szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiatal nő hallotta, ahogy a saját anyja beszél a meggyilkolásáról.

A 18 éves Saman Abbas komoly vitába keveredett az Olaszországban élő pakisztáni bevándorló családjával. A rokonai ugyanis eldöntötték, hogy a lányt visszaküldik Pakisztánba egy előre megtervezett esküvőre, vagyis maguk választották ki neki a leendő férjét. Csakhogy neki volt barátja Olaszországban, egy pakisztáni férfi.

A fiatal nőnek elsőre sikerült elmenekülnie a saját családja elől, és egy, a helyi hatóságok által működtetett közösségben élt Reggio Emiliában. Április 11-én azonban visszament a családi farmra, hogy magához vegye a hivatalos iratait.

Május 5-én az eltűnése miatt nyomozó rendőrök felkeresték a családi házat, de kiderült, hogy Abbas szülei elutaztak Pakisztánba – nélküle.

Megtalálták viszont azt az üzenetet, amelyet Saman Abbas küldött a barátjának, és amelyben azt állította, hallotta, ahogyan az anyja a meggyilkolásáról beszélget. Megkérte a barátját, hogy hívja a rendőrséget, ha két napnál tovább nem hall felőle.

Noha a család el tudta hagyni Olaszországot, a lány 16 éves öccsét feltartóztatták az olasz–francia határon, mert fiatalkorúként nem voltak megfelelő iratai. Ő azt mondta a rendőrségnek, hogy a nővérét a család átadta a nagybátyjának, aki aztán két unokatestvérük segítségével megfojtotta a lányt. A nagybátyja egy telefonüzenetben annyit mond, hogy a munkát rendesen elvégezték – a rendőrség szerint ezzel a gyilkosságra utal. Előkerült egy biztonsági kamerás felvétel is, amelyen három ember ásókat, vödröt, feszítővasat és más eszközöket visz magával a családi ház mögötti mezőgazdasági területekre.

Abbas Saman ügye után az olaszországi iszlám közösségek egyesülete fatvát (tiltást) adott ki az előre elrendezett házasságokra, és közölték, hogy sokkolta őket az eset.

A lány holttestét még nem találták meg. A rendőrök eddig öt embert gyanúsítanak a megölésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!