szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ő generációjuk számára a klímaváltozás nem vélemény, hanem a túlélés kérdése.

Kanadai és amerikai tinédzserek egy csoportja megfogadta, hogy a jövőben nem vállalnak gyereket addig, míg a kormányaik nem veszik komolyan a klímaváltozással járó feladatokat.

Emma Lim, a montreali McGill Egyetem 18 éves diákja indította el a #NoFutureNoChildren mozgalmat – ez körülbelül annyit tesz: ha nincs jövő, nincs gyerek.

Lim az Insidernek azt mondta, mindig is anya akart lenni, de nem fog gyerekeket szülni egy olyan világban, ahol nincsenek biztonságban. “Azt akarom látni, hogy a kormány átfogó terveket készít, hogyan maradjon 1,5 fok alatt a felmelegedés mértéke.”

Lim egy olyan tervet is vár a kormánytól, amelyben felkészülnek arra, hogyan segítik azokat az embereket, akiket a leginkább érint majd a klímaváltozás. Olyanokra is gondol, akik a klímaváltozás miatt elhagyni kényszerülnek a lakhelyüket, akik elveszítik a munkájukat, mert a mezőgazdaságban, a halászatban dolgoznak, vagy a kőolaj-földgáz kitermelésével, feldolgozásával foglalkoznak.

A tinédzser szerint a klímaváltozás a generációjuk megkerülhetetlen valósága.

“Mikor fiatal vagy, elhiszed, hogy a kormány helyrehozza a dolgokat, így csatlakoztam egy környezetvédő csoporthoz, ahol az újrahasznosításért dolgoztunk. Akkor azt hittem, minden rendben lesz.”

De ez a hit idővel szertefoszlik.

Lim a kortársai között sokakkal találkozott, akik hozzá hasonlóan félnek attól, mit hoz a jövő. Azt akarják, hogy az emberek megértsék ezt a félelmet, amely annyira megkérdőjelezhetetlenül áthatja a generációját. Főleg, hogy a szülei és nagyszülei számára a klímaváltozás gyakran vélemény és nem túlélés kérdése.

Nem Limék az egyetlenek, akik a klímaváltozással kapcsolatos kormányzati lépéseket sürgetik. Greta Thunberg a minap olvasott be az amerikai politikusoknak, hogy nem a dicséretükre, hanem konkrét lépésekre van szükség.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesítette küldetését, majd elégett a budapesti zsebműhold – egy térképet küldött haza

Teljesítette küldetését, majd elégett a budapesti zsebműhold – egy térképet küldött haza

Még ezen a héten elindul a Telex

Még ezen a héten elindul a Telex

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?