szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vanuatut azonnal lezárták, 16 embert karanténba helyeztek.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Utazási tilalmat rendeltek el Vanuatun, miután a csendes-óceáni sziget partjain megtalálták egy halász holttestét, akiről később kiderült, hogy koronavírus-fertőzött volt. Április 11-én egy, az Egyesült Királyság zászlaja alatt bejegyzett tartályhajón vették észre, hogy hiányzik a legénység egy tagja. A vanuatui kikötői hatóságok felszólították a hajót, hogy térjen vissza Port Vila kikötőjébe, ahol megkezdték a keresést az eltűnt Fülöp-szigeteki férfi után. Már csak a holttestét találták meg a parton, a hajót pedig lefoglalták. A boncolás után kiderült, hogy a férfi koronavírus-fertőzött volt. Az egyelőre nem világos, hogy a fertőzésbe vagy valami másba halt bele.

A csendes-óceáni szigeteken – részben a nagy távolságnak köszönhetően – elenyésző koronavírusos esetet regisztráltak. A 300 ezres lakosú Vanuatun mindössze három pozitív eset volt, az első még tavaly novemberben, majd még kettő idén márciusban.

A mostani incidens után 16 embert helyeztek karanténba, a legtöbben rendőrtisztek, akik a helyszínre érkeztek, miután megtalálták a holttestet.

Képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!