szerző:
hvg.hu

Ezúttal nem történt semmi említésre méltó a piacokon, legalábbis ami az árak, hozamok, kamatok tekintetében döntő lett volna. A kérdés, amit minden befektetőnek meg kell válaszolnia befektetési döntései előtt: az eseménytelen piac „vihar előtti csend”, vagy hosszabb ideig nem fog változni a jelenlegi „időjárás”?

Az eseménytelenség oka az alacsony forgalom, valamint a befektetők kivárásra épülő piaci magatartása. A gazdasági helyzet sem változott, olyan új hírek, információk nem jelentek meg, amelyek hatására a gyenge piaci mozgások trendszerű irányt vettek volna fel. A kérdés, amit minden befektetőnek meg kell válaszolnia befektetési döntései előtt: az eseménytelen piac „vihar előtti csend”, vagy hosszabb ideig nem fog változni a jelenlegi „időjárás”?

Első megközelítésben azt mondhatjuk, hogy annak a legkisebb a valószínűsége, hogy a helyzet nem változik. De akkor jön a következő kérdés; milyen irányban változnak az árak? Ma az ellentmondásos makrohelyzet ellentmondásos piaci helyzeteket képes teremteni, de - hitünk és tapasztalataink szerint – a gazdaság fundamentumai hosszú távon kérlelhetetlenül megjelennek a piaci árakban.

Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy véleményünk szerint „vihar előtti csend” az eseménytelenség, a kevéssé változó árak. A március közepi kisebb megingás után konszolidálódott a piac, de mára megérett a helyzet arra, hogy ismét egy kitörés következzen.

A gazdaság fundamentumainak – különösképpen az egyensúlyi mutatók – a tartós negatív helyzete és negatív tendenciája a piaci árak utólagos alkalmazkodását feltételezi. Így ma azt mondhatjuk, hogy egy újabb korrekció előtt állunk, ami a várakozásainkkal egybevág, hiszen a forint fokozatos – több lépcsőben megvalósuló - gyengülését feltételeztük már az év elején is.

Mint tapasztalhattuk a forintnak és a régiós devizáknak nem tettek jót a FED kamatemelései nyomán kialakult relatív magas amerikai kötvényhozamok. Az utóbbi időszakban napvilágot látott európai makroadatok azt mutatják, hogy az ECB is kamatot fog emelni a közeli jövőben.

Ezek a tendenciák nem kedveznek a feltörekvő piacoknak, hazánknak pedig különösen nem, mivel a hozamkülönbség ma már jelentősen csökkent, miközben a forint lehetséges erősödése nem kompenzálja a fennálló kockázatokat.

Devizapiac: az euróban denominált befektetéseket javasoljuk (Oldaltörés)


Jól látható, hogy a kamatkülönbözet milyen erős hatással van az EUR/USD keresztárfolyamra. A héten negatív amerikai makroadatok jöttek ki, de a piac nem reagált a dollár gyengülésével, mert a kamatfelár sokkal fontosabb szempont a befektetők döntéseinél, mint a makrogazdasági számok.
A továbbiakban a EUR/USD keresztárfolyam 1,25-1,30 között fog mozogni, de ha az ECB továbbra sem emeli irányadó kamatát, akkor a dollár – hosszabb távon – az 1,20-1,25-ös sávba erősödhet.
A forint esetében a már említett fokozatos, többlépcsős gyengülés jól látható az ábrán. A korábbi 240-243-as szintről ma 246-248 közé állt be a jegyzés. A nagyobb kilengést egy konszolidáció követte, de véleményünk szerint a továbbiakban – egy hónapon belül – már a 250-252-es szinteken mozog majd a hazai fizetőeszköz.

Ajánlásunk ennek megfelelően továbbra is az euróban denominált befektetések preferálását tartalmazza, hiszen az elemzői konszenzus a forint 260-as euróhoz mért szintje az év végéig még jelentős megtérülést hozhat a befektetőknek.


Már nem tud jelentősen emelkedni az állampapírok ára (Oldaltörés)

Állampapírpiac. Az állampapír piacon a napon belüli mozgások kissé felerősödtek, de a referenciahozamok napi változásának üteme jelentősen csökkent. A mai helyzetben stratégiai pozíciókat nem épít ki egyetlen befektető sem, így csak rövidebb (napon belüli) „befektetésekkel” próbálkoznak. Ennek oka, hogy a pici szereplők többsége ráébredt az általunk már hetek óta boncolgatott problémára, nevezetesen arra, hogy a kamatcsökkentés üteme mindenképpen csökken, a fejlett piacokon pedig a magas olajár gerjesztette infláció és az amerikai robosztus növekedés hatására a kamatemelési ütem még fokozódhat is.

Ebben a helyzetben a konvergencia játék kifulladni látszik, hiszen sem a hazai deviza, sem az állampapírok ára nem tud jelentősen emelkedni már. Annyival biztosan nem, amennyi kompenzálni tudná a kockázatokat. Ezen tények ismeretében azt mondhatjuk, hogy a következőkben vegyes piacon az árak napi kismértékű változásai mellett a rövid lejárati szerkezetű portfóliókat érdemes tartani, hiszen a forint esetleges gyengülése és a hozamok emelkedése egyszerre következhet be, így meglehetősen likvid portfóliót érdemes tartani.
Jól látható, hogy a referencia hozamok elmozdulása továbbra is a hozamgörbét a vízszintes irányba tolja, miközben a rövid oldalon már szinte egyáltalán nem változnak a hozamok, ami arra enged következtetni, hogy a kamatvágások mértékének megítélése alapjában már nem változik.
Látható, hogy a márciusi megingást egy kisebb (50 mrdFt) tőkekivonás eredményezte, de azóta is fokozatosan csökken a külföldiek kezén lévő állomány. A duration csökkenése azt mutatja, hogy – ha nem is vonnak ki jelentősebb összegeket a külföldi befektetők -, de eddigi befektetéseiket nem újítják meg, legalábbis nem állampapírokat vásárolnak. Ajánlásunk tehát nem változott, a továbbiakban is a rövid futamidők (3-6 hónap) tartását, illetve vételét javasoljuk.

A részvények eladását ajánljuk (Oldaltörés)

Részvénypiac. A BÉT-en folyamatosan 17.000 pont felett folyt a kereskedés, de péntekre kifulladt a korrekció korrekciója, így esni kezdek újra az árak. Ez annak köszönhető, hogy a forgalom jelenlegi 15 milliárd forint alatti szintje a friss tőkehiányát mutatja.

Ajánlásunk ezért a részvények eladása, a vételeket csak spekulatív célzattal, a teljes befektetési állomány 10 százalékát nem meghaladó mértékben javasoljuk. Itt továbbra is a MOL és a vegyipari cégek részvényei lehetnek kiváló célpontok.

Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: vétel-tartás,

Vállalati kötvények:

eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: eladás, MOL, TVK, Borsodchem, Pannonplast spekulatív vétel,

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Magyar orvoscsoport: Még évekig tarthat a szétválasztott ikrek rehabilitációja

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Kínai kézbe kerülhet a mátyásföldi Ikarus park

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong