szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány másodpercig tudja tartani magát segítség nélkül a Zolgensma génterápia után az SMA-s kisfiú.

Három hónappal azután, hogy beadták neki a Zolgensma-injekciót, néhány másodpercig már segítség nélkül tud állni Zente. A gerincvelő eredetű izomsorvadás (SMA) legsúlyosabb formájával született, most 22 hónapos kisfiú fejlődéséről édesanyja töltött fel videót a Facebookra.

Zente természetesen egyelőre nem egyedül kapaszkodott fel, de másodperceken keresztül állt úgy, hogy senki nem tartotta – írta az édesanya. Mostanában pedig többször is kéri, hogy szülei segítsék álló helyzetbe.

Zente génterápiája 750 millió forintba került, amit néhány hét alatt, interneten keresztül gyűjtöttek össze a szülei. A kisfiú egy hónap múlva a Bethesda gyermekkórházban kapta meg a kezelést. Története azonban itt nem ért véget: a rá irányuló figyelem hatására egy másik, hasonlóan beteg kisfiúnak, Leventének is sikerült összegyűjteni a kezelés árát, a kormány pedig nem sokkal később bejelentette, hogy minden SMA-s betegnek elérhetővé teszi a Spinraza-kezelést, ami addig csak külön elbírálásra járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Zente lábai erősödnek, már "motorozni" tanul

Videón mutatta be az SMA-s kis Zente anyukája, hogyan "motorozik" a kisfiú, akiért az egész ország összefogott, hogy összegyűljön a ritka betegségének kezelésére szükséges 700 millió forint.