szerző:
hvg.hu

A GfK és a Wall Street Journal által félévente elkészített kutatás tanúsága szerint az Egyesült Államokban továbbra is a tőzsdei befektetések a legnépszerűbbek, míg Európa sokkal megfontoltabb.

Az Egyesült Államok továbbra is vezet a háztartások aktuális anyagi helyzetének tekintetében, hiszen a válaszadóknak 40 százaléka rendelkezik saját bevallása szerint 50 ezer dollárnál nagyobb vagyonnal. Európa gazdagabb, nyugati felében ennél mérsékeltebb – mintegy 13 százalék – az 50 ezer eurónál nagyobb vagyonnal rendelkező családok aránya. Hazánkban a közép-európai 2 százalékos átlagnál 1 százalékkal magasabb az e térség számára mérceként megjelölt 25 ezer eurót meghaladó vagyonnal rendelkezők aránya. Ez a magyarországi arány legutóbbi felmérés eredményéhez képest csökkent.

A GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal által készített, a magánszemélyek vagyoni helyzetét elemző tanulmány azt vizsgálja, hogyan fektetne be egy-egy magánember 50 ezer eurót (az Egyesült Államokban 50 ezer dollárt, Közép- és Kelet-Európában 25 ezer eurót) és, hogy mely befektetési formák pozíciói erősödtek, melyek gyengültek. A tanulmány készítése során, 2005 őszén összességében 16 országban – 13 európai országban, továbbá az Egyesült Államokban, Oroszországban, és az Európa Unióba igyekvő Törökországban – folytak megkérdezések.

A meglévő befektetések tekintetében az európaiak többsége továbbra is a kevésbé kockázatos befektetési formák mellett tette le voksát. A megtakarítási kedve viszont továbbra is Nyugat-Európának a legnagyobb, hiszen ebben a régióban a legalacsonyabb – 33 százalék – a befektetést nem eszközlők aránya. A nyugat-európai magánbefektetők változatlanul óvatosnak bizonyultak: 32 százalékuk fektette pénzét kockázatmentes rövid lejáratú betétekbe – tavasszal arányuk elérte a 37 százalékot –, és 10 százalékuk életbiztosításba.

Az Egyesült Államokban mintegy öt százalékkal nőtt a valamilyen befektetést eszközlők aránya. Az egyes befektetési formák közül továbbra is a részvényalapokat és részvényeket részesítik előnyben. A közép- és kelet-európai térségben mintegy stagnál – 68 százalékos – azoknak az aránya, akik megtakarításaikat nem bízzák valamely befektetési megoldásokat kínáló intézményre. A közép-európai befektetők többsége, 17 százaléka itt is rövid lejáratú betétekbe invesztált.

Magyarországon a helyzet némiképp romlott a tavaszi felmérés óta, hiszen a befektetést nem eszközlők aránya 72 százalékról 78 százalékra emelkedett. A lakosság másik 22 százaléka legnagyobb arányban rövid lejáratú betétekbe fektette megtakarításait (10 százalék), 4 százalék az életbiztosításba invesztálók aránya, 2-2 százalék fektetett részvényekbe, illetve kötvényekbe, 1 százalék valamely nyugdíjalapba, további 3 százalék pedig egyéb befektetési eszközt vett igénybe.

A legkedveltebb, kívánt befektetési formák nem sokban mások, mint amit a gyakorlat is mutat. Az Egyesült Államokban tíz megkérdezett közül továbbra is mintegy három preferálná a tőzsdei értékpapírokat (részvényeket, részvényalapú befektetési alapokat). Nyugat-Európában ezeknek a tőzsdei értékpapíroknak a kedveltsége ettől messze elmarad, csupán 12 százalékot tesz ki. Itt változatlanul a biztonságos, rövid lejáratú betétekbe fektetnének leginkább a válaszadók.

Közép- és Kelet-Európában a tőzsdei értékpapírokat elméletileg előnyben részesítők aránya 1 százalékkal meghaladja a nyugat-európait. A kötvények kedveltsége 2 százalékkal ugyan csökkent ebben a régióban, ám némiképp még így is magasabb a többi vizsgált régióhoz képest.

A megtakarításokra vonatkozó várakozásokról elmondható, hogy a többség mindhárom régióban az elmúlt 6 hónapra jellemző megtakarításainak összegét kívánja fenntartani. Az Egyesült Államok háztartásai bizonyultak most is a legbizakodóbbnak: itt ugyanis a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy valamivel többet (23 százalék), illetve sokkal többet fognak megtakarítani (12 százalék), mint az előző 6 hónapban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A középmezőnyben állunk a GDP-arányos befektetések terén

Magyarország a kockázati tőkebefektetések volumenének GDP-hez mért 0,119 százalékos arányával 2004-ben megelőzte az összes régióbeli országot - mondta Tzvetkov Julián, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Gazdaság

Nő a kereslet Európában a befektetési bankárok iránt

Európában igen megnőtt a kereslet a befektetési banki tevékenységekben járatos szakemberek iránt, miután a kontinensen felgyorsult a vállalati fúziók és felvásárlások folyamata - állítják vezető európai fejvadász cégek.

Gazdaság

Magyarország régiós második a külföldi befektetésekben

Az utóbbi tíz évben ötszörösére nőtt a tíz új EU-tagországba érkező külföldi befektetések értéke - olvasható az ENSZ nemrégiben kiadott jelentésében. Magyarország a jelentés szerint 1995 óta 60 milliárd dollárnyi tőkét vonzott, ezzel Lengyelország után második a régióban.

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

2,5 milliárdért cserébe elköltözne a Politikatörténeti Intézet

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper

Boris Johnson levágott fejével lépett színpadra egy brit rapper

Marabu FékNyúz: Tarlós mondja

Marabu FékNyúz: Tarlós mondja

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Bod Péter Ákos: Az Orbán-rendszer a látszat ellenére nem stabil

Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás

Az EU szerint elérhető a Brexit-megállapodás