Miért ismeri mindenki Einsteint, miközben a relativitáselméletét alig valaki érti?

Folytatódik a CEU Határtalan tudás című rendezvénysorozata.

  • hvg.hu hvg.hu
Miért ismeri mindenki Einsteint, miközben a relativitáselméletét alig valaki érti?

Gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár együtt. Mi múlik rajtunk, és mi a körülményeken? A Határtalan tudás rendezvénysorozat következő eseményén neves előadók arra keresik a választ, mi a hálózatok szerepe, hogyan segítenek megkülönböztetni a sikert az átlagos teljesítménytől, mit tehetünk a gyakorlatban a sikerért.

CEU Határtalan tudás címmel februárban rendezvénysorozatot indított, ahol a CEU professzorai és a velük együttműködő magyar szakemberek, valamint a társadalmi élet szereplői mutatják be az érdeklődő közönség számára a legizgalmasabb tudományos aktualitásokat és azok közvetlen hatását mindennapi életünkre.

Az első előadáson Ürge-Vorsatz Diana, fizikus, a CEU oktatója, a Nobel-békedíjas Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője és Nagy Réka, az Ökoanyu blog írója az éghajlatváltozás következményeiről és a lehetséges megoldásokról beszélgettek.

A mostani eseményen a hálózatok és a siker összefüggéseinek nyomába erednek az előadók: Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, a CEU és a Harvard oktatója, Vedres Balázs, a CEU docense, a társadalmi hálózatok és a társadalmi változások összefüggéseinek kutatója és Palya Bea, énekes-dalszerző.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.