Tetszett a cikk?

Egyelőre csekély számban, de már vannak olyan kezdeményezések, amelyek a kisgyermekes vagy csecsemőt nevelő szülők kulturális feltöltődését szolgálják. A járvány előtt babahordozós tárlatvezetéssel, gyerekmegőrzős mozizással, illetve babaszobával ellátott templomi koncertsorozattal kísérleteztek, a babás múzeumlátogatások szeptember közepétől újraindulnak.

Még februárban, a járvány berobbanása előtt látogattunk el a Szépművészeti Múzeumba egy babás szülőknek szóló tárlatvezetésre. A koronavírus ennek a programnak is betett, ám most, szeptember 17-től, kötelező maszkviseléssel, újra szerveznek ilyen látogatásokat. De mitől is más egy csecsemővel végigcaplatni egy múzemon?

A téli tárlatvezetés során nyitás után fél órával gyűltünk össze a Szépművészeti Múzeum előcsarnokában, ez akkor 11 órás kezdést jelentett. Néhányan babakocsival érkeztek, mások elölre csatolt hordozóban cipelték a babájukat. Mivel múzeumban tartózkodtunk, a hordozót nem lehetett háton vinni, mert akkor a baba „hátizsáknak minősült volna”, és rendhagyó tárlatvezetés ide vagy oda, a múzeumi etikettet minden körülmények között be kellett tartani.

A látogatók által használható lift éppen akkor romlott el, úgyhogy annak, aki a babakocsit választotta, a személyzeti liftet ajánlották fel, de volt, aki bevállalta, hogy valahogy felvergődik a lépcsőkön a babakocsival az emeletre. Körülbelül 15-en lehettünk felnőttek, többségében kismamák, de jött két apa is, aki elkísérte a családot. Hétköznap délelőttönként azért nincs dugig a múzeum (ami különösen most, járvány idején nem utolsó szempont), a babák – köztük a legfiatalabb még csak két hónapos – ütemesen szuszogtak bele a tágas termek csöndjébe.

©

Egész nyugodtnak ígérkezett tehát Cser Judit múzeumpedagógus 45-50 perces, rövidített tárlatvezetése, amit néhány másik kollégájával, havi rendszerességgel kifejezetten egyéves kor alatti babákkal érkező szülőknek tart.

A szűkre szabott tárlatvezetési idő talán kevésnek tűnhet, hiszen mindössze három-négy termen tudtunk így végig haladni,

de már húsz perc után világossá vált, hogy valójában mindenkinek kínzás lett volna, ha ennél tovább maradunk.

Nem telt el fél óra, és a néhány perccel korábban még békésen szuszogó babák érezhetően nyugtalanabbá váltak, egyik-másik rá is zendített, az anyák pedig egyre nagyobb köröket tettek meg a gyerekekkel, hogy a csoporttól távolabb csitítgassák őket. Háromnegyed óra után már ennek sem volt sok értelme: kórusban üvöltött az egész babakar.

©

Le a kalappal viszont Cser Judit előtt, akit nem lehetett kizökkenteni a szerepből, a fokozatosan felerősödő zaj ellenére összeszedetten, koncentráltan folytatta a műtárgyak bemutatását. Mert – mint mondta – a cél mégiscsak az lenne, hogy ebben a néhány percben a kismamák, kispapák kizökkenjenek az otthoni dolgokból, ehhez pedig kitartóan kell adagolni a múzeumi érdekességeket. A babák miatt ugyan senkinek sem 100 százalékos a figyelme, és olyan „mintha az ember egy táncoló csapatnak tartana tárlatvezetést”, mert egy ilyen programon mindig mindenki mozgásban van – ringatják a gyereket, mások leülnek szoptatni, olyan is van, aki dúdolgat közben –, de az érdeklődés a szülők részéről láthatóan megvan. Ha máshogy nem, fél füllel is tudják követni az eseményeket.

A Mama, nézd! nevű rendhagyó baba-mama tárlatvezetések már 2017 óta gazdagítják a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógiai programjait, és idővel a társintézmények, a Szépművészeti, a Vasarely Múzeum, majd a Gödöllői Királyi Kastély, valamint a Gödöllői Városi Múzeum is átvették a programot. A műfaj pedig egyre ismertebb: Cser Judit elmesélte, hogy az év elején érdeklődött a babás tárlatvezetések iránt a pestszentlőrinci Tomory Lajos Múzeum, a soproni Macskakő Gyermekmúzeum is, újabban pedig a budapesti Posta Múzeum kísérletezne a programmal.

Cser úgy tudja, hogy a jelen körülmények között egyelőre csak a Szépművészetiben és Gödöllőn lehet ilyen látogatásokon részt venni, és készülnek arra, ha esetleg ismét be kéne rekeszteni a programot. Ekkor megpróbálkozunk majd az online tárlatvezetéssel – egészíti ki az ötletgazda.

Időnként jó visszatérni a felnőttek világába

Elmeséli azt is, hogy a program abszolút személyes indíttatású. Amikor a múzeumpedagógus otthon volt a gyerekeivel, igény támadt benne arra, hogy rendes, felnőtteknek szóló kulturális eseményeken is részt vegyen, de falakba ütközött. Ha az ember nem tudja kire ráhagyni a pici gyerekét – márpedig az első egy évben ezt különösen nehéz megoldani –, akkor nagyon kevés olyan hely van, ahol tolerálják a babasírást és a szülők megosztott figyelmét.

Cser Judit körbevezeti a szülőket a Szépművészeti Múzeumban.
©

"Vannak szuper babaprogramok, mint a ringató foglalkozások, a baba-mama torna, a babajóga, de ezek nem feltétlenül a szülőről szólnak, hanem ugyanúgy a babázásról. És én nagyon szerettem volna kicsit kizökkenni abból a monoton helyzetből, amelyben az ember benne van a gyes alatt. Kulturális intézménybe viszont nem volt olyan könnyű menni babával, ráadásul nekem nagyon hangosak a gyerekeim. Egy síró vagy akár hangosabban gőgicsélő baba édesanyjára nagy valószínűséggel neheztelő pillantások esnek, volt, hogy az adott múzeum személyzetén és a látogatókon is éreztem, hogy egyáltalán nem veszik ezt jó néven. Nem szóltak, de éreztem” – számol be Cser Judit a negatív tapasztalatokról.

Végül ezt a gondolatmenetet folytatva jutott el addig az ötletig, hogy hiánypótló dolog lenne egy olyan programot alkotni, ahol teljesen kulturált körülmények között mindenki tolerálja, hogy a kismamák babákkal érkeznek, a gyerekek hangosak, hogy mindenki nehezebben közlekedik, és senkinek nem kell feszélyeznie magát, mert ha ezekre az alkalmakra körültekintően felkészül az intézmény, a kisgyerekes szülők és a látogatók is nyugodtan élvezhetik a kiállításokat.

Hangsúlyozza, hogy akár egy ilyen rövid múzeumi kiruccanás is sokat jelenthet a szülőknek, mert „itt egy kicsit felnőttebb világba kerülnek, mint egy baba-mama jógán. A múzeum a vizuális ingerek kimeríthetetlen tárháza.” A múzeumpedagógus bevallja, hogy miután megszülettek a gyerekei, ő például nagyon nehezen ment vissza dolgozni, mert elszokott a felnőttek hétköznapjaitól.

Nem volt semmi inger, ami időnként kimozdított volna a gyereknevelésből.

©

A februári tárlatvezetésen volt olyan kismama, aki képes volt bejönni Vácról ezért az értékes 45-50 percért, egy másik látogató pedig már a harmadik gyerekével jött vissza a babás-mamás tárlatvezetésre: „Én mindig is menős voltam, az egészen újszülött babával is nyakamba vettem a várost. Úgy gondolom, hogy ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tudtam tartani a felnőtt vonalat is az életemben. Noha ilyenkor a babám is velem van, de ez akkor is az én programom, ez nem a gyerekről szól. Miközben pedig nem kell elválnunk, nem kell a felügyeletét megszerveznem” – fogalmaz az édesanya.

Ha nincsenek kéznél a nagyszülők

A bébifelügyelet biztosítása délelőttönként amúgy is nehezebb – mondja Kalmanovits Balázs, az Art+Cinema mozi vezetője, aki maga is szülő. Idén év elején ugyanis a körúti mozi is rájött arra, hogy valahogy be kéne vonzani a vetítőterembe a kisgyerekes anyákat és apákat is, ezért akkor még kéthetente, csütörtök délelőttönként Anya moziba ment címen gyerekmegőrző biztosítása mellett tartottak vetítéseket. A koronavírus ezt a kezdeményezést is ideiglenesen elsöpörte, de mivel egy remek programsorozatról van szó, remélhető, hogy egyszer még felelevenítik.

„Fontos lenne, hogy azok a szülők, akik 0-24 órában gyerekekről gondoskodnak, igenis kicsit kikapcsolódjanak, és akkor is el tudjanak menni moziba, ha nincs senki, aki tudna helyettük a gyerekre vigyázni” – fogalmaz Kalmanovits.

A mozi kávézójában akkor kialakítottak egy játszósarkot, játszószőnyeggel, kisautókkal, rajzeszközökkel, játszóházzal, hogy míg a szülők filmet néznek, addig egy óvodapedagógus itt tudjon foglalkozni a család kisebbik tagjaival. Bölcsődés kortól kisiskolás korig várták ide a gyerekeket, a felügyeletükért – amíg tart a vetítés – pluszdíjat nem számoltak fel.

Három gyerekem van. Tudom, hogy elsősorban az édesanyjuknak milyen kimerítő 4-5 éven keresztül egész nap velük lenni. Egy időnként beiktatott mozi vagy egy vacsora, vagy csak egyszerűen egy kicsit gyerekek nélkül lenni más környezetben, óriási feltöltődést adhat az anyának, apának

– mondja a mozivezető.

Különösen manapság nő meg az ilyen kulturális programok fontossága, amikor a nagyszülők nem egy esetben távol laknak a családtól, és így ritkán vehető igénybe a segítségük, a járvány miatt pedig sokan nem is kockáztatják ezeket a találkozásokat.

Játszósarok az Art+Cinema kávézó részében, a WarmCupban.
©

Úgy tűnik, hogy az ötletgazdák kezdeményezésére a kulturális intézmények is elkezdtek nyitni egy eddig kevésszer megszólított társadalmi csoport felé.

A Szépművészeti Múzeum infrastrukturálisan is kismama-, kispapabarát hely lett a felújítása óta: a ruhatárban a járványig sportbabakocsikat és hordozókat lehetett ingyen kölcsönözni, most azonban ez a szolgáltatás szünetel. Ugyanakkor üdvözölendő, hogy a férfimosdóban is van pelenkázó, a női mosdóhoz pedig jár egy baba-mama szoba, ide elvonulhat az, aki nem akar nyilvánosan szoptatni. Az egyik látogató szerint azonban az intézményben abból sem csinálnak problémát, ha a szoptatáskor az anya nem vonul el.

Szülőbarát helyek

És nemcsak mozi, meg múzeum, de akár egy koncert is szóba jöhet a kisbabás szülők számára. Rohmann Ditta csellóművész kezdeményezését például a budapesti Hold utcai Református Templom is örömmel fogadta, amikor a zenész a téli Bach-koncertsorozatát családbarát eseményként hirdette meg. A koncertek alatt a szülők egy a templom karzatáról nyíló szobában tudták Rohmann pedagógus végzettségű édesanyjára bízni a gyerekeiket. A teljesen felújított, fűthető, szőnyeggel és játékokkal felszerelt szobában szabadon lehetett zsibongani, nem zavarták a gyerekek az előadást.

És ahogy az Anya moziba ment vetítésekkor sem csinált senki gondot abból, ha a szülő időnként kiment a teremből megnézni a gyerekét vagy szoptatott a film alatt, a Bach-koncertek is lazábbak voltak ilyen szempontból. „Volt szülő, aki közben úgy érezte, hogy eleget kapott a zenéből, és átment a játszószobába megnézni a gyerekét. Abszolút empatikus vagyok a szülőkkel szemben, ha valaki az előadás közben, két zenemű között kimegy, az engem egyáltalán nem zavar. A darab közben meg amúgy sem szoktak ki-bejárkálni” – mondja Rohmann Ditta, és kiemeli, hogy egyébként a templomban is lehet szoptatni, és van lehetőség pelenkázásra is. A járvány óta a templomi koncertek elmaradtak, de a csellóművész idén ősszel a budai Virág Benedek Ház udvarán többször is fel fog lépni. Mint fogalmaz: annyiban bababarátok lesznek ezek a rendezvények is, hogy délelőttönként várják majd a közönséget.

Nem utolsó szempont, hogy bár az említett programok mindegyike elsősorban az anyák és apák érdekeit szolgálják, a kulturális miliő hatással van a gyerekekre is.

A csecsemők akkor is magukba szívják a zenét, mint a levegőt, ha nem kifejezetten nekik játszanak, a kicsivel nagyobb gyerekek pedig legalább hamar megszokják, hogy miként kell viselkedni egy koncerten.

A múzeumba járásnak szintén van hasonló szocializációs hatása. „Szeretnénk, hogy a múzeumlátogatás már a családdá válás kezdetén opcionális kikapcsolódási lehetőséggé váljon, elfeledtetve mindenkivel azt a régi beidegződést, hogy a múzeum egy unalmas, távolságtartó hely" – teszi hozzá Cser Judit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Hónapokig fájdalmat érez, aki megérinti ezt a növényt

Száz euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Száz euróig átvállalja az elromlott háztartási gépek javítását Bécs

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével