szerző:
hvg.hu

A piacokon meghatározó mozgásokat az euró/dollár árfolyam, az olajár, valamint az egyre inkább ezek hatása alatt álló részvénypiacok produkálták. Az olaj ára minden eddiginél magasabb szintekre emelkedett, ami komoly kétségeket ébreszt a gazdasági növekedés fenntarthatósága, valamint az infláció kordában tarthatósága tekintetében világszerte. Az elmúlt időszakban megindult piaci emelkedés kissé veszélybe került.

Az EUR/USD most már egyre biztosabban fordul, de – mint látható az ábrákon is –, a helyzet meglehetősen bizonytalan, mert a kialakult kereskedési sávok igen nagy volatilitást engednek meg. Érdekes fejlemény, hogy a 124 dollárt is meghaladó olajár leszakadt a dollárról; miközben erősödik a dollár, az olaj ára tovább emelkedik. Ez némiképp cáfolat arra, hogy korábban az olajár emelkedését nagyrész a dollár gyengülése hajtotta.

A yen viszont nem csak az euróval szemben erősödött (ez még az euró gyengülése is okozhatná), hanem a dollárral szemben is, ami viszont már egyértelműen figyelmeztető jel; némileg csökken a kockázatvállalási hajlandóság. Tehát az elmúlt időszakban megindult piaci emelkedés most kissé veszélybe került.

Devizapiac

Némileg változott a várható kamatpálya az Egyesült Államokban és az eurózónában is. Ennek oka, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed láthatóan elérte azt a szintet a kamatokkal, ahonnan már nem nagyon akar lejjebb menni, miközben a tovább emelkedő olajár inflációgerjesztő hatásaitól egyre nagyobb a félelem. Azonban nemcsak az olaj, hanem az élelmiszeripari termékek árnövekedése is aggasztó méreteket ölt, így ma a korábban gondoltnál magasabb inflációra kell számítani.

© hvg.hu


Az EUR/USD keresztárfolyamában mindez nagy valószínűséggel a növekvő volatilitásban jelentkezik majd, de az EUR tartós további erősödésére már nem lehet számítani. Ez annyit jelent, hogy az EUR/USD akár 1,58-1,59 közelébe is elmozdulhat, miközben hosszú távon már az amerikai dollár erősödése lehet az uralkodó trend.

Ennek okán ajánlásunk az, hogy ki kell várni a pillanatot, amikor ismét 1,58-1,59 közelébe kerül a jegyzés, és ott a dollár erősödésére kell „játszani”. Azért az idézőjel, mert ez most egyáltalán nem játék, a kockázatok jelentősek, mivel a volatilitás emelkedik, a kereskedési sávok pedig nagyon szélesek.

A hazai piacon is érezni a fenti hatásokat; a forint kissé emelkedő volatilitást mutat az euróval szemben, de a korábbi erősödő trend itt is megtörni látszik, a dollárral szemben pedig egyértelműen kialakult egy gyengülő trend.

© hvg.hu


A korábbi csatornák szűkülése már előre jelezte ezeket a tendenciákat, de nem lehetett biztosat mondani, mert az MNB feltehetőleg beavatkozott a piaci folyamatokba, ami – természetesen – torzítja a piacot. Várakozásaink szerint a forint árfolyama is volatilisabbá válik, de a hosszabb távú trend egyértelműen a gyengülés irányába mutat. Ennek több oka is van: egyrészt a nemzetközi piacokon a kockázatvállalási hajlandóság csökkenőben van, másrészt a hazai makrogazdasági helyzetben is egyre komolyabb hangsúlyt kap az infláció, valamint a növekedési ütem korábbinál is alacsonyabb szintje. E körülmények között ma azt ajánljuk, hogy a forint gyengülésére érdemes ügyeleteket kötni: forinteladás euróval szemben.

Kötvénypiac (Oldaltörés)


A nemzetközi piaci hangulat némileg változott, de meghatározó trend továbbra sincs. A 10 éves bundok hozama 4,30-4,40-es sávban mozgott, míg az amerikai államkötvények hozamai 3,80-3,90-es sávban ingadoztak. A korábbiakban látott hozamcsökkenés ugyanakkor már a múlté, a hosszabb távú trend a hozamemelkedésé. Ezt azért érdemes szem előtt tartani, mert a mai hozamszintek mellett elég magas tartási idő kell ahhoz, hogy pozitív reálhozamot érhessünk el. Ezt a nyereséget pedig folyamatosan erodálhatja az emelkedő infláció. Itt központi kérdés, hogy az olajár és a mezőgazdasági termékek árai hogyan alakulnak. Ma viszont nem látunk arra utaló jelet, hogy ezeken a területeken érdemi változás történjen. A helyzet tehát nem nyújt ma jó befektetési lehetőséget, így ha euró-, vagy dollárpiacokon fektetünk be, inkább csak az éven belüli papírok vétele javasolt.

A hazai piacon is látható az elbizonytalanodás; a hozamok nem nagyon változnak, miközben a mai hozamszintek még mindig csábítóak. A kilátásokat tekintve viszont azt mondhatjuk, hogy a kialakult hozamszintek reálhozam-tartalma erősen kérdőjeles. Az olajár nyárra erős nyomást okoz inflációs oldalon, miközben a gazdasági növekedés várhatóan nem fog továbbra sem látványosan beindulni, a politikai kockázatok (kisebbségi kormányzás) továbbra is fennállnak. Ennek legszemléletesebb jele az, hogy az új kormány láthatóan puhább pénzügypolitikát fog megvalósítani. Az, hogy erre mennyi valós tere van, nem látható tisztán.

© hvg.hu


A hozamok stagnálnak vagy enyhén emelkednek, de trend jelenleg nincs. Ez azért veszélyes helyzet, mert a nemzetközi hangulat inkább a depresszió irányába tart, így egy esetleges nagyobb negatív piaci kilengés ismét komoly hozamemelkedést okozhat. Ma a kivárást javasoljuk tehát, illetve azt, hogy a csúcsokon megvett papírokat ma célszerű eladni és újabb belépési pontokat keresni. Igaz ez a feltörekvő piacok egészére is, hiszen a nemzetközi hatások a nyitott gazdaságokban hasonló trendeket indíthatnak be.

Részvénypiac (Oldaltörés)


A nemzetközi piaci hangulatot egyre inkább a makrogazdasági események határozzák meg, mivel a jelentési szezon lezárult. Ennek hatásai csak átmenetiek voltak, nagy meglepetések nélkül. A befektetők most újabb támpontokat keresnek, így ma a makrogazdasági mutatókat veszik elő befektetési döntéseik meghozatala során. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a válság nagy részén  túl vagyunk ugyan, de a gazdasági mutatók továbbra sem javulnak, így a vállalatok kilátásai sem. Ennek oka pedig az, hogy a bankszektor kisegítésére tett lépések megmentettek ugyan az összeomlástól, de a pénzintézetek nem adták tovább a piacnak a nekik nyújtott támogatást, így a gazdaság egészére nem tudott átterjedni a kamatvágások, valamint a kedvezményes hitelkonstrukciók hatása. A hitelek tovább drágulnak, a gazdaság tovább fékeződik és az ingatlanszektor kilábalása még hosszú folyamat lesz.

Közben az olajár, az élelmiszeripari termékek okozta árnyomás egyre komolyabb problémát jelent; ma már a „harmadik világbéli” fejlődő országokban éhséglázadásokhoz vezet az áremelkedés, de a fejlett térséget is érzékenyen érinti, hiszen csökkenő növekedési ütem mellett fokozódik az áremelkedés üteme, ami tovább nyomhatja a gazdaságot.

Ilyen körülmények között a befektetők egyik napról a másikra próbálják pozícióikat védeni – de ma még nem alakult ki általános eladási hullám. Ennek oka az lehet, hogy az elemzők jó része optimista a kilátások tekintetében; 2008 második felére, utolsó negyedére már javuló adatokat várnak. Ez a javulás persze relatív, mert az USA makroadatai javulásuk ellenére még mindig recesszióról árulkodnak, bár elmozdulást jelentenek a mélypontokhoz képest. A lassuló gazdaságban lassuló cégekbe viszont akkor sem szívesen fektet be senki, ha a lassulás mértéke kisebb, hiszen a lassulás ténye a lényeges, nem pedig a mértéke – és persze a várható trendek. Itt viszont nem sok jót tudunk mondani… Ma tehát globálisan értelmezhető ajánlásunk: eladás (kivétel Oroszország).


© hvg.hu


A kivételként említett orosz részvénypiac azért lehet kiemelkedően jó, mert a dollár erősödése és az olajár emelkedése a vállalatokra (jórészt energetikai cégek vannak az orosz tőzsdén) nézve jó hatású, valamint Putyin kormányfő bejelentette, hogy fontolgatják az olajtársaságok által fizetett adók mérséklését. Itt tehát ajánlásunk: vétel.

A BÉT-en is jól látható a tendencia: alacsony forgalom mellett emelkedett az index, de az emelkedő trend sérülékeny, nincs stabil fundamentális alapja. A forgalom alacsony szintjének ez lehet az oka; nagy pozíciókat nem nyitnak a befektetők, ugyanakkor nem adnak már el, mert a gazdasági adatok nem romlanak tovább.

Az OTP-ről új hírek jelentek meg, miszerint a lengyel PKO-val folytat együttműködési tárgyalásokat, de ezt a bank vezetése nem erősítette meg. Az Mtelekom eredménye nem volt ugyan rossz, de a korábbi szabálytalanságok vizsgálatára költött pénz már-már kezelhetetlen nagyságrendet ér el, ami komolytanná teszi a vizsgálat tényleges célját. A MOL háza táján ezúttal nem volt új hír, de ára így is inkább csökkent. A Richter gyorsjelentése jó számokat hozott, de bejelentésük szerint a profit nem lesz a vártnak megfelelő szintű a jövőben, így itt is inkább csökkenés lehet. Ajánlásunk tehát: eladás, új belépési pontok keresése.


Ajánlások:

Állampapírpiac:
Hazai: eladás
Fejlődő piacok: eladás
Fejlett piacok: eladás (1 éven belül tartás)
Vállalati kötvények: 
Eladás
Nemzetközi részvénypiac:
Orosz piac: vétel
Hazai részvénypiac: 
Eladás
Befektetési alapok:
Orosz részvényalapok vétele


Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Budapesten nyit irodát a Türk Tanács, és egy rakás kedvezményt kapnak

Budapesten nyit irodát a Türk Tanács, és egy rakás kedvezményt kapnak

Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét

Leváltották a Kisalföld főszerkesztőjét

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát

Kecskeméten háttal szerelték fel a digitális menetrend táblát

Robert De Niro fontos díjat kap

Robert De Niro fontos díjat kap

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

Most már biztos: jön az első, 108 megapixeles kamerával szerelt Samsung telefon

"Legyen óvatos, legyen éber" – így indítják útnak a magyar kamionosokat a migránsok miatt

"Legyen óvatos, legyen éber" – így indítják útnak a magyar kamionosokat a migránsok miatt