szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Paksot stratégiai kérdésnek tekinti a kormány, ezért a paksi atomerőmű tartósan állami tulajdonban kell, hogy maradjon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az erőmű fennállásának harmincadik évfordulóján tett látogatása alkalmából Pakson.

"Miután Paks stratégiai kérdés, ezért nem bírja ki (...) a középszerű vagy kisstílű vitákat (...), ennek a kormánynak és azt hiszem, hogy minden más kormánynak az a szándéka, hogy (...) ez a négy blokk, amiből ma a paksi atomerőmű áll, az tartósan, ahogyan az a törvényben rögzítve van, állami tulajdonban kell, hogy maradjon" - szögezte le a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy újra és újra felvetődik az újabb blokkok építésének kérdése. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "atomenergiára építve villamos energiát termelni, az nem csak energiapolitikai kérdés", ennél sokkal szélesebb értelmű biztonsági és környezetvédelmi kérdés.

Gyurcsány Ferenc közölte: most ez a kérdés nincs napirenden, a kormányzat környezetében ilyen döntés előkészítése sem folyik, de mint hozzáfűzte, ha valaha valaki ezt a kérdést fel fogja tenni, akkor "az a helyes, hogy Magyarországon erről a kérdésről népszavazás döntsön majd".

Koltai Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei szervezetének elnöke a kormányfő paksi látogatására reagáló közleményében azt írta: várták Gyurcsány Ferencet. "Bíztunk abban, hogy visszahozza az atomerőműnek azt a százmilliós összeget, amit még a Horn-kormány működésének végső szakaszában kapott cégbirodalmának egyik tagja, az Agóra Kft., amelynek a nukleáris üzem lakossági elfogadottságának erősítése lett volna a feladata".

A fideszes politikus kitért az üzemzavar-elhárítás kérdésére is. Mint fogalmazott, azt remélték, hogy Gyurcsány Ferenc "tud valami okosat és biztatót mondani arról a 3,6 tonna sérült nukleáris hatóanyagról, ami még mindig potenciális veszélyt jelentve megoldatlanul hever az atomerőműben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A NAÜ szerint a paksi erőmű biztonságos

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megítélése az, hogy a paksi atomerőmű biztonságos, és ugyanez a véleménye az erőmű üzemidejének tervezett meghosszabbításáról is; ezt a NAÜ főigazgatója mondta a magyar miniszterelnöknek hétfőn Budapesten.

MTI Itthon

Titkosak maradnak a paksi kármentesítés részletei

Továbbra sem ismerhetik meg a paksi atomerőműben tervezett kármentesítés részleteit környezetvédők - így döntött a Fővárosi Bíróság pénteki határozatában, amelyet az Energia Klub és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) között zajló polgári perben hozott.

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban