szerző:
hvg.hu

Az elmúlt hét történéseit ismét a vezető devizák várható kamatpályája, illetve a közel-keleti harci események, valamint a hazai politikai élet történései határozták meg. Már nem számíthatunk különösebb erősödésre, mivel a piac már beárazta a további kamatemeléseket.

A devizapiacokon a dollár erősödése megállt, ismét visszatért a korábbi szintekre a zöldhasú jegyzése. Az 1,25-ös EUR/USD szint megálljt parancsolt az erősödésnek, mivel a FED kommunikációjában többször utalt a kamatemelési periódus lezárására. Közben az ECB-től sem vár a piac további lépéseket, illetve a várható kamatemelést már beárazottnak tekinti a piaci szereplők döntő többsége. A forint – a többi feltörekvő devizával együtt mozogva – jelentősen erősödött, míg az állampapír piaci hozamok a rövid oldalon kissé emelkedtek, a hosszabb lejáratok esetében változatlanok maradtak. A részvények emelkedése is a globális trendbe illeszkedő folyamat, de a jövőt tekintve jelentős a bizonytalanság a gyorsjelentési szezon közepe lévén.

Devizapiac. A dollár gyengülése nem jelenti azt, hogy trendváltás történt, hiszen az EUR/USD keresztárfolyam június eleje óta az 1,25-1,28-as sávban mozog, ami a korábbi nagy trendeket figyelembe véve a piac nyugodtságát is tükrözhetné, de itt inkább a piaci szereplők tanácstalansága lehet az okozója a relatív történésmentes kereskedésnek.A továbbiakban – trendszerű, hosszabb távon fennállóan – a dollár gyengülésére számítunk, de ha továbbra is fennmarad a sávkereskedés, akkor az 1,25-ös keresztárfolyam közelében további euróvételeket javasolunk.A hazai piacon a kamatemelés és a meglepő Almunia-nyilatkozat (Megalapozott, hiteles kormány-program az államháztartás rendbetételére) a forintot erősítette, de a dollár gyengülése is szerepet játszott a régió – és így a hazai piac – emelkedésében is. A forint péntekre már 270-es szintig erősödött az euróval szemben, de a dollár esetében még jelentősebb erősödés következett be; itt a 212-es szintre került a jegyzés.

A továbbiakban már nem számíthatunk különösebb erősödésre, mivel a piac a további kamatemeléseket már beárazta (az idei évre még 50-75 bázispont), így nagy meglepetés nem érheti a befektetőket. Ennek okán ma azt javasolhatjuk, hogy az eddigi pozíciókat érdemes tartani, illetve a 270-es EUR/HUF szint közelében euró vétele is javasolható.

Kerüljük a hosszabb lejáratokat (Oldaltörés)


Kötvénypiac. A kötvénypiaci folyamatok is azt láttatják, hogy a piaci szereplők most már a fejlett világban nem számítanak további kamatemelésekre, miközben az utóbbi időben jelentősen emelkedő feltörekvő piaci hozamok/kamatok egyre több befektetőt csábítanak vissza ezekre a piacokra. Látható, hogy visszatérőben van a bizalom, a beáramló tőke nagysága azonban ma még mindig elmarad a korábbi időszaktól, de ma úgy tűnik, hogy a fejlődő piacok a nehezén már túl vannak, egy emelkedő periódus következhet, amely – természetesen – a korábbi gyors emelkedés sebességét nem éri el, de hosszabb távon ismét jelentős nyereséget hozhat.
A hazai kötvények hozamai nem változtak jelentősen, csak a rövid oldalon történt némi emelkedés, összhangban azzal, hogy a várakozásokat meghaladó kamatemelés (25 bps. helyett 50 bps.) a korábbiaknál magasabb év végi kamatvárakozásokat szült az elemzők körében. Tehát a hozamok emelkedése megállt a hosszú oldalon, ami azt jelenti, hogy a piac bízik a makrogazdasági helyzet lassú javulásában, másrészt viszont a rövid oldal – ahol a jegybanki alapkamat meghatározó a hozamszintet tekintve – tovább emelkedett.

Ebből az következik, hogy a hosszabb lejáratok vétele még mindig nem időszerű, hiszen egy korrekció lehetősége még mindig elég erősen fenyeget, de a rövid oldalon kialakult hozamok már annál inkább érdemesek arra, hogy az itt fellelhető kötvényeket vételre ajánljuk.

Részvénypiac. A részvénypiac a kedvező globális hangulatban emelkedett, de az egyes részvények áralakulása jelentős különbségeket mutatott. Ennek oka, hogy az OTP várható akvizíciója (CEC Bank) nagy vitát váltott ki, mivel az elemzők egy része túl soknak találja a felkínált vételárat, míg mások a jelentős növekedési potenciálra hívják fel a figyelmet. Egyszer az előbbi, másszor az utóbbi vélemény érvényesül a piacon, így egy sávban mozogva jelentősen változik egyik napról a másikra az ár, de 6000 forint alatt a vevők nem hibáznak nagyot az OTP vásárlásával.

A Richter negyedéves eredménye történelmi rekord számokat hozott, ami az időszaki gyenge forintnak, illetve az értékesítés - a várt alatti mértékű – növekedésének köszönhető. Itt is szélsőséges vélemények alakultak ki, az elemzők éves célárai 42 000 és 60 000 forint között szóródnak. Meglátásunk szerint 43 000 forint alatt vételre érdemes a gyógyszer gyártó részvénye, csakúgy, mint a szektortárs Egis 28 000 forint alatti szintek mellett.A Mol esetében sem egyértelmű a kép, de az biztos, hogy a nagy olajipari cégek (EXXON, Shell), illetve a régióbeli versenytársak (OMV) eredményei kiválóak, köszönhetően a magas olajáraknak, illetve a szintén magas finomítói árrésnek. Ezek mellett a Mol részvényeit csak 21 000 forint alatti szinteken ajánljuk vételre. A kisebb részvények közül a Fotex, a Pannonplast, illetve a Synergon ajánlható még vételre, de csak a teljes portfólió pár százalékos szintjéig.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:3 hónap- 1 év: vétel

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: eladás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: feltételhez kötötten vétel: OTP, RG, Mol, Pplast, Fotex, Synergon

- Befektetési alapok:

ingatlan alapok

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Pécsi Stop: több mint 30 millióért dolgozott az önkormányzat cégének Bánki Erik rokonának vállalkozása

Pécsi Stop: több mint 30 millióért dolgozott az önkormányzat cégének Bánki Erik rokonának vállalkozása

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Választás: furcsaságok történnek Ferencvárosban

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros

Hódmezővásárhelyen extrémsokan szavaztak, Budapest a negyedik legaktívabb nagyváros