szerző:
MTI

A miniszterelnök szerint az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez. A Fidesz szerint viszont újabb, aggasztó figyelmeztetést kapott Gyurcsány kormánya.

Elemzők a Fitch döntéséről

A bejelentés után 253 forintig kúszott fel az euró jegyzése, és a tőzsde is esett, de később az euró 252,50 forinton stabilizálódott - mondta Sarkadi Szabó Kornél. A Raiffeisen Bank elemzője hozzátette: a magyarországi fundamentumokat ismerik a befektetők, alapvető változás ezen a téren nem történt. Tartós forintgyengülés, illetve hozamemelkedés akkor várható, ha a 10 éves amerikai papírok kamata a jelenlegi 4,5 százalékról 5 százalékra emelkedik vagy a befektetők régiónkban tapasztalható kockázatviselési hajlandósága változik - fogalmazott Sarkadi. "Amennyiben a forint árfolyamában nem lesz jelentős elmozdulás, úgy várhatóan a Monetáris Tanács sem változtat decemberben a kamatszinten" - mondta a Raiffeisen Bank elemzője. A további fejlemények attól is függnek, hogy a két nagy hitelminősítő intézet, a Standard and Poor's illetve a Moody's követi-e a Fitch Ratingst - tette hozzá. Mivel általában a Fitch a "leggyorsabb", a következő hetekben eldől, hogy a másik két nagy hitelminősítő is hasonlóképpen lép-e - mondta Forián Szabó Gergely. A CA-IB Alapkezelő vezető elemzője szerint a piac, illetve az elemzők többsége a Fitch-hez hasonlóan vélekedik a magyar államháztartás helyzetéről.

Gyurcsány Ferenc egy sajtótájékoztatón annak kapcsán beszélt erről, hogy a Fitch Ratings visszaminősítette az elsőrendű "A" adóskockázati kategóriából a már csak közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - "BBB" sávba a magyar szuverén küladósságot, a tartósan magas államháztartási hiányra hivatkozva, amely az indoklás szerint valószínűtlenné teszi a 2010-es eurócsatlakozást.

Gyurcsány a szükséges változtatások területeit egy átfogó államreformban, az egészségügyi reform kiteljesítésében, illetve a közoktatás igazságosabbá és korszerűbbé tételében jelölte meg. Ezeken a területeken kell dolgozni, ezeken a területeken vár ránk nagyon sok feladat - fogalmazott a miniszterelnök.

A magyar gazdaság gyorsan fejlődik, a növekedés szerkezete egészséges, hiszen alapvetően a beruházások növekedése és a kétszámjegyű exportbővülés eredményezi a GDP 4 százalék körüli emelkedését - áll a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében, amelyet a tárca a Fitch Ratings leminősítésének kiadása után tett közzé.

A Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil, erősen integrálódott az Európai Unióba, és versenyképességét az is mutatja, hogy jelentős a működőtőke-beáramlás - írja a közlemény. A PM kiemeli, hogy a gyors növekedés ellenére az infláció számottevően mérséklődött, és rendkívül alacsony szintre csökkent a maginfláció.

A magyar kormány elkötelezett a tekintetben, hogy fenntartja a szigorú költségvetési gazdálkodást. Ez tükröződik számos idei intézkedésben, s ennek szellemében készült el a konvergencia program aktualizált változata is, amelyet a PM december elsején juttatott el Brüsszelbe - áll a közleményben. A pénzügyi tárca szerint a Fitch elemzése azt is hangsúlyozza, hogy hosszútávon a jelenlegi gyors reálkonvergencia folytatására lehet számítani.

A PM szerint növekszik a költségvetési szigor (Oldaltörés)

Fidesz: figyelmeztetés jött

"Újabb, aggasztó figyelmeztetést kapott ma Gyurcsány Ferenc kormánya. A legnagyobb európai hitelminősítő cég kivette Magyarországot a megbízható adósokra jellemző osztályból, ahova a környező országok közül Szlovákia, Csehország, és Szlovénia is tartozik" - olvasható a Fidesz közleményében. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a leminősítés tovább erősíti azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen éllovasból sereghajtóvá vált az ország. A lépés a Fidesz szerint kockázatot hordoz az ország gazdasága számára: gyengébb forinttal, magasabb hitelkamatokkal szembesülhetnek a vállalkozások és a családok a következő hónapokban. "Félő, hogy a leminősítést újabbak követhetik, hiszen a másik két nagy hitelminősítő korábban már aggodalmát fejezte ki az óriási költségvetési hiány és a tetemes államadósság miatt" - tette hozzá a Fidesz. "Gyurcsány Ferencnek most már őszintén szembe kell néznie a gazdaság valóságos állapotával, abba kell hagynia az emberek és a gazdaság szereplőinek félrevezetését, a mellébeszélést" - fogalmaz a párt közleménye. 

A PM közlemény kiemeli: a magyar kormány fenntartja a szigorú költségvetési gazdálkodást, és az idén elsősorban azért módosult az ez évre várt államháztartási hiány, mert az Eurostat döntése nyomán megváltozott az autópálya építkezések elszámolási módja, és emiatt a deficit a GDP közel 2 százalékával emelkedett.

A kormány azonban éppen a gyors felzárkózás tovább folytatása érdekében lényegesnek tartja, hogy az autópályák tovább épüljenek. Ezt a változást leszámítva az államháztartási gazdálkodás alapvetően az eredetileg meghirdetett pályán halad.

Az ez évi pénzforgalmi hiány várhatóan nem haladja meg az eredetileg tervezett mértéket, amiben a PM szerint szerepet játszik számos olyan intézkedés, amely erősítette a gazdálkodási-pénzügyi fegyelmet.

Ezek közé sorolják, hogy az idén, év közben a harmadik országokkal folytatott piaci külkereskedelemben visszaállt az import áfa beszedésének uniós csatlakozás előtti eljárása, az adóhivatal erősítette és hatékonyabbá tette ellenőrzési tevékenységét.

Magyarország keleti határain sikerült jelentősen csökkenteni az üzemanyag és a cigaretta csempészetet, speciális, gyors ellenőrzési csoportokat hozott létre az APEH és a pénzügyőrség. Számos intézkedés történt a fekete foglalkoztatás visszaszorítása, a legális munkavégzés bővítése érdekében - áll a közleményben. A PM leszögezi, hogy mindezek hatására a legfontosabb adóbevételek az idei nyár óta hónapról-hónapra az eredeti prognózist meghaladóan alakulnak.

További intézkedésekről is született döntés, amelyek hosszabb távon biztosítják a fegyelmezett államháztartási gazdálkodást. Ezek közzé tartozik az egyéni egészségbiztosítási járulékszámla megteremtése, annak felmérése, hogy kik azok, akiknek fizetnie kellene tb-járulékot, de nem fizetnek, ugyanakkor igénybe veszik az egészségügyi szolgáltatásokat.

Az általános forgalmi adó szabályozásában több olyan módosításról döntött a parlament, amelyek az adókikerülés lehetőségét csökkentik - olvasható a tárca közleményében.

A PM szerint a konvergencia program azzal számol, hogy a következő években folyamatosan mérséklődik az államháztartási hiány, és 2008-ban olyan helyzetbe kerül a magyar gazdaság, hogy teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat. A pénzügyi tárca közleménye végül nyomatékosítja: a program végrehajtásával biztosítható, hogy Magyarországon bevezessék az eurót 2010-ben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felébredtek az amerikaiak: a klímaváltozás probléma

Felébredtek az amerikaiak: a klímaváltozás probléma

Ma lenne az alanyi jogon mindenkinek járó 2,5 millió forint napja – ha nem lenne óriási kamu a hír

Ma lenne az alanyi jogon mindenkinek járó 2,5 millió forint napja – ha nem lenne óriási kamu a hír

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Egy VII. kerületi lépcsőházba berántva próbált megerőszakolni egy nőt egy férfi

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Íme a részletes videó a Google még be sem jelentett új telefonjáról

Brad Pitt: „Ki volt a jobb, Clooney, vagy én?”

Brad Pitt: „Ki volt a jobb, Clooney, vagy én?”

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni