szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

18 hónapot töltött előzetesben a salvadori Imelda Cortez, akit abortuszkísérlettel vádoltak. A nőt a megerőszakolója ejtette teherbe, de Salvadorban minden körülmények között tiltják a terhesség megszakítását. Egy bíróság mégis úgy döntött: a nő nem követett el bűncselekményt.

Mint korábban megírtuk, a húszéves nő tavaly óta volt előzetesben, akkor adott életet egy illemhelyen a gyerekének. Imelda Cortezt a saját mostohaapja erőszakolta meg, tőle esett teherbe, a nő viszont nem akarta megtartani a babát. Amikor az édesanyja észrevette, hogy erősen vérzik, és nagy fájdalmai vannak, Cortezt kórházba szállították, itt viszont az orvos – mivel sejtette, hogy Cortez abortuszt akart elkövetni – azonnal a rendőrséget riasztotta. A baba végül épségben jött a világra.

Az ügyészség szerint az anya súlyos mulasztást követett el, amikor megpróbálta titokban tartani a terhességét, és amikor a szülést követően nem keresett azonnal orvosi segítséget. Ez az ügyészség szerint felér egy gyilkossági kísérlettel. Bár Cortezt tette miatt Salvadorban akár 20 év börtönre is ítélhették volna, a bíróság precedensértékű döntést hozott az ügyében, a nőt ugyanis végül egyetlen vádpontban sem találták bűnösnek - írja a BBC.

Imelda Cortez a szabadon engedése után, a rokonai körében.
©

Imelda Cortezt 12 éves kora óta zaklatja és erőszakolja meg rendszeresen a mostohaapja – aki jelenleg 70 éves –, és állítása szerint Cortez ezért nem vette észre időben, hogy teherbe esett. A mostohaapját hónapokig nem vették elő a hatóságok, de a bírói ítéletet követően a férfit végül letartóztatták, hamarosan megkezdődhet az ő tárgyalása is.

Imelda Cortez pozitív kimenetelű ügye fontos fordulat a salvadori igazságszoláltatásban, mert az országban 21 éve tiltják és büntetik az abortuszt, amelynek a végrehajtását a helyi törvények szerint semmilyen körülmény nem indokolhatja. Az orvosoknak kötelezően jelenteniük kell a hatóságok felé, ha annak jelét látják, hogy páciensünk megpróbálta a terhességét megszakítani, vagy sikerrel meg is szakította. Ha pedig egy orvost mulasztáson rajtakapnak, akkor neki is börtönbüntetéssel kell szembenéznie. 2000 óta körülbelül 100 embert csuktak börtönbe az abortuszhoz köthető bűncselekmények miatt.

Nemzetközi és salvadori jogvédő szervezetek jelenleg 24 nőről tudnak, akik – Cortezhez hasonlóan – abortusz vagy az abortusz kísérlete miatt kerültek bíróság elé, és 15-től 30 évig terjedő börtönbüntetésüket töltik. A nemzetközi jogvédők nyomásának hatására ugyanakkor eddig - Cortezzel együtt - hat, gyilkossággal vádolt nőt már szabadon engedtek az év eleje óta.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte