szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További költségvetési intézkedésekre van szükség Magyarországon a gazdaság destabilizációjának elkerülése végett - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a magyarországi tevékenységére kidolgozott, egyes részleteiben már ismertetett új országstratégiában.

A kelet-európai átalakulás finanszírozására másfél évtizede alapított londoni bank - amely éppen előző nap kiadott éves térségi jelentésében a kedvezményezett országcsoport legjobb átalakulási osztályzatait adta Magyarországnak - keddi ismertetésében azt írta: Magyarország a legfejlettebbek egyike az új EU-tagok közül, és az uniós tagság lendületet adott a gazdasági teljesítménynek.

Az EBRD szerint a magyar gazdaság növekedése tavaly elérte a 4,2 százalékot, és az idén 3,5 százalékkal fog növekedni. Az átalakulásban elért "figyelemreméltó" előrelépés ellenére azonban továbbra is "jelentősek" a makroszintű egyensúlytalanságok a magyar gazdaságban, ezért - a destabilizáció elkerülése és az euróövezeti csatlakozás középtávú megvalósulása érdekében - újabb államháztartási lépések szükségesek. 

A londoni bank szerint szerkezeti jellegű lépéseket kell tenni a költségvetési deficit és a közkiadások lefaragására. E lépéseknek ki kell terjedniük az egészségügyre, az oktatásra, a közlekedésre, a nyugdíjrendszerre és az önkormányzatkora. 

A bankrendszeren kívüli pénzügyi szervezetek körében konszolidációra és e szervezetek megerősítésére van szükség; egyebek mellett javítani kell a nyugdíjalapok hatékonyságát, a helyi értékpiacok fejlesztésével és új pénzügyi termékek meghonosításával bővíteni kell a befektetési portfoliókat - véli az EBRD.

A londoni bank, amely 1991 óta 1,8 milliárd eurós finanszírozást nyújtott Magyarországnak, a költségvetési konszolidációt és a további átalakulást azzal kívánja segíteni, hogy egyebek mellett magasabb kockázatú finanszírozási eszközökkel támogatja a helyi vállalatokat, elsősorban azok határon túli terjeszkedésével összefüggésben, és hozzájárul a köz- és a magánszektor magas színvonalú együttműködési programjaihoz (PPP) az infrastrukturális szektorban - áll az új országstratégiában.

Az EBRD az előző nap Londonban kiadott éves térségi átalakulási jelentésben (Transition Report 2005) Magyarországnak jósolta a legmagasabb térségi államháztartási hiányt, amely a bank előrejelzése szerint az idén el fogja érni a GDP-érték 6,0 százalékát.

Az idei átalakulási jelentés fő elemében, az egyes átalakulási kategóriákra adott osztályzati listán ugyanakkor Magyarország - tavalyhoz hasonlóan - ismét osztályelső lett az egész térségben.

Az átalakulás előrehaladottságára kidolgozott, 1-től 4 pluszig terjedő EBRD-indexcsoportban a kilenc vizsgált gazdasági kategória közül Magyarország nyolcra a 4 mínusztól 4 pluszig terjedő legjobb osztályzati sávot kapta, és csak a versenypolitikára kapott 3-ast (ebben a kategóriában azonban senki nem kapott ennél jobbat).
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Fidesz: a brüsszeli szél elfújta a költségvetési kártyavárat

"A kormány nézzen szembe a jelenlegi helyzettel, tekintse át, hogy az európai pénzügyminiszterek ülésének (Ecofin) elmarasztaló, bíráló megjegyzései hogyan orvosolhatók, és törekedjen arra, hogy az ország ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy uniós támogatásoktól essen el" - mondta Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője.

MTI Itthon

Kinek jut több a jövő évi költségvetésből?

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka bátor és igazságos előterjesztésnek nevezte a 2006-os költségvetési javaslatot a részletes vita kezdetén kedden a parlamentben, míg Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat "kártyavár-költségvetés", ami bizonytalan alapokra épült.