Tetszett a cikk?

A magyarok 27 százaléka tartja az élet természetes részének a csúszópénzt, míg további 19 százalék véli, hogy ez mindennapos dolog – derül ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből.

Az összesen 46 százalékos arány magasabb a tizennégy közép- és kelet-európai országban mért 41 százalékos átlagnál. A GfK országonként 1000 fő megkérdezésén alapuló felméréséből kiderül, hogy a lakosság legnagyobb része (75 százalék) Szlovéniában tartja szükségtelennek a kenőpénzt, míg Lengyel- és Észtországban is 71 százalék ez az arány. A magyaroknak ezzel szemben 53 százaléka vélekedik úgy, hogy korrupció nélkül is lehet boldogulni. Ennél csak a csehek, a szlovákok és az ukránok fogadják el nagyobb arányban a megvesztegetést.A felméréséből az is kiderül, hogy a térség lakosságából jellemzően a 30 évnél fiatalabbak, illetve a nők hajlandók kevésbé kenőpénzt adni. Ugyanez mondható el a kistelepülésen élő és a közepes vagy az átlagnál alacsonyabb jövedelmű válaszadókról. A megkérdezetteknek viszonylag kis része (37 százalék) lenne hajlandó (például utcai tüntetésen való részvétellel) fellépni a korrupció ellen. A magyarok az átlagnál passzívabbak, itt mindössze 26 százalék az aktív fellépésre készek aránya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!