szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte előre lehetett tudni, hogy mi következik, de a szakma nem volt elég tökös.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az 1 Kanapén című műsor vendége volt nemrég Alföldi Róbert, amelyben többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyéről beszélt.

A rendező Osváth Zsoltnak elmondta, szerinte a hatalom számára is meglepő kiállás, egyenesség a diákok lázadása, az, hogy "nem vették be a maszlagot".

"Azt gondolom, hogy a Vidnyánszky Attila egyébként – távol álljon tőlem, hogy bármi jót mondjak róla – miközben egy nagyon különös és nagyon mély művészember volt szerintem, ő amit csinált az elmúlt években, azt hosszú idővel ezelőtt bejelentette, hogy ezt fogja csinálni. Ebben semmi meglepő nincs. Nincs meglepő abban, hogy ő eltöröltette a taót, nincs meglepő abban, hogy ő most el akarja foglalni az SZFE-t. Megjegyzem, senki nem azt kérdőjelezi meg, hogy szükség van változásokra. Például hogy szükség van egy új épületre is, az is egy változás. (...) Nem lehet hatalomból lerohanni egy intézményt, nem lehet anélkül ezt megtenni, hogy kommunikáció történne" – mondja Alföldi, és hozzáteszi:

nem akkor, amikor már minden alá van írva, mindenki ki van nevezve, mindenki ki van dobva a kuratóriumból, és minden autonómia el van véve, nem akkor kell.

Úgy véli, ezért nagyon felháborító Vidnyánszky és a kuratóriumi tagok nyilatkozatai, amelyben arról beszélnek, hogy ők próbálnak beszélgetni. "Amiről szól ez a dolog, az az, hogy nem lehet a fejünk fölött ezt véghezvinni. Nem lehet anélkül egy ilyet meglépni, hogy beszéljünk egymással, hogy együtt dolgozzunk. Egy rohadt, normális szakmai mondatot nem lehet hallani. Lózungokat lehet hallani" – mondta Alföldi.

Arra a kérdésre, miből gondolja, hogy nem meglepő Vidnyánszky húzása, a rendező elmondta: a Nemzeti Színház igazgatója évek óta azt mondja, hogy a taó teszi tönkre a magyar színházat, hogy rossz a budapesti egyetem, mert csak egyféle ideológia mentén képez. "A szakmám nem hitte el, nem készült fel erre, későn fogott össze. Most legalább már összefogott, úgy ahogy. Azt gondolom, hogy ha picit tökösebbek lettünk volna, akkor ezt egy szakmával nem lehet megcsinálni, de lehet, hogy ez az én idealizmusom.

A teljes beszélgetést ide kattintva lehet megnézni:

 

Alföldi Róbert az 1 Kanapén című beszélgetős műsorban volt vendég. Az Osváth Zsolt vezette YouTube-műsorban Alföldi beszélt az SZFE ügyéről is, többek között arról, hogy Vidnyánszky Attila régóta nem csinált titkot abból, hogy mire készül, csak a magyar színházi szakma túlzottan naivan állt hozzá:
Vidnyánszky Attila évek óta ezt mondja, hogy a taó teszi tönkre a magyar színházakat, meg hogy az SZFE csak egyféle ideológia alapján oktat, ebben semmi meglepő nincs, csak a szakmám nem volt erre felkészülve. Azt gondolom, ha egy kicsit tökösebbek lettünk volna, akkor ezt velünk nem lehet megcsinálni

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még az F1-es csapattárs Giovinazzit is megviselte, amikor Raikkönnen elvitte egy körre - videó

Még az F1-es csapattárs Giovinazzit is megviselte, amikor Raikkönnen elvitte egy körre - videó

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)