szerző:
hvg.hu

A történeti források eddig is állították, hogy így volt, de a kutatók mostanáig nem lehettek biztosak benne.

A vaskori Európa amúgy sem volt biztonságos terep (nem, mintha később az lett volna) – de az biztos, hogy a gallokkal nem akart volna vitába bonyolódni. A mai Franciaország területén élő kelta törzsek jó szokása volt ugyanis, hogy lefejezték az ellenfeleiket, és a fejeket aztán karókra tűzve a házuk bejárata előtt állították fel.

A tudósok eddig nem voltak benne teljesen biztosak, hogy mindez nem csak történelmi pletyka-e, elfogult korabeli történészek, utazók fantazmagóriája, hogy minél rosszabb színben tüntessék fel ezeket a népeket.

Az árulkodó gyanta és a modern technika

Most először kémiai vizsgálatoknak vetettek alá olyan fejmaradványokat, amikről azt feltételezték, hogy a gallok vették kezelésbe, miután levágták az ellenségeiket.

A dél-francia Le Cailar környéki ásatáson a régészek találtak egy rakás koponyát, amik egyfelől mind az i.e. 3. századból származnak, másfelől egyértelmű volt, hogy annak idején célirányosan levágták őket a testről. A laboratóriumban aztán olyan vegyi anyagok maradványait találták rajtuk, amik egyértelművé tették, hogy a fejeket konzerválták.

Tizenegyből hat koponyán találtak terpenoidot, a fenyőgyanta alapvető biomarkerét. Ami megfelel azoknak a történeti forrásoknak, amik szerint a gallok különböző tűlevelűek, például cédrusfa olaját használták, hogy testrészeket tartósítsanak.

Pont úgy csinálták, ahogy már egy ókori utazó is megírta

Az ókori görög történetíró, Strabó például Geográfia című munkájában arról ír, hogy a csata végén a gallok az ellenségeik fejét a lovuk nyakára akasztották, aztán a házuk bejárata mellé tűzték.

A híres ellenfelek fejét cédrusolajjal be is balzsamozták, és idegeneknek mutogatták. És persze semmi pénzért nem adták vissza az ellenséges oldalnak – még annyi aranyért sem, amennyit a fej nyomott.

Ha sok fej díszeleg az otthonunk körül, a tűlevelűek olaja több szempontból is jól jön, írja az IFLScience. Részben, mert kellemes fenyőillat árad a levegőben, részben, mert ezek az olajok antibakteriális hatásúak, tehát alkalmasak a tartósításra.

A kutatóknak egyébként van még egy érdekes teóriája. Réjane Roure a Guardiannek felvetette, hogy a gallok talán azért is tartósították a fejeket, hogy kereskedjenek velük. Ha ekkora presztízsnek számított birtokolni egy-egy fejet, nem is lehetett ez olyan rossz üzlet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

Szereti a Call of Dutyt? Egy hétig ingyen lehet játszani az új résszel, csak le kell tölteni

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

Imádni fogja ezt a karórát – amíg meg nem tudja, mennyibe kerül

A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor