szerző:
hvg.hu

A magyar gazdaság 2008. I. negyedévében összehasonlítható adatok alapján az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,9 százalékkal fejlődött. Ez nagyon alacsony ütem, de megfelel a vártnak és valamivel gyorsabb a 2007. véginél – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

Az ipari termelés és a kivitel dinamikusan nő, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesése pedig lassult. A teherszállítás teljesítményének növekedése érezhetően mérsékeltebb lett, a személyszállításé viszont kissé gyorsult. A beruházások 4,8 százalékos visszaesése alapvetően az állami fejlesztések visszafogásának következménye, a mezőgazdasági, kereskedelmi és szállodai beruházások – igaz, alacsony bázishoz képest – 20-50 százalékkal bővültek.

Az év egészében a tavalyi 1,3 százalék után 2,5-3 százalékos, de a második félévben már 3,5 százalék körüli növekedés várható. Ez alapvetően a 2007-ben visszaesést elszenvedő ágazatok stabilizálódásának köszönhető, miközben a növekedés tavalyi fő hordozója – az ipar – még veszthet is lendületéből.

A tavalyi rossz termés után már átlagos időjárás esetén is különösen gyors fejlődés várható a mezőgazdaságban. A dinamikát javítani fogja az is, hogy más – tavaly és az év elején még visszaeső ágazatok – így az építőipar, a kereskedelem és a közszolgáltatások – teljesítménye is legalább stagnálni, sőt, inkább növekedni fog.

Az építőiparban érdemi változás a második félévtől már erőre kapó EU-támogatású infrastrukturális fejlesztések beindulásától várható. A kereskedelemben a reálkeresetek lassú emelkedése előbb-utóbb a forgalom szerény növekedésében is éreztetni fogja hatását. A közszolgáltatások esetében pedig a tavalyi csökkenés után idén a vizitdíj eltörlése következtében is emelkedő orvos-beteg találkozások száma még növelheti is a kimutatott egészségügyi GDP-t, miközben az oktatás esetében inkább csökkenés valószínű.

Mindez még a romló európai konjunktúra következtében lassuló ipari termelés esetén is valószínűsítheti a növekedési gödörből való kilábalást, ami nemzetközi összehasonlításban az EU átlagánál már gyorsabb, de az új tagállamokénál lassúbb fejlődést jelent.

Az áruforgalmi egyenlegben ez első negyedévben aktívum keletkezett, az év során azonban inkább csak egyensúly várható, mivel a lassan, de élénkülni kezdő beruházási és fogyasztási keresletnek behozatali vonzata lesz.

Az államháztartás hiánya az első négy hónapban lényegesen kisebb volt a tavalyinál. Az infláció 2007 decembere óta havi 0,2 százalékponttal (de áprilisban csak 0,1 százalékponttal) lassult. 2008 átlagában 6-6,5 százalékos, az év végén 5 százalék körüli áremelkedés várható.

Az üzleti szféra bruttó bérnövekedése egyelőre az OÉT által javasolt 5-7,5 százalékos sáv felső értékénél jóval magasabb, közel 11 százalékos, ami az első negyedévben körülbelül 2 százalékos reálkereset-emelkedést jelentett. A bruttó keresetek emelkedése a tizenharmadik havi fizetés felének tavalyi kifizetését nem számolva a költségvetési szektorban is hasonló. Az év egészében az átlagos reálkeresetek 1 százalékkal emelkednek, de ezen belül a költségvetési szektorban inkább csak stagnálnak.

A régió kedvezőbb pénzügyi megítélése, valamint a magas és többször megemelt jegybanki alapkamat miatt a forint rendkívül erős. Az év során elkerülhetetlen lesz a kamatok csökkentése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI: Magyarország megítélése romlott

Bár az első negyedév növekedése még nagyon szerény lesz, 2008-ban a belső és külső egyensúly tovább javul. Az infláció csak az év végén lassul számottevően. Ha addigra a világgazdaság stabilizálódik, a kamatok csökkennek, a forint erősödik – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

MTI Gazdaság

A GKI további gáz- és az üzemanyag-áremelkedésre számít

Az idén a lakossági gázárak a várható tarifaemelésekkel együtt 25-30 százalékkal emelkednek, ami alig alacsonyabb a 2007. évi 35 százalékos növekedésnél, miközben a nem lakossági földgázáraknál az év második felében további 8-10 százalékos emelést feltételezve, összességében 20 százalék körüli éves átlagos drágulás várható – közölte a GKI Energiakutató Kft.

hvg.hu Gazdaság

GKI: az első hónapok gazdasági folyamatai nem rosszak

Az első hónapok hazai gazdasági folyamatai nem rosszak. Az infláció, ha lassan is, de harmadik hónapja folyamatosan fékeződik, a reálkeresetek idén már emelkedni fognak. Ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, a forintkamatok is csökkenhetnek - állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a belpolitikai helyzet miatt lehetetlen a reformok folytatása

A magyar gazdaság belső és külső egyensúlya 2007-ben jelentősen javult, de a vártnál is jobban lefékeződött a növekedés, s emelkedett az infláció. Ősztől a világgazdasági körülmények is egyre inkább rontják a magyar fejlődés feltételeit, nehezítik a stabilizációt. A túlfűtött belpolitikai küzdelem pedig gyakorlatilag lehetetlenné teszi a reformok folytatását – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében.

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Felcímkézi a videóit a YouTube, hogy felismerje, ha álhírt lát

Kim Dzsong Un meghívta magához Putyint

Kim Dzsong Un meghívta magához Putyint

Két pártot nem enged indulni az NVB az EP-választáson

Két pártot nem enged indulni az NVB az EP-választáson

Hárommillió forintnyi rubelért árulják Putyin régi névjegykártyáját

Hárommillió forintnyi rubelért árulják Putyin régi névjegykártyáját

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Meghalt a Dallasban Cliff Barnest alakító Ken Kercheval

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban

Babosék már negyeddöntősök Isztambulban