szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre azt sem tudni, hogy lehet-e fesztivált szervezni nyáron, és hogy beoltják-e addigra a bulizni vágyókat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A múlt héten derült ki, hogy a szervezők lefoglalták a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban. A város testülete engedélyt adott, hogy szigorú járványügyi feltételek mellett nyáron megrendezzék a fesztivált, amelyet július első hetére tervezett be a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. A 24.hu szerint a héten elkezdődik az egyezkedési folyamat Zamárdi önkormányzata és a szigetes szervezők között a Balaton Sound megrendezésének feltételeiről.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármester a portálnak hangsúlyozta, hogy a testület nagyon kemény járványügyi megelőző intézkedéseket várna el a szervezőktől. Kiemelte, hogy a testület az egyelőre még bevezetés előtt álló oltási igazolványt is kötelezővé tenné a rendezvényen.

A Sziget Zrt. ügyvezetője viszont azt mondta a portálnak, hogy egyelőre nem látják, hogy az oltási igazolvány a fesztiválok szervezésében életképes megoldás lenne. Kádár Tamás úgy fogalmazott, a legutóbbi kormányzati bejelentések nem javítják az esélyeket arra, hogy az idei szezonban bármilyen, akár oltási igazolványos tömegrendezvények létrejöhessenek.

A fesztiválok megrendezésével kapcsolatos végső döntést következő hetekben hozza meg a cég.

Kádár a portálnak elmondta, hogy az igazolvány bevezetése több problémát is felvet. Egyfelől jelenleg nem tudni, hogy a 20–30 éves fiatalok egyáltalán megkapják-e nyárig a koronavírus elleni vakcinát. Szintén problémás, hogy a fesztiválszervezőknek ellenőrizniük kellene a jegyvásárlók szenzitív egészségügyi adatait, ami pedig adatvédelmi aggályokat vet fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük

Összehajtható, kinyújtható telefonok? Készüljön, jön a dömping belőlük