szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kreatív megoldásokat kell találniuk a filmkészítőknek a koronavírus miatt.

A koronavírus-járvány után szépen lassan mindenhol újraindulnak a sorozat-és filmforgatások, de kizárólag szigorú egészségügyi korlátozások mellett. Ide tartozik a testi kontaktus kerülése, így a szexjelenetek alapos átkoreografálása is, amelyhez a brit filmes rendezők szervezete, a Directors UK adott ki útmutatót – írja a The Guardian.

Ebben arra biztatják a rendezőket, hogy a szexjelenetek helyett keressenek kreatív alternatívákat, azaz,

csak sejtessék, de ne mutassák az aktust.

A Directors UK azt javasolja, hogy a rendezők klasszikus filmekből inspirálódjanak, például a Casablancából vagy az Ez történet egy éjszakából – ezek a filmek az 1930-as években bevezetett Hays-kódex szabályainak betartásával készültek, tehát csak utaltak a szexuális együttlétre.

Az új előírások az ilyen jeleneteknél különböző alternatívákat kínálnak, amelyekkel „meg lehet úszni” a testi érintkezést. Ezek a következők lehetnek:

  • a szereplők éppen felöltöznek az aktus után,
  • éppen becsukják a hálószobaajtót, ezzel a néző képzeletére bízzák a többit,
  • lepedő alatt zajlik az aktus.

Bill Anderson, aki a Doctor Who című sorozatban is rendezett, tagja volt a csapatnak, amely június óta dolgozott az új szabályozáson. Elárulta, hogy az olyan produkciók, ahol több szexjelenet is látható (ilyen a Tönkretehetlek vagy a Normális emberek) nem vennék könnyen ezt az új protokollt.

Anderson szerint azonban az írók és a rendezők kénytelenek lesznek valamilyen más módon ábrázolni az intimitást. Anderson szerint a produkcióknak muszáj lesz feltenniük a kérdést, hogy a történetük szempontjából mennyire szükséges egy-egy intim jelenetet leforgatni. „Az intimitás nem biológia, ezek a jelenetek a kölcsönös sebezhetőségről, a nyitottságról és a bizalomról szólnak. Ha egy olyan szexjelenetet forgatsz, amelyben ez nincs meg, akkor elbuktál – amit készítettél, az nem több mint a pornográfia egy szegényesebb verziója”.

Az olyan filmeknél és sorozatoknál, ahol elengedhetetlen az intim jelenetek illusztrálása, használható digitális utómunka, zöld háttér vagy animáció. Emellett az is egy megoldás, ha párokkal forgatnak, akiknek nem kell tartaniuk egymástól a távolságot.

Májusban több brit tévécsatorna új protokollt vezetett be; ennek értelmében a műsorvezetők és a vendégek is saját magukat sminkelik, a stábtagok pedig saját evőeszközeiket és bögréiket hozzák el a munkába.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!