Tetszett a cikk?

A bolgár kormány kedden aláírta a szerződést az utolsó bolgár állami bank, a DSK száz százalékának eladásáról az OTP Banknak. Az OTP-t, amely 311 millió eurót ajánlott a DSK-ért, múlt kedden hirdették ki a privatizációs pályázat győztesének; a másik pályázó az osztrák Erste Bank volt, 293 eurós ajánlattal.

"Amikor a számok beszélnek, az istenek hallgatnak" - mondta Milen Velcsev pénzügyminiszter arra utalva, hogy a jelenlegi kormány két bankot értékesített, amelyekért összesen 393,6 millió eurót kapott - az OTP a DSK-ért 311 millió eurót fizet -, miután a korábbi bankértékesítésekből összesen 103 millió dollár bevétel származott.
"A bank neve alapvetően megmarad, és megállapodtak a bank jelenlegi vezetőjével is, hogy együtt kezdik a munkát a DSK fejlesztésében; a DSK az OTP Bank reményei szerint belátható időn belül az első számú bolgár bank lesz - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.
A DSK részvényeit a magyar és a bolgár versenyfelügyeleti hatóságok szeptember elejére várt engedélye után adják az OTP-nek. A DSK a nagyságra második bolgár kereskedelmi bank, a rendszerváltás előtt az egyetlen bolgár takarékpénztár volt. Mérlegfőösszege (2,036 milliárd leva) szerinti piaci részesedése 13 százalék a 35 bankot számláló bolgár piacon, a lakossági betétállomány (1,4 milliárd leva) tekintetében viszont csaknem 60 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak.
Az OTP Bank pénzügyi potenciálja csaknem tízszerese a DSK-énak: mérlegfőösszege az előzetes konszolidált adatok szerint 2720 milliárd forint volt 2002. december végén, míg a DSK-é 1,045 milliárd euró (255 milliárd forint). Az OTP adó utáni eredménye tavaly 61 milliárd forint volt, míg a DSK 13,35 millió eurós (3,265 milliárd forint) adó utáni eredményt ért el 2002-ben.
Az OTP jegyzett tőkéje 28 milliárd forint, saját tőkéje 215 milliárd forint. Ugyanezek a számok a bolgár banknál 47,76 millió euró (11,678 milliárd forint) illetve 131,48 millió euró (32,147 milliárd forint). Az OTP betétállománya 2.151 milliárd, hitelállománya 1279 milliárd forint volt 2002 december 31-én, míg a DSK 881,86 millió eurónyi (215 milliárd forint) betétet kezelt és 474 millió eurónyi (115 milliárd forint) hitelállománnyal rendelkezett.
A DSK privatizációját decemberben hirdették meg. Az első körben három hitelintézet, az OTP Bank, az osztrák Erste és a görög Pireus bank tett - akkor még nem kötelező érvényű ajánlatot. Utóbb azonban a görög bank - lapértesülések szerint a kötelező ajánlat április 10-i a beadási határideje előtt fél órával - úgy döntött, hogy nem vesz részt a további versenyben.
A szerződést - melynek aláírásával lezárult a bankprivatizáció Bulgáriában - bolgár részről Milen Velcsev pénzügyminiszter, a Bank Konszolidációs Társaság igazgatóságának elnöke, illetve Neli Kordovszka, a társaság vezérigazgatója, az OTP Bank részéről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és Wolf László vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!