szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Csökkent a magyarok saját kormányukba és nőtt az Európai Unióba vetett bizalma – ez derült ki a legújabb Eurobarométer felmérésből, amelyet pénteken tettek közzé.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az európaiak közel fele (49 százalék) bízik az Európai Unióban, ez hat százalékos növekedés a legutóbbi, tavaly nyári felmérés óta és 2008 tavasza óta ez a legmagasabb szint. A nemzeti kormányokba (36 százalék) és a nemzeti parlamentekbe (35 százalék) vetett bizalom csökkent, bár mindkettő magasabb szinten maradt 2019 őszéhez képest.

Húsz tagállamban a válaszadók többsége úgy nyilatkozott, hogy bízik az EU-ban, a legmagasabb szintet Portugáliában (78 százalék) és Írországban (74 százalék) mérték.

A februárban és márciusban végzett közvélemény-kutatás Magyarországgal kapcsolatos adatai azt mutatják, hogy a magyarok 39 százaléka inkább bízik, 56 százaléka inkább nem bízik az Orbán-kormányban. A tavaly nyári adatokhoz képest a bizalom 7 százalékkal csökkent, míg a bizalom hiánya 8 százalékkal növekedett. Hasonló bizalomvesztést szenvedett el a magyar parlament is.

Ugyanakkor az EU-ban az uniós átlagnál tíz százalékkal jobban bíznak a magyarok, ez az érték 59 százalék, hat százalékot növekedett tavaly nyár óta. A megkérdezettek 36 százaléka mondja azt, hogy nem bízik az Unióban, ez a szám négy százalékkal csökkent az elmúlt bő fél évben.

Arra is megkérték a válaszadókat, hogy mondják meg, melyik az a két legfontosabb probléma, amellyel a saját országának szembe kell néznie. Az európaiak szerint nemzeti szinten a legnagyobb aggodalomra okot adó kérdések között az egészség van az első helyen (44 százalék), miután 2020 nyara óta 13 százalékpontos emelkedés következett be. A második helyen a gazdasági helyzet áll, amelyet az európaiak egyharmada említett (változatlanul 33 százalék), míg az unió polgárainak egynegyede a munkanélküliséget jelölte meg (25 százalék). A magyarok szerint is az egészség a legfontosabb nemzeti kérdés, az uniós átlag fölötti arányban, minden második válaszadó megnevezte ezt a területet. Második helyre kerültek a megélhetési költségek (37 százalék), a harmadikra pedig a gazdasági helyzet (30 százalék). És mindössze a magyar válaszadók hét százaléka mondta az, hogy a migráció a legnagyobb gondok között van.

Az európaiak 43 százaléka elégedett a nemzeti kormányok által a világjárvány elleni küzdelem érdekében eddig hozott intézkedésekkel (az elmúlt nyár óta –19 százalékpont), 56 százalékuk pedig elégedetlen (+19 százalékpont). Ugyanebben az arányban elégedettek az EU által hozott intézkedésekkel (43 százalék, –2), míg 49 százalékuk elégedetlen (+5). 59 százalékuk azonban bízik abban, hogy az EU a jövőben megfelelő döntéseket hoz a világjárványra adott válaszul.

A magyar adatok szerint a magyar kormány járvánnyal kapcsolatos lépéseivel 52 százalék elégedett, 47 százalék elégedetlen. Hozzá kell tenni, hogy az első adat tavaly nyár óta 17 százalékkal csökkent, a második pedig 18-cal nőtt. A magyarok 55 százaléka szerint az EU jó döntéseket hozott, 42 százalék pedig az ellenkező véleményen van.

Az is kiderült, hogy a magyarok az európai átlagot öt százalékkal meghaladó mértékben (a válaszadók 74 százaléka) értenek egyet azzal, hogy az Európai Unió kulcsszerepet játszik abban, hogy hozzáférhessünk a koronavírus elleni vakcinákhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!