szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutató most már csak arra vágyik, hogy a munkájára koncentráljon és a régi életét élhesse.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Január 8-án megkapta a második oltást a Pfizer-BioNTech készítményéből, így mától 94 százalékos védettséget élvez Karikó Katalin biokémikus, aki társával, Drew Weissmannal együtt megalkotta az egyik leghatékonyabb koronavírus-vakcina alapját – írja a Ripost.

A 65 éves Karikó már a veszélyeztetett korosztályban van, ráadásul az egészségügyben dolgozó kutató, így elsők között volt jogosult a vakcinára. December 18-án kapta meg az első oltást.

A lap elérte Karikó Katalint, aki elmondta, már az első injekció után 88 százalékos volt a védettsége, de a második oltás után egy héttel már 94 százalékos, ami nagyon magasnak számít. A kutató azt is elmondta, most már arra vágyik legjobban, hogy a munkájára koncentráljon és a régi életét élhesse.

A szolnoki születésű Karikó a német oltóanyaggyártó BioNTech alelnöke. 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol 1985-ig dolgozott, miután létszámcsökkentés miatt elküldték. A tudós ezután családjával külföldre, az Egyesült Államokba ment, hogy ott folytassa tovább az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait. Ez a módszer a mostani koronavírus elleni vakcinafejlesztések alapja is.

"Jelentkeztem én Franciaországba, Spanyolországba, Angliába is, de mindenhonnan azt a válasz kaptam, hogy mehetek, csak szerezzek ösztöndíjat. De erre nem volt lehetőség akkor. Végül a Temple Egyetem adott munkát. Kiváltottuk az akkor kiváltható 100 dollárt, 50-et a lányomnak, Zsuzsikának, 50-et a férjemnek, Bélának. Nekem nem járt, mert volt kint munkaszerződésem. De nem akartunk pusztán 100 dollárral nekiindulni a világnak, ezért eladtuk a Ladánkat, a pénzt feketén átváltottuk, és belevarrtuk Zsuzsika játék macijába, úgy vittük magunkkal" – mondta Karikó a hvg360-nak adott interjúban.

A magyar biokémikust munkássága miatt több tudós is Nobel-díjra esélyesnek tartja, köztük a híres brit evolúcióbiológus, Richard Dawkins is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizennégy kilós meteoritot találtak Svédországban

Tizennégy kilós meteoritot találtak Svédországban

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

Még egy évvel elhalasztották az Aerosmith budapesti koncertjét

Még egy évvel elhalasztották az Aerosmith budapesti koncertjét