Amerikai kutatók összefüggést találtak az elfogyasztott alkohol mennyisége, a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által biztosított, 193 országra vonatkozó adatokat megvizsgálva a kutatókarra jutottak, hogy bizony a kedvezőtlen éghajlat nagyban hozzájárul az erőteljes alkoholfogyasztáshoz, és így közvetetten a májbetegségek kialakulásához is – írja a BBC.
"Ez az első tanulmány, amelyik módszeresen demonstrálja, hogy világszerte és Amerikában a hidegebb és kevesebb napsütéssel rendelkező vidékeken többet isznak és több az alkoholfogyasztás okozta májzsugorodás is" – mondja Ramon Bataller, a kutatást vezető szerző és a pittsburghi Májkutató Központ vezetője.
Így nem meglepő, hogy egy skót orvos, Peter McCann, a Castle Craig Kórház orvosi tanácsadója azt javasolja a köztudottan nem túl kellemes éghajlatú Skóciában, hogy szigorítsanak a reklámjogi szabályozásokon, és a téli hónapokban az alkoholok reklámozását jelentősen fogják vissza az országban.