szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,37 pontos emelkedéssel, 22890,51 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 0,27 százalékos erősödés. Az elemzők egyhe emelkedést várnak a csütörtöki kereskedési napon.

Enyhe emelkedés várható csütörtökön a magyar és a régiós tőzsdéken egyaránt a keddi Fed kamatemelést követő szerdai amerikai pozitív korrekció hatására - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az elemző szerint jó napot zártak szerdán az amerikai börzék. A keddi Fed döntést - negyed százalékponttal 4,75 százalékra emelték az irányadó kamatot és nyitva hagyták a lehetőséget egy újabb kamatnövelés előtt - mindenki másképp kommentálja. A keddi esést követően szerdán emelkedés volt, így az USÁ-n kívüli piacok nehezen tudják meghatározni az irányt. Az is bizonytalanságot okoz, hogy nem tudni a Fed meddig emeli a kamatokat - tette hozzá az elemző.

Befolyásolja a világ tőzsdéit az olajáremelkedés, ami inflációs nyomást okoz, ez pedig a további amerikai kamatemelés irányába hat. Ennek negatív hatásai lehetnek az európai és a feltörekvő piacokra, így a Budapesti Értéktőzsdére is, és növeli a tőkekivonás esélyét ezekről a piacokról.  

Sarkadi Szabó Kornél szerint a forint árfolyamának mozgásai sem teszik vonzóvá a BÉT-et a befektetők előtt, de ennek ellenére csütörtökön kisebb emelkedés várható. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 98,60 pontos emelkedéssel, 22829,14 ponton zárt szerdán, ez az előző kereskedési napi záró értékhez képest 0,43 százalékos erősödés. 

A részvénypiac forgalma 13,29 milliárd forint volt szerdán, a vezető részvények a gyengülő OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva. Az Egis 1,78 milliárd forintos forgalom mellett 1805 forinttal, 5,50 százalékkal 34650 forintra erősödött. Az OTP 3,6 milliárd forintos forgalom mellett 83 forinttal, 1,09 százalékkal 7.547 forintra gyengült.

A Mol 350 forinttal, 1,62 százalékkal 21900 forintra erősödött, forgalma 3,18 milliárd forint volt. A Richter árfolyama 42795 forinton fejezte be a kereskedést, ez 85 forinttal, 0,2 százalékkal több, mint a keddi záró ára. A gyógyszeripari papír forgalma 2,1 milliárd forint volt. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,41 százalékkal 972 forintra nőtt, forgalma 1,13 milliárd forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Emelkedett a BUX, az Egis volt a nap győztese

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 98,60 pontos emelkedéssel, 22829,14 ponton zárt szerdán, ez az előző kereskedési napi záró értékhez képest 0,43 százalékos erősödés.

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

A fiatalság nevében dicsérte a kormányt egy inkognitós Fidelitas-elnök a HírTV-ben

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón