szerző:
MTI

Paksot stratégiai kérdésnek tekinti a kormány, ezért a paksi atomerőmű tartósan állami tulajdonban kell, hogy maradjon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az erőmű fennállásának harmincadik évfordulóján tett látogatása alkalmából Pakson.

"Miután Paks stratégiai kérdés, ezért nem bírja ki (...) a középszerű vagy kisstílű vitákat (...), ennek a kormánynak és azt hiszem, hogy minden más kormánynak az a szándéka, hogy (...) ez a négy blokk, amiből ma a paksi atomerőmű áll, az tartósan, ahogyan az a törvényben rögzítve van, állami tulajdonban kell, hogy maradjon" - szögezte le a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy újra és újra felvetődik az újabb blokkok építésének kérdése. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "atomenergiára építve villamos energiát termelni, az nem csak energiapolitikai kérdés", ennél sokkal szélesebb értelmű biztonsági és környezetvédelmi kérdés.

Gyurcsány Ferenc közölte: most ez a kérdés nincs napirenden, a kormányzat környezetében ilyen döntés előkészítése sem folyik, de mint hozzáfűzte, ha valaha valaki ezt a kérdést fel fogja tenni, akkor "az a helyes, hogy Magyarországon erről a kérdésről népszavazás döntsön majd".

Koltai Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz Tolna megyei szervezetének elnöke a kormányfő paksi látogatására reagáló közleményében azt írta: várták Gyurcsány Ferencet. "Bíztunk abban, hogy visszahozza az atomerőműnek azt a százmilliós összeget, amit még a Horn-kormány működésének végső szakaszában kapott cégbirodalmának egyik tagja, az Agóra Kft., amelynek a nukleáris üzem lakossági elfogadottságának erősítése lett volna a feladata".

A fideszes politikus kitért az üzemzavar-elhárítás kérdésére is. Mint fogalmazott, azt remélték, hogy Gyurcsány Ferenc "tud valami okosat és biztatót mondani arról a 3,6 tonna sérült nukleáris hatóanyagról, ami még mindig potenciális veszélyt jelentve megoldatlanul hever az atomerőműben".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A NAÜ szerint a paksi erőmű biztonságos

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megítélése az, hogy a paksi atomerőmű biztonságos, és ugyanez a véleménye az erőmű üzemidejének tervezett meghosszabbításáról is; ezt a NAÜ főigazgatója mondta a magyar miniszterelnöknek hétfőn Budapesten.

MTI Itthon

Titkosak maradnak a paksi kármentesítés részletei

Továbbra sem ismerhetik meg a paksi atomerőműben tervezett kármentesítés részleteit környezetvédők - így döntött a Fővárosi Bíróság pénteki határozatában, amelyet az Energia Klub és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) között zajló polgári perben hozott.

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Itt az új Fiat Tipo Sport: Leheletnyi Ferrari-életérzés a széles közönségnek

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Megújult a Ford Mondeo: lehet, hogy ez lesz az utolsó?

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés

Gázrobbanássá fajult a családi veszekedés