálható a Dávid-csillag, a toll alján pedig a svéd korona. A nyélen látható csillagokat a Dohány utcai zsinagóga ablakai ihlették. A kollekció több színben is megvásárolható, mindössze 6000 dollárt kell fizetnünk érte. A tollakról képeket ezen a linken talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!