szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szolgáltató két videót iktatott be, amelyben elmagyarázzák a film történeti kontextusát.

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy az HBO Max átmenetileg levette a kínálatából a még mindig népszerű Elfújta a szél című filmet. Már akkor jelezték, hogy szeretnék ellátni valamiféle kiegészítéssel, amely jelezné, hogy bármennyire is nagy siker volt a film, a feketéket rasszista módon ábrázolja és dicsőíti rabszolgatartást.

Az 1939-ben készült filmet a szolgáltató részben az Oscar-díjas John Ridley rendező (12 év rabszolgaság) felvetésére egészítette ki. A Los Angeles Timesban megjelent cikkében Ridley azt írta, hogy a film egyrészt nem vesz tudomást a rabszolgaság borzalmairól, másrészt konzerválja a legfájdalmasabb sztereotípiákat a színes bőrűekkel kapcsolatban.

Az HBO akkor nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták: a rasszista ábrázolásmód helytelen volt annak idején, és most is, ezért felelőtlenség lenne a részükről, ha nem látnák el magyarázattal ezeket a részeket.

A film rövid szünet után most visszatért az HBO Max kínálatába, két videóval kiegészülve, amely rávilágít a cselekmény történelmi kontextusára. Egy filmszakértő többek között elmagyarázza, hogy az afroamerikaiak ábrázolása az Elfújta a szélben már a film megjelenésekor ellentmondásos volt. Az a nosztalgia, amellyel a film a polgárháború előtti Dél világához viszonyul, megtagadja a rabszolgaság brutalitását, és azt is, hogy milyen módokon járult hozzá a faji egyenlőtlenségekhez.

A másik, filmhez csatolt videóban pedig szakértők vitatják meg az Elfújta a szél komplikált örökségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!