szerző:
hvg.hu

A Világbank és a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) megjelentette Doing Business, 2007 (Vállalkozás 2007) című elemző tanulmányát, amelyben aszerint rangsorolja a világ 175 országát, hogy a különböző paraméterek összevetése alapján mennyire könnyű az adott helyen vállalkozni. Magyarország hat helyet hátracsúszva az idén a 66.-ként zárt. Afrikában néha könnyebb céget alapítani, mint itthon.

Porcelángyár Magyarországon. Törékeny
vállalkozói környezet
© Európai Bizottság, Központi Audiovizuális
Könyvtár
Magyarországon nehezebb megszerezni egy-egy engedélyt, mint több afrikai országban, ugyanakkor a szerződések betartását és betartatását tekintve benne vagyunk az első tucatban. Azaz meglehetősen vegyes képet kapunk, ha Magyarország helyzetét nézzük a 175 vizsgált ország között.

Sajnálatos módon nagyjából minden ország előttünk van, amelyik számít, vagy amelyikkel valamilyen oknál fogva (például a befektetők megnyerésében) versenyben vagyunk. A most kapott bizonyítvány csalóka, mert a vizsgálat nem elemezte az üzleti élet  kulturális közegét, a hagyományokat, a munkaerő minőségét, a politikai stabilitást, a közművek kiépítettségét, az energiaellátás biztonságát, a közlekedési hálózatot, a bankrendszer fejlettségét, s egy sor további, az ország üzleti potenciálja szempontjából fontos mutatót. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy ez az elemzés sok befektető számára fontos forrás lehet, amikor üzleti döntést hoz. Ha a Világbank ilyennek lát bennünket, akkor mások is így láthatnak, vagy látnak is majd.

A Vállalkozás 2007 tanulmány 10 különböző tényező alapján vizsgálta, hogy az adott országban mennyire könnyű illetve nehéz dolga van az üzletembereknek, vállalkozóknak. Mérték, hogy mennyire egyszerű a cégalapítás, a szükséges engedélyek beszerzése, az emberek alkalmazása, a tulajdon bejegyzése, a hitelfelvétel. Továbbá, mennyire védik a befektetőket, mennyi teherrel jár az adózás, milyenek a külkereskedés feltételei, a bíróságokon mekkora erőfeszítéssel jár egy szerződés betartásának kikényszerítése, s végül,  milyen körülmények között lehet bezárni egy üzletet.

A tanulmány összefoglalásul megállapítja, 112 országban 230 szabályozást  alakítottak át, ezzel csökkentették a vállalkozások létrehozásához szükséges költséget és időt. A legnagyobb léptekkel Afrikában halad a vállalkozások előtt álló akadályok eltakarítása,  megelőzik Ázsiát, Latin-Amerikát és a Közel-Keletet. Mindent egybevetve a tíz vezető reformer, ahol a legtöbb reformot vezették be:  Grúzia, Románia, Mexikó, Kína, Peru, Franciaország, Horvátország, Guatemala, Ghána és Tanzánia. Másik tizenhárom ország, Örményország, Ausztrália, Bulgária, Csehország, El Salvador, India, Izrael, Lettország, Litvánia, Marokkó, Nicaragua, Nigéria és Ruanda pedig azok közé tartozik, amelyek legalább három jelentős reformot vezettek be az elmúlt év során. A reformerek egyszerűsítették az üzlet szabályozását, megerősítették a tulajdonhoz fűződő jogokat, könnyítettek az adóterheken, egyszerűsítették a hitelhez jutást és mérsékelték a külkereskedés költségeit.

Az előbb említett országokhoz még továbbiak csatlakoznak, ahol jelentősen könnyebbé váltak a vállalkozás feltételei. Ezek: Szingapúr, Új-Zéland, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia, Írország, Japán, Izland, Svédország, Finnország, Svájc, Észtország, Thaiföld, Puerto Rico, Belgium, Németország, Hollandia, Dél-Korea, Malajzia, St. Lucia, Chile, Dél-Afrika és Ausztria.

Kelet-Közép-Európa és Románia a reformok élén (Oldaltörés)

Kelet- és Közép-Európában is jelentős előrelépést tapasztaltak a tanulmány készítői a reformok mennyiségét illetően. Románia e tekintetben egyenesen a 175 tagú mezőny második helyére került, s csak Grúzia tudta megelőzni. A térség 16 országában 38 jelentős reformot jegyeztek fel. A reformláz ebben a térségben egyértelműen az Európai Unió hatásának köszönhető.

Románia – a térség éllovasa – számos területen ért el haladást. Egy irodában elintézhető minden a cégalapításkor. Az építési engedélyek kiadását is jelentősen leszállították, s legfeljebb 49 napig kell ezért várakozni. A foglalkoztatás szabályai megengedik, hogy akár hat évre szóló határozott idejű szerződéseket kössenek a munkáltatók az alkalmazottaikkal. Támogatják a vállalkozásokat, hogy pályakezdőket alkalmazzanak. Az új termékek gyártói a forgalomba hozatali engedélyeket 14 nap alatt megkapják. Továbbá Romániában a hitelezők szélesebb lehetőségekhez jutottak, hogy megfelelő információkat szerezzenek be potenciális vagy tényleges adósaikról, illetve bevezették a gyorsított csődeljárást is.

Magyarország sajnálatos módon csak az adókönnyítések miatt kapott említést, ám tudjuk, hogy a cégek adóterhelése az egyensúlyi intézkedések miatt azóta ismét növekedett. Mindemellett már harmadik éve egyetlen más térsége sincs a világnak, ahol gyorsabban haladnának a reformok bevezetésével, mint éppen Közép-Kelet Európában. Itt minden ország, kivéve Szlovéniát,  legalább egy jelentős reformot végrehajtott. A tanulmány ugyanakkor megállapítja, hogy a változtatási programok ellenére Kelet-Európában a vállalkozásnak sokkal több akadályt kell még mindig leküzdenie, mint az OECD-országok zömében vagy Kelet-Ázsiában.

A régióban a még meglévő legnagyobb akadályt az üzleti engedélyek nehézkes kiadása, az elényúló bírósági procedúrák és adózási eljárások bürokratikus volta jelenti.  Bosznia-Hercegovinában 16 procedúrára  és minimum 467 napra van szükség ahhoz, hogy valaki megnyithasson egy áruházat. Szlovéniában 1350 napot is igénybe vehet, hogy a bíróság kikényszerítsen egy egyszerű kereskedelmi szerződést. Csehországban pedig legalább 930 órányi munkával jár, hogy egy közepes vállalkozás minden adórendeletnek megfeleljen. Bár a tanulmány magyar példát nem hoz, de ilyenekkel könnyen szolgálhatnánk mi magunk is.

Az országok rangsora a vállalkozásbarátság alapján (Oldaltörés)

Hol a legkönnyebb vállalkozni

2007

2006

Ország

1

2

Szingapúr

2

1

Új-Zéland

3

3

Egyesült Államok

4

4

Kanada

5

6

Hongkong

6

5

Nagy-Britannia

7

7

Dánia

8

9

Ausztrália

9

8

Norvégia

10

10

Írország

11

12

Japán

12

11

Izland

13

14

Svédország

14

13

Finnország

15

16

Svájc

16

15

Litvánia

17

17

Észtország

18

19

Thaiföld

19

18

Puerto Rico

30

30

Ausztria

24

31

Lettország

36

34

Szlovákia

42

39

Namíbia

49

71

Románia

51

46

Tonga

54

59

Bulgária

56

51 

Belize

61

56

Szlovénia

66

60

Magyarország

68

95

Szerbia

75

74

Lengyelország

96

97

Oroszország

124

134

Horvátország

164

144

Venezuela

175

175

Kongói Demokratikus Köztársaság


Magyarország a számok tükrében (Oldaltörés)

Magyarország értékelőlapjából kitűnik, hogy a legtöbb dologban eléggé hátul vagyunk. Az engedélyek beszerzése még néhány afrikai országban is egyszerűbb (ebben a 175 ország közül a 143. helyet sikerült megcsípni). E hátrányokat ugyan ellensúlyozza a hitelkérelmek rugalmas elbírálása vagy a szerződések kezelésének bírósági gyakorlata, de összességében ez csak a középmezőnybe elegendő pontszámot eredményez. A tanulmány egyébként sem mond sokat Magyarországról, igaz csak pár helyen tűnünk fel, de akkor sem a jó példák között. Van tehát hová fejlődni.

Mennyire könnyű vállalkozni összességében (rang): 66.

Mennyire könnyű üzletet indítani (rang) 87.
Az eljárások száma 6
Idő (nap) 38
Költség (egy főre jutó jövedelem százaléka) 20,9
Minimális tőke (egy főre jutó jövedelem százaléka) 74,2

Engedélyek megszerzése (rang) 143.
Eljárások száma 25
Idő (nap) 212
Költség (egy főre jutó jövedelem százaléka) 260

Munkatársak alkalmazása (rang) 90.
A munkaerő-felvétel nehézsége (index 0-100) 11
A munkaidő rugalmatlansága (index 0-100) 80
Az elbocsátás nehézsége (index 0-100) 10
A foglalkoztatás rugalmassága (index 0-100) 34
Nem fizetés jellegű foglalkoztatási költségek (a fizetés százaléka) 35
Az elbocsátás költségei (heti fizetés) 35

Tulajdon bejegyzése (rang) 103.
Eljárások száma 4
Idő (nap) 78
Költsége (a vagyontárgy értékének százaléka) 11

Hitelhez jutás (rang) 21.
A jogvédelem erőssége (index 0-10) 6
A hitelinformációk mélysége (index 0-10)
Állami hitelképességi nyilvántartás mérete (a felnőtt lakosság százaléka) 0
Magán hitelképességi nyilvántartás mérete (a felnőtt lakosság százaléka) 5,9

A befektetők védelme (rang) 118.
Az üzleti átláthatóság (index 0-10) 2
A cégvezetők felelőssége (index 0-10) 4
A részvényesi kívánságoknak való megfelelés könnyűsége (index 0-10) 7
A befektetők védelmének erőssége (index 0-10) 4,3

Adózás (rang) 118.
Fizetendők (évente tételek) 24
Idő (ráfordított évi órák száma) 304
A teljes adózási ráta (a profit százaléka) 59,3

Külkereskedelem (rang) 76.
Az exporthoz szükséges dokumentumok száma 6
Az exportáláshoz szükséges idő (nap) 23
Az export költsége (US$ konténerenként) 922
Az importhoz szükséges dokumentumok száma 10
Az importáláshoz szükséges idő (nap) 24
Az import költsége (US$ konténerenként) 1137

Szerződések betartása (rang) 12.
Eljárások száma 21
Idő (nap) 335
Költség (a követelés százaléka) 9,6

Üzlet bezárása (rang) 48.
Idő (év) 2
Költség (a vagyon százaléka) 15
Megtérülési ráta (egy dollárból visszakapható centek) 39,7

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
euractiv.hu Világ

Jelentős világbanki hitelekkel zárkóztatják fel Romániát

Akár 450-500 millió dolláros kölcsönt is adhat 2006 és 2009 között a Világbank Romániának évente - ez szerepel az Országos Partnerségi Stratégia újabb tervezetében, amelyet a bank ügyvezető igazgatóinak tanácsa a múlt héten tárgyalt meg Washingtonban.

MTI Tech

Bunkerbe költözik a vetőmag világbank

Norvégia abszolút biztonságos helyre akarja elraktározni a Földön használt összes vetőmagváltozat mintáját, hogy nukleáris háború vagy nagy természeti katasztrófa után legyen miből újrakezdeni az élelmiszertermelést.

MTI Világ

Negyvenkétmillió dollárt ad a palesztinoknak a Világbank

A Világbank 42 millió dolláros rövid távú támogatást nyújt a palesztin kormányzatnak, hogy ezzel hozzájáruljon a pénzügyi összeomlás elkerüléséhez. A támogatás az azonnali pénzhiány enyhítésére szolgál és az alapvető szükségletek kielégítéséhez járul hozzá.

hvg.hu Gazdaság

Világbanki kölcsön környezetvédelemre

Összesen 32 millió dollárba kerül annak a projektnek a megvalósítása, mely csökkenti a tápanyagkibocsátást Budapestnél, mely a legjelentősebb szennyező forrás a Duna magyarországi szakaszán. A projektre a Világbank ad kölcsönt, a Globális Környezetvédelmi Alaptól pedig 12,5 millió dollár vissza nem térítendő támogatást kap Magyarország.

MTI Tech

Kutatás: a Világbank elégedetlen Kelet-Európával

Kelet-Európa számos országában a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadások még közelében sincsenek a GDP egy százalékának, miközben Finnországban az arány 3 százalék, az Egyesült Államokban pedig 2 százalék körüli. Kivétel Csehország, ahol 1,2 százalékos, míg Magyarország esetében - egy 2002. évi adatra hivatkozik a Világbank - kerek 1 százalékos.

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Mi az e-mailje? Hol dolgozik? Ki a főnöke? 8253 ember adata szivárgott ki a UNICEF-től

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Nagy a titkolózás, de ez a táblázat már a Huawei Mate 30 Pro erejét mutathatja

Vádat emeltek a kosdi apa ellen, akinek a gyereke tűz áldozata lett

Vádat emeltek a kosdi apa ellen, akinek a gyereke tűz áldozata lett

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt

Megkezdődött a Móricz Zsigmond tér környékének kiürítése bomba hatástalanítása miatt