szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A város polgármestere szerint nem az ő tiszte megítélni, mi a vicces és mi nem.

Lekerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájáról a belgiumi Aalst városának híres karneválja, amely régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki idén széles körben felháborodást.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének Bogotában ülésező, a szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága pénteken döntött a flandriai karnevál sorsáról, amely így elsőként "távozott" a listáról.

A fesztivál azzal váltotta ki a diszkriminációellenes csoportok nemtetszését, hogy az idei menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, kampós orrú férfit ábrázoló bábu kapott helyet, amelyek pénzhalmokon csücsültek.

Az UNESCO titkárságának közleménye szerint a rendezvény szembemegy a szervezet elveivel.

"Folytathatják a fesztivált. Mi nem vagyunk ellene" - mondta Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese. Hozzátette: "mi csupán azt nem akarjuk, hogy az UNESCO-nak köze legyen egy olyan fesztiválhoz, amely egyesek szerint humoros, szerintünk azonban bizonyos közösségek kifigurázását jelenti".

Az antiszemita karikatúrák felvonultatása miatti panaszok nyomán a belga kormány már kérvényezte a karnevál eltávolítását a szellemi kulturális örökségek listájáról, amelyre 2010-ben került fel a fesztivál.

Aalst polgármestere, Christoph D'Haese szerint a városnak elege van a karnevállal kapcsolatos panaszokból, és hozzátette, nem az ő tiszte megítélni, hogy mi humoros és mi nem.

Hétfőn kezdődött és szombaton záruló ülésén az UNESCO illetékes testülete 40 tétellel bővítette a szellemi kulturális örökség listáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

A riói karneválozók visszavágnak a homofób Bolsonarónak

Pénteken hivatalosan is megkezdődött a hagyományos riói karnevál, s sok szambaiskola arra használja fel a világhírű ünnepségsorozatot, hogy üzenjen a közismertem homofób, szexista, és a kisebbségek ellen fellépő új brazil államfőnek, Jair Bolsonarónak, és szövetségeseinek.

Soltész Péter Nagyítás

Nem egy KDNP-nagygyűlés, de remek buli a Notting Hill-i karnevál

Egy európai nagyváros egyébként rendezett utcáin vagyunk, és amerre csak a szem ellát, színes bőrű, láthatóan boldog fiatalok vonulnak, óriási tömegben. A levegő sűrű a sufni-tuning grilleken sülő kecske-, hal- és csirkehús illatától, valamint a vastag felhőkben felszálló marihuánafüsttől. És remeg. Ez utóbbi jelenség a több tízezer wattot felvonultató hangfal-hegyeknek, a sound-systemek földöntúli hangerejének köszönhető. Remeg az élő hús is rendesen, úgy tűnik, a karib közösség fiatal tagjai közül nem sokan szenvednek testkép-zavarban. Tündöklő jelmezek, csillámpor és gyöngyök, testet alig takaró, szuggesztív öltözékek. A standardnak kikiáltott beach body nem előfeltétel, sőt. Súlyos basszusok vezetik a mozgást, szól a soca, a reaggeton, a dancehall és a jungle, vérbő, illetlen táncban az egész utca, rázzák a twerket, úton útfélen megy a daggering. Szóval a kontinens legnagyobb utcai fesztiválja még mindig egyetlen óriási, fergeteges, féktelen B.U.L.I., csupa nagybetűvel.

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Letiltotta a Twitter Ali Hamenei ajatollah egyik fiókját

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai

Itt vannak a középiskolai felvételi feladatsorai és megoldásai