Tetszett a cikk?

A Vodafone már bevezette, a másik két mobilcég pedig a nyári szezon vége felé veszi át az úgynevezett eurótarifát, a mainál sokkal olcsóbbá téve az unión belüli külföldi hívásokat.

HVG
Konkurenseinél négy héttel korábban, augusztus 1-jén csökkentette roamingdíjait a Vodafone Magyarország, így a nyári főszezon hátralévő részében a magyar szolgáltatók közül az unión belül az ő ügyfelei telefonálhatnak a legolcsóbban külföldön. Augusztus 29-én debütál az új, úgynevezett eurótarifa a másik két mobilcégnél, ám az árakban nem lesz különbség: azokat mindhárom szolgáltató az EU által megengedett legmagasabb értéken állapította meg, azaz a hívásindítás díja percenként 144, a hívásfogadásé 70,8 forint, míg egy sms-é 94,8 forint lesz (lásd táblázatunkat). Ennél csak alacsonyabb lehet a díjszabás. A Pannon és a T-Mobile annak ellenére késlekedik az új árazás bevezetésével, hogy Kóka János gazdasági miniszter többször felszólította a szolgáltatókat az eurótarifa haladéktalan életbe léptetésére. Erre a sürgetésre Torda Éva, a T-Mobile társszolgáltatói kapcsolatokért felelős igazgatója úgy reagált a HVG-nek, hogy a cég az augusztus végi starttal még mindig az EU által elvárt időpontnál egy hónappal hamarabb cselekszik.

HVG
Lépéselőnybe került tehát a Vodafone, ám gyorsaságára némi árnyékot vet, hogy július 31-ei bejelentésükkel megszegték az Európai Parlament (EP) és Tanács rendeletét, amely az előző napot jelölte meg az eurótarifa kihirdetésének határidejeként. A csúszás miatt a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) kötelessége vizsgálatot indítani a cég ellen. "Az egy-másfél hónapot igénylő vizsgálódás zárulhat pénzbírsággal, de szankció nélkül is" - mondta a HVG-nek Márton György, az NHH szóvivője, aki hangsúlyozta, a hivatal az elkövetés súlyával arányosan büntet, és valószínűleg nem ez az az eset, amikor bármiféle erődemonstrációra szükség volna. "A rendeletben foglalt határidőt a Vodafone kétségkívül megszegte, ám nem feledkezünk meg arról, hogy az egynapos bejelentési késedelem mellett 59 napot nyert a fogyasztóknak, a bevezetés végső dátuma ugyanis szeptember 30-a" - tette hozzá Márton. "Bárhogyan dönt is a hatóság, cégünk vállalja a következményeket" - nyilatkozta a HVG-nek Beck György, a Vodafone vezérigazgatója, aki semmiféle, a késedelmet magyarázó alapos okról nem tudott beszámolni. Egész egyszerűen másra fókuszáltak az átállásra való felkészülés során, és kicsúsztak a közzététel határidejéből.

Némi bevételcsökkenésre azonban az alacsonyabb roamingdíjak következtében mind a Vodafone-nak, mind riválisainak számítaniuk kell. Ennek becslésétől a Pannon és a T-Mobile is elzárkózott, a júniusban a hazai mobil-előfizetések 21 százalékát jegyző, a 2006. március 31-ével zárult üzleti évében 127 milliárd forint árbevételt elérő Vodafone vezérigazgatója pedig úgy kalkulál, hogy cégénél a roaming az összbevétel 8-10 százalékát adta, ebből következően az eurótarifa bevezetése rövid távon néhány százmillió forint bevételkiesést jelent. "Legkésőbb jövő nyártól már növekedést várunk" - utalt a várható forgalombővülésre Beck.

Sokakban felmerül a gyanú, hogy a bevételkiesést a társaságok valahogyan kompenzálni próbálják. Ezt azonban az éles árverseny miatt a belföldi percdíjak emelésével semmiképpen sem tudják megtenni - állítják egybehangzóan a mobilcégeknél. Ám míg a Pannon sajtóigazgatója, Majoros Emese a növekedő roamingforgalommal járó bevételi többlet kompenzáló hatásában bízik, a Vodafone-vezér elsősorban a mobilos internetezés elterjedésében lát plusz bevételi forrást. Gyanakvóbb azonban Becsey Zsolt fideszes EP-képviselő, aki a múlt héten egy sajtóbeszélgetésen arra célzott, hogy a mobilcégek a belföldi áraikon fogják behozni az olcsóbb barangolással kieső bevételt, mégpedig oly módon, hogy a lehetségesnél lassabban csökkentik azokat. Mindenesetre a Gazdasági Versenyhivatal árgus szemekkel figyeli a piaci szereplők lépéseit, jóllehet a szolgáltatók közötti hihetetlenül erős verseny miatt nem számít ügyeskedésre - reagált a felvetésre Mihálovits András szóvivő. Bár a kiskereskedelmi árak szabadon alakíthatók, azokat is folyamatosan monitorozza majd a nagykereskedelmi árképzést szabályozó NHH, amely az uniós döntés értelmében ezt a piacszondázási feladatot is köteles ellátni. "A hatóság alapvetően a nagykereskedelmi árakat szabályozza, de ha a kiskereskedelmi áraknál lát problémát, akkor is be tud avatkozni" - szögezte le Márton.

Az unión belüli roamingdíjakat Magyarországon a felére csökkentő, június 30-án életbe lépett közösségi rendelet egyébiránt rekordgyorsasággal született meg: az Európai Bizottság által 2006. július 12-én megfogalmazott javaslatot az EP még májusban, míg a tagállamok távközlésért felelős miniszterei június 7-én fogadták el. A voksolást nem csekély kormányközi vita előzte meg, az uniós képviselőházban pedig brit euroszkeptikus euroatyák például morális megfontolásból ellenezték a tervezetet, mondván, a döntés a sokat mobilozó EP-képviselők "személyes gazdagodását" szolgálja. Néppárti képviselőkben felmerült, hogy az intézkedés beavatkozik a szabadpiacba, a kisebb szolgáltatókat pedig hátrányosan érintheti, másfelől súlyosan esett a latba a gyanú, hogy a roamingdíjak mindeddig a cégek összehangolt árpolitikája miatt voltak magasak.

Nem volt mellékes persze az Európai Bizottság által nyomatékul megrendelt, 24 ezer fős összeurópai mintán alapuló, 2006. novemberi Eurobarométer-felmérés, amely szerint az EU 25-ök polgárainak 15 százaléka külföldön be sem kapcsolja a mobilját, 21 százalék pedig legfeljebb sms-ezik. Ugyanakkor a megkérdezettek 59 százaléka alacsonyabb díjak esetén többet használná maroktelefonját, 81 százalékuk pedig egyértelműen a magas barangolási díjakkal indokolta a mobilok külhoni mellőzését. E tekintetben a csúcstartóak a lengyelek: 94 százalékuk egyáltalán nem használja külföldön a mobilt.

Hasonló a helyzet Magyarországon is, derül ki a TNS Hungary piackutató által 2007 áprilisában ötszáz fős mintán végzett felmérésből: legutóbbi külföldi útja során a magyaroknak csupán az 55 százaléka mobiltelefonált. A megkérdezettek 54 százaléka zavaróan magasnak tartja a külföldről indított hívások percdíjait, ami egyértelműen megmagyarázza az eddigi alacsony roaminghajlandóságot: a Vodafone-ügyfeleknek 10, a Pannon GSM és a T-Mobile előfizetőinek 20 százaléka tekinthető roamingintenzívnek. Utóbbi cégnél az eurótarifa bevezetése után sem a barangolók számának növekedésére, hanem a roamingot használók sűrűbb hívásaira számítanak - mondta a HVG-nek Torda Éva. A várakozás nem indokolatlan, mivel a hívás és a hívásfogadás ára egyaránt zuhan: míg ma Olaszországból egy T-Mobile-os számlás előfizető 252 forintos percdíjért beszélhet az itthoniakkal, augusztus 29-étől ugyanez már csak 144 forintba kerül. Itáliából egyébként a Pannon számlás ügyfelei mobiloznak a legdrágábban, percenként 270 forintért telefonálhatnak haza.

További előny a fogyasztók - egyben veszteség a szolgáltatók - számára az új díjszabás beárazása: az árplafont euróban meghatározó EU-döntés ugyanis a rendelet életbe lépésekor érvényes euróárfolyamot veszi alapul, ez pedig a június végi forinterősödés következtében 246,15 forintos átváltást jelent, szemben például az augusztus 1-jei 252,41-dal. Fejfájást okozhat a mobiltársaságoknak az is, hogy az unión belüli telefonhatárokat lebontó, árfolyam-egységesítő határozat nem csupán az alkalmazandó tarifákat szabja meg, hanem előírja az ügyfelek részletes és megfelelő, időben történő tájékoztatását is. Ezek betartását szintén az NHH felügyeli, így az eurótarifa átvétele után a hatóság a Pannont és a T-Mobile-t is ellenőrzi, eleget tett-e minden árazási és tájékoztatási kötelezettségének.

NAGY-SZILITSÁN ESZTER

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!