szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új-zélandi repülőtereken mintha az Igazából szerelem című film nyitójelenete elevenedett volna meg.

Tömegesen érkeznek az új-zélandi repülőterekre az utasok Ausztráliából, miután az ottani hatóságok hétfőtől, a koronavírus-járvány enyhülésével, egy év után ismét engedélyezték számukra, hogy karanténkötelezettség nélkül lépjenek a szigetország területére.

Habár az ausztrál államok zöme már tavaly engedélyezte az új-zélandi lakosok számára a karanténmentes belépést, az új-zélandi hatóságok mindeddig karanént írtak elő az Ausztráliából érkezők számára, arra hivatkozva, hogy ott szórványosan még előfordultak koronavírusos fertőzések. A többi országból érkezőknek mind Ausztráliában, mind pedig Új-Zélandon továbbra is kéthetes szállodakaranténba kell vonulniuk saját költségükön.

©

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt mondta, a lazítás jelentős lépés Új-Zélandnak a világhoz való „újracsatlakozásban”, és élni kell ezzel a lehetőséggel. Ardern szerint már a közeljövőben Új-Zélandra látogat Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, Marise Payne új-zélandi külügyminiszter pedig már szerdán felkeresi Ausztráliát. Ardern és Morrison is arra figyelmeztette az utasokat, hogy a karanténmentes utazási rend folyamatos felülvizsgálat alatt lesz, és az utasoknak fennakadásokra kell számítaniuk a betegség felbukkanása esetén.

©

A helyi média híradásaiban érzelmes reptéri jeleneteket mutatott be a családtagok újbóli találkozásáról az új-zélandi reptereken. A Qantas ausztrál légitársaság bejelentette, hogy heti kétszázra emeli a járatok számát a két ország között, az Air New Zealand pedig harmincra, vagyis csaknem négyszeresére növelte hétfőn járatai számát, a gépeken a helyek 97 százaléka foglalt volt.

©

A világjárvány előtti évben, 2019-ben 1,5 millió ausztrál kereste fel Új-Zélandot, ők a szigetországba látogatók negyven százalékát tették ki. Az Új-Zélandon születettek közül több mint másfélmillióan élnek Ausztráliában, és ott a lakosság két százalékát teszik ki.

©

Ausztrália és Új-Zéland is több mint egy éve korlátozta valamilyen módon a határátlépést azok számára, akik nem voltak az állampolgáraik vagy nem volt tartózkodási engedélyük. Részben ennek köszönhetően ott viszonylag kevés koronavírusos fertőzés történt a többi fejlett országhoz képest. A járvány kezdete óta a 26 milliós Ausztráliában 29 500 fertőzéses eset történt, és 910-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, míg az ötmilliós Új-Zélandon valamivel több mint 2200 fertőzés és 26 haláleset volt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!