szerző:
Tetszett a cikk?

A közmédia és a Hír TV egykori műsorvezetője hétfőtől az ATV-n vezet műsort a csatorna reggeli műsorában, az ATV Startban. Szöllősi Györgyivel a reggeli és az esti műsorok közti különbségről, a garanciákról és a közmédia előtti tüntetésekről is beszélgettünk. Ez utóbbiról azt mondta, ha az emberek úgy érzik, hogy valami nincs rendben, helyénvaló a tüntetés.

hvg.hu: Gyakorolja otthon, hogy hosszú idő után már nem „Jó estét!”-tel kell köszönnie hétfőtől, hanem az ATV Startban reggel köszönti majd a nézőket?

Szöllősi Györgyi: Nem, de jó ötlet. Lehet, hogy majd hétvégén fogom. A viccet félretéve, furcsa lesz az új műsorban, de nem ezért.

hvg.hu: Hanem?

Sz. Gy.: Nem tudom, a koránkelést hogyan bírom majd. Van két kislányom, anyukaként tudom, milyen korán kelni, de egészen más lesz, ha dolgozni kell menni reggel.

hvg.hu: A reggeli műsorvezetés mennyiben lesz újdonság?

Sz. Gy.: Teljesen. 18 éves korom óta esténként dolgozom. Színházban kezdtem, aztán esti műsorokat vezettem a tévében. Ez most teljesen új lesz.

©
Névjegy

Szöllősi Györgyi kezdetben a SATeLIT Televíziónál kezdett műsort vezetni, a csatorna megszűnése után a Hír TV munkatársa lett, majd 2004 szeptemberében került a Duna Televízióhoz. Majd a Magyar Televíziónál vezette Az Este című műsort is. 2015 augusztusától ismét a Hír TV munkatársa, ahol többek között a Magyarország élőben, a Newsroom, a Lapzárta és az Elmúlt8év c. műsorokat vezette. A csatornától még annak visszafideszesítése előtt távozott. Nagyjából másfél év szünet után hétfőn tér vissza a képernyőre, az ATV Startban.

hvg.hu: Az esti műsorok mintha mélyebbek, elemzősebbek lennének, a reggeli műsorok viszont könnyedebbek.

Sz. Gy.: Igen, így van. Egy reggeli műsor más, hiszen máshogy kell információkat adni, másra kíváncsiak az emberek. A 10-15 perces elemzéseknek ekkor nincs létjogosultságuk. Az ATV Start szerintem valahol a kettő között van, az első részében politika és komolyabb közéleti témák szerepelnek, a másodikban már lazább dolgokat érintünk.

hvg.hu: Azt mondta egyszer, túlkészülős fajta. Ezt a könnyedebb reggeli műsorok is igénylik?

Sz. Gy.: Persze. Sőt, lehet, a műsor második részére többet készülök majd. Attól egy kicsit tartok. Nyilván ahhoz is kell idő, hogy összecsiszolódjak a műsorvezető társammal, Vujity Tvrtkóval, bár ettől nem félek.

hvg.hu: Mintha izgulna.

Sz. Gy.: Pedig nem vagyok izgulós és most sem izgulok nagyon. Csak egy kicsit, az előbb említettek miatt. Furcsa lesz, hogy ez a műfaj nem olyan, mint amiket eddig csináltam. Az megnyugtat, hogy a szerkesztőkkel találkoztam már, és úgy látom, hogy egy nagyon jó csapatban dolgozhatok újra.

hvg.hu: Ki keresett meg kit?

Sz. Gy.: Németh S. Szilárd (az ATV vezérigazgatója – a szerk.) hívott fel, és bevallom, örültem a megkeresésnek.

hvg.hu: Sokat gondolkodott?

Sz. Gy.: Nem. A Hír TV előtt sokkal többet gondolkodtam, majdnem három hónapot.

hvg.hu: Mi győzte meg?

Sz. Gy.: Tudom, hogyan dolgoznak az ATV-ben és el tudom ott képzelni magam.

hvg.hu: Kért bármi garanciát? Voltak kikötései?

Sz. Gy.: Nem, naivitás is lett volna. Úgy gondolom, ha nem rám lett volna szükségük, nem engem hívtak volna.

hvg.hu: Az sem gondolkodtatta el, hogy az ATV-n feltűnnek kormányzati hirdetések?

Sz. Gy.: Nem. Amikor a Hír TV-hez mentem, mindenki azt kérdezte, nem zavar-e, amit Simicska Lajos a G-napon mondott Orbán Viktornak. De amíg az én munkámba nem szólnak bele – és ez az ATV-nél így van –, addig minden rendben.

hvg.hu: Beszélgetett leendő kollégáival a döntés előtt?

Sz. Gy.: Persze. Elmondták, hogy lehet szabadon dolgozni, szabadon kérdezni, nincsen semmi megkötés.

hvg.hu: Gondolom, ha a köztévés vagy a Hír TV-s munkakezdése előtt beszélgetünk, akkor is elmondta volna, lehet szabadon dolgozni és kérdezni.

Sz. Gy.: Ez így van. Lehetett is.

©

hvg.hu: Majd bebizonyosodott, talán mégsem. A csatornák irányvonalán lehetett érezni, tartanak valamerre, húznak valamelyik irányba.

Sz. Gy.: Nem is dolgoztam utána ott. Hazudnék, ha azt mondanám, a Hír TV-nél ne lettek volna erre utaló jelek. Az első másfél év szabad volt, majd mi – a belpolitikai szerkesztőség – kikerültünk a hírek élvonalából, ami ahhoz vezetett, hogy a csapatunkat kitették. Nem akkor rúgtak ki minket, amikor visszafideszesítették a Hír TV-t, minket még Simicska rúgott ki.

hvg.hu: Volt olyan pillanat a Hír TV-nél, amikor legszívesebben kivette volna a fülhallgatót a füléből?

Sz. Gy.: Nem. Soha nem beszéltek a fülemre, ez egyáltalán nem volt jellemző.

hvg.hu: És itt fognak?

Sz. Gy.: Nem tudom még, de nem hiszem, hogy ebből probléma lenne. Egyébként jó, ha ott van a szerkesztő, biztonságot ad, de soha nem diktáltak nekem kérdéseket.

hvg.hu: Nem lesz furcsa, hogy újra kérdezhet kormánypárti politikusokat? A Hír TV-t bojkottálták.

Sz. Gy.: Meg is szenvedtük. De nem lesz furcsa, ennek kellene a normálisnak lennie.

hvg.hu: Dolgozik önben, hogy évekig nem kérdezhette őket, és most belemenősebb lesz?

Sz. Gy.: Nem munkál bennem ilyen, ez nem is lenne szakmai megközelítés. Mindegy, hogy milyen vendég jön, ugyanúgy kérdezem őket, nincsenek összegyűjtött kérdéseim.

hvg.hu: 2012-ben interjút készített Orbán Viktorral a köztévében. Mostanában reggelente a kormányfő inkább a közrádióba megy, de számíthatunk újabb miniszterelnöki interjúra öntől?

Sz. Gy.: Hát persze, azzal indítunk. A viccet félretéve, ezt én nem tudom megmondani. Biztosan hívják az ATV-be is, de szerintem egyelőre erre semmi esély.

hvg.hu: Rogán Antal többször járt már az ATV-ben, ahol kapott kemény kérdéseket. Pár éve azonban Demcsák Zsuzsa kesztyűs kézzel bánt vele. Feladata az ATV reggeli műsorában egy házigazdának megkérdezni azokat a necces dolgokat is, amik elől legtöbbször menekülnek a politikusok?

Sz. Gy.: Nem csak egy ATV-s műsorvezetőnek, ez mindenkinek feladata ebben a szakmában. Ez a sajtó feladata, a politikusnak pedig kötelességük lenne minden kérdésre válaszolniuk. De nem akarom véleményezni az említett interjút.

hvg.hu: 2012. október 23-án, még köztévésként a kormányzati megemlékezés műsorvezetője volt.

Sz. Gy.: Sokan a szememre rótták ezt.

hvg.hu: Ma elvállalná?

Sz. Gy.: Nem, mert ma nem a közmédiában dolgozom. Akkor viszont élő szerződésem volt, nem volt kérdés, hogy elvállalom-e, egyszerűen a köztévé közvetített egy állami ünnepséget és engem delegáltak műsorvezetőnek. Ennyi történt. Ez nem egy pártesemény volt.

©

hvg.hu: Ha ellenzéki tüntetésre vagy megemlékezésre hívnák műsorvezetőnek, menne?

Sz. Gy.: Kizárt. Semmilyen politikai szerepet nem vállalnék, újságíróként pláne nem.

hvg.hu: Egykori közmédiásként mit gondol arról, hogy ellenzéki tüntetések helyszíne az MTVA épülete?

Sz. Gy.: Ha az ellenzéknek nem tetszik, ahogyan a közmédia dolgozik, helyes, ha ott tüntetnek. Annak módjáról lehet vitatkozni, de miért ne lehetne tüntetni? Az emberek részéről is helyes, mert ha úgy érzik, valami nincs rendben, helyénvaló a tüntetés. A közmédiát ráadásul a mi adónkból tartják fenn, számon lehet kérni őket.

hvg.hu: Visszatérve a műsorvezetésre, tudnak még bármi újat mondani a fideszes beszélő fejek?

Sz. Gy.: Persze. A Borkai-ügyről a napokban Kósa Lajos mondott hírértékűt, azt, hogy új választást kellene tartani Győrben. Mindenkiből ki lehet húzni valamit, amitől érdekes és izgalmas lesz a műsor, ez nem attól függ, hogy fideszes, vagy ellenzéki „beszélő fej” az illető.

hvg.hu: De sokszor nem válaszolnak.

Sz. Gy.: Az is egy válasz, ha nem válaszolnak.

hvg.hu: Cél, hogy a vendégeit zavarba hozza?

Sz. Gy.: Zavarba hozni semmiképpen nem cél, de nyilván szeretnék mindent megtudni tőlük. A közszereplők jelentős részéről tudom, hogyan lehet bepöccenteni őket. De az nem lehet szándék. Főleg nem öncélúan, hogy verejtékezzenek itt kora reggel.

hvg.hu: Itt beszélgetünk, Szöllősi Györgyi, az ATV munkatársa interjút ad a HVG-nek, ebből a szempontból bárki rávághatja, sajtószabadság van. De hogy hová és kikhez jut el ez, hová is kihez jutnak el a hírek – ebből a szempontból is sajtószabadság van?

Sz. Gy.: Ha innen nézzük, akkor ebből a szempontból csak korlátozott a szabadság. Szerintem nem csak azt jelenti a sajtószabadság, hogy bármit leírhatunk. Írd le! És? Ki fogja elolvasni? Hogy tartasz fenn egy lapot, amibe bármit leírsz? A szabad sajtót sokféleképpen lehet korlátozni, kihez mi jut el az ország legeldugottabb részébe is akár, ki mit tud választani, mi a kínálat. Hát itt van feladatunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!