Az európai piacokon eddig kevéssé sikeres Apple amerikai számítástechnikai vállalat most az Egyesült Államokban bevált iTMS (iTunes Music Store) nevű internetes zenebolttal próbálkozik az öreg kontinensen.

A Steve Jobs vezette Apple online zenevállalkozása június 15-én indult el Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában, és már az első héten 800 ezer zeneszámot sikerült eladnia – írja a Business Week. Európában már négy éve működött egy hasonló jellegű vállalkozás; ezt a volt Genesis-rockzenész, Peter Gabriel alapította OD2 néven, de eddigi eladásai messze elmaradtak az iTMS első heti produkciójától.

Az iTMS tényleges európai sikerét azonban csak fél év múlva lehet igazából értékelni, mert az nagyban függ az Apple egy másik termékének, az iPOD-nak a sikerétől. Az iPOD egy nagykapacitású digitális zenelejátszó, amelyen egyszerre akár több száz albumnyi zeneszám is elfér, és ez az egyetlen eszköz, amely képes lejátszani az iTMS-en vásárolt zenéket. Eddig 2 millió darabot sikerült eladni belőle világszerte, az eladások nagy része azonban az Egyesült Államokhoz köthető.

Amerikában az iTMS piaca már szilárd: 2,7 millió dalt adnak el hetente, 70 százalékos piaci részesedés mellett; az összértékesítés júliusban érte el a százmilliós álomhatárt. Az iTMS közvetlenül nem sok pénzt hoz az Apple-nek, néhány penny-t dalonként, de nagyban megnöveli az igen borsos árú iPOD eladásait, és ezzel közvetetten hatalmas bevételt termel a cégnek. 2004 második negyedévében az Apple iPOD-ból származó bevétele meghaladta a 260 millió dollárt, és ennek már közel negyede Európából származott.

A kedvező fogadtatás és a növekvő európai iPOD-eladások ellenére, az iTMS-nek még nincs stabil helye Európában, mert a már említett OD2 és a Napster kemény vetélytársak. Az iTMS két konkurensével ellentétben ugyanakkor minden dalt ugyanannyiért árul, és ezzel a stratégiával sok fogyasztót nyerhet meg magának.

Az Apple dolgát tovább nehezítheti az is, hogy a Sony is tervezi a belépést az európai online zenepiacra. Ez a piac egyébként már három szereplő számára is túl kicsi, alig éri el az évi 10 millió dollárt, szemben az amerikai 150 milló dolláros piaccal. A másik fő probléma az, hogy az európaiak kevésbé hajlandóak fizetni a más forrásokból akár ingyen is beszerezhető zenékért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Megzakkant a mémgyár, összehozta Mészáros 2rule-ját a túlórával

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai