szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A stábtagok szerint az állatok külső segítség nélkül valószínűleg elpusztultak volna.

Súlyos szakmai hibát vétett a BBC új természetfilm-minisorozata, a Dynasties stábja, amikor az Antarktiszon élő császárpingvineket filmezte. A természetfilmezés egyik legszigorúbb szabálya, hogy sosem szabad beavatkozni a természet folyamataiba vagy az állatok viselkedésébe, úgy ugyanis a történet már nem lesz többé hiteles. A BBC stábja mégis úgy döntött, hogy segít egy csapat csapdába esett pingvinen.

A Guardian szerint a stáb forgatás közben észrevette, hogy egy csapat pingvin egy mély árokban rekedt, ahonnét segítség nélkül aligha tudtak volna kimászni, ezért úgy döntöttek, hogy beavatkoznak. A stábtagok lapátot ragadtak, és egy kis ösvényt vágtak nekik a hóban. A pingvinek így könnyedén kijutottak az árokból, és csatlakoztak fajtársaikhoz.

Az eset megosztotta a közvéleményt: a közösségi oldalakon sokan éltették a stábot, a szakmabeliek viszont felhívták a figyelmet arra, hogy bármennyire aranyos is maga a történet, a beavatkozás első helyen áll a szakmai tiltólistán.

A sorozatot David Attenborough narrálja, aki később a sorozat producerének elárulta: szakmai szabályok ide vagy oda, a stábtagok helyében ő is megmentette volna a pingvineket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak

Hiába az ötszázalékos áfa, a lakások nem lesznek olcsóbbak