szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Az új amerikai elnökkel első alkalommal, virtuálisan találkoznak az EU-s állam- és kormányfők, akik megvitatják többek között a járványhelyzetet, az oltóanyagok előállításának kérdését, illetve az EU és Törökország kapcsolatát is.

Kétnapos videokonferenciát tartanak az uniós állam- és kormányfők. A Tanács elnöke, Charles Michel szerette volna, ha személyesen találkozhatnának a tagállami vezetők, ám a több országban is súlyosbodó járványhelyzet ezt nem tette lehetővé. Nem meglepő ezen után, hogy a csúcstalálkozó központi témája a Covid–19 elleni védekezés, illetve az oltási stratégia és az oltóanyag-ellátás lesz. A lengyel miniszterelnök a Politicóban írt egy véleménycikket, amelyben azt javasolja, hogy az oltóanyagok szabadalmai legyenek szabadon hozzáférhetők, mert így több helyen lehetne megkezdeni a gyártást. Nyilván ez is szóba fog kerülni, meghívólevelében Charles Michel így összegezte a teendőket ezen a téren: "A Covid–19-világjárvánnyal kapcsolatos legfontosabb prioritásunk az, hogy EU-szerte felgyorsítsuk az oltási kampányok ütemét. Ennek érdekében intenzívebbé kell tenni a munkát az oltóanyaggyártás növelésére, a vakcinaszállítások fokozására, valamint az oltóanyagok rendelkezésre állásával kapcsolatos nagyobb átláthatóság és kiszámíthatóság biztosítására irányulóan. Emellett foglalkozni fogunk a Covid–19-igazolványokkal és a nemzetközi dimenzióval is.”

Az oltási igazolványokkal kapcsolatban az Európai Parlament gyorsított eljárásban már ma döntést fog hozni, így már csak a tagállamokon múlik, hogy mikor lehet valóság az elképzelésből. A terv az, hogy a nyári szezonra mindenki számára elérhető legyen egy olyan dokumentum, amely tartalmazza, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcinával beoltották a tulajdonosát, vagy rendelkezik negatív teszttel vagy pedig már átesett a betegségen és antitestek is kimutathatók nála. Ugyanakkor ez az igazolás nem teszi kötelezővé az EMA által nem engedélyezett vakcinák elfogadását – az a tagállamokon múlik. Mindenesetre a Fidesz EP-frakciója egy közleményt adott ki, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy

a vakcinaútlevél nem lehet diszkriminatív, Brüsszelnek tiszteletben kell tartania a járványhelyzetben hozott tagállami intézkedéseket.

Leszögezték, hogy Magyarországon minden beoltott állampolgár megkapja a védettséget igazoló dokumentumot, függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltották be. Hozzá kell tenni, hogy feltétlen nemzetközi elismertséggel csak az EU-s dokumentum fog rendelkezni.

Több napirendi pont szól majd az EU külső kapcsolatairól. Újabb mélypontot ért el az Európai Unió és Oroszország kapcsolata a Navalnij-ügy miatt. Charles Michel elnök beszámol a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéséről, ezt a témát azonban a következő csúcson fogják alaposabban elemezni. A vezetők megbeszélést folytatnak a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetről. A főképviselő és a Bizottság – az Európai Tanács 2020. decemberi következtetései alapján – várhatóan még az ülést megelőzően jelentést nyújt be az EU és Törökország közötti kapcsolatokról. Ebben a témában az EUrologus elemzését itt olvashatják.

Az uniós vezetők most első alkalommal az Egyesült Államok új elnökével is tárgyalhatnak. Joe Biden 20.45-kor csatlakozik a videokonferenciához, a cél pedig a transzatlanti együttműködés megerősítése.

Az EU csúcs pénteki napirendjén az egységes piaccal, az iparpolitikával és a digitális transzformációval kapcsolatos fő prioritásokat veszik sorra. Megbeszélést tartanak emellett a digitális iránytűről és többek között az abban kitűzött, 2030-ig elérendő célokról, továbbá áttekintik a digitális gazdaság adóztatása terén végzett munkát.

Végül euróövezeti csúcstalálkozót is tartanak, amelyen azonban részt vesznek azon országok kormányfői is, ahol még nem vezették be a közös valutát.

A csúcstalálkozó délután egy órakor kezdődik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Betonfalat emeltek közvetlenül a partra az agárdi szabadstrandon

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői