Tetszett a cikk?

Piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Pannon GSM Távközlési Rt.

Piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Pannon GSM Távközlési Rt. a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH) annak eldöntésére, használhatja-e a mobilcégek hálózatát hívás helyett csak jelzésértékű csengetésre valamely üzleti előfizető oly módon, hogy erről nem állapodik meg az adott szolgáltatóval. A szokatlan lépést a fővárosban 12 ezer parkolóhelyet üzemeltető Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) egy évvel ezelőtt meghonosított megoldása váltotta ki, melyben a díj aprópénzdobálás helyett két mobilhívással is kiegyenlíthető. A kuncsaft a parkolás megkezdésekor felhív egy mobilszámot, a BÖP észleli a hívást, és elindítja a virtuális parkolóórát, amely a második becsengetésig, a parkolás végéig "ketyeg". Ekkor leáll az óra, s a BÖP sms-ben értesíti az ügyfelet arról, hogy az általa előre befizetett összegből mennyit vont le.

Hasznos szolgáltatás - mindössze ennyiben egyezik Drozdy Győzőnek, a Pannon GSM Rt. vezérigazgató-helyettesének és Novák Péternek, a főváros, Ferencváros és a XIII. kerület tulajdonában álló BÖP Kft. ügyvezetőjének az álláspontja. Ám Drozdy szerint a BÖP ténykedése kimeríti a tisztességtelen piaci magatartást, mivel ingyen használja a telefonos cég hálózatát. A két becsengetésre Drozdy tudomása szerint a BÖP-központban nem veszik fel a telefont, vagyis nem valósul meg aktív hívás, a Pannon számára bevételt nem hozó jelzés viszont ugyanúgy foglalja a hálózatot, mintha beszélnének rajta.

A mobilcégek felszólították a BÖP-öt, hagyjon fel eddigi gyakorlatával, inkább kössenek üzleti megállapodást. Novák hajlandó tárgyalni, bár a HVG-nek úgy fogalmazott, "most is elég sokat fizetünk", egy mobilos parkolás során becslése szerint 30-40 forintot. Szerinte ugyanis az első becsengetés után a BÖP-központ visszahívja az ügyfelet, s csak akkor bontják a vonalat, ha a kuncsaft fogadta azt. Igaz, ha ez három másodpercnél rövidebb ideig tart, akkor a hívás a Westelnél valóban ingyenes, ha viszont ennél hosszabb - a Pannonnál pedig minden esetben -, fél percet számláznak érte. A parkolás befejezésekor pedig az elküldött sms-ért fizet a BÖP. A parkolóőrök ellenőrzéskor ugyancsak mobiltelefont használva egyeztetik a központtal, az adott rendszámú kocsi vajon nem mobilos parkoló-e.

"Végső esetben egyszerűen lekapcsoljuk a szolgáltatást, nem jelezzük ki a telefonszámot" - válaszolta Drozdy a HVG-nek arra a kérdésére, mit tesznek, ha nem sikerül megegyezni a parkolótársasággal. Az NHH egyelőre a BÖP műszaki megoldását vizsgálja, megfelel-e az előírásoknak. De azt is el kell döntenie a hatóságnak, alkalmazhat-e műszaki korlátozást hálózatának "nem illendő" használata esetén a mobilszolgáltató. A parkolóvita annyiban precedensértékű, hogy egy üzleti felhasználó kihagyta a bizniszből a mobilos cégeket. A mobilszolgáltatók ezért aligha az eddig kieső bevételek miatt emelték fel a szavukat, legalábbis a rendszert egy év alatt mindössze 2500 ügyfél használja. A BÖP-nél a teljes parkolásidíj-bevétel a tavalyi előzetes adatok szerint 590 millió forint volt - ezen felül 104 millió forint folyt be a pótdíjakból -, s ennek legfeljebb 4-5 százalékát teszi ki a mobilos megoldás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Droszthoz kötve

Áprilistól a taxik csak a kijelölt állomásokon várakozhatnak utasra. A fővárosi közgyűlés rendteremtésnek szánt döntése azonban akár a Ferihegyi reptérihez hasonló háborúskodást is okozhat.

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt

Magyarázkodnak a vírust terjesztő androidos alkalmazás miatt

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja