szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az iráni és az orosz gáz bevonását a Nabucco-projektbe - mondta C. Boyden Gray amerikai energiaügyi nagykövet Budapesten. A magyar külügyminiszter szerint semmilyen megoldást nem lehet kizárni.

Az amerikai kormány továbbra sem támogatja az iráni gáz megjelenését a Nabucco-vezetékben. Az orosz gáz pedig nem szolgálná a projekt eredeti célját: a források diverzifikálását - mondta C. Boyden Gray, az Egyesült Államok uniós nagykövete, energiaügyi koordinátora, azt követően, hogy tárgyalt a magyar külügyminiszterrel.

Göncz Kinga elmondta: nem kell kizárni az iráni és az orosz gáz lehetőségét, de ez egy másik megállapodás kérdése. Ha megépül egy vezeték, akkor elképzelhető, hogy azon különböző forrású gázt szállítsanak - tette hozzá.

Kétségtelen, hogy ebben a kérdésben nézetkülönbség van az Egyesült Államok és Magyarország között. Az Egyesült Államok számára az iráni gáz elsősorban stratégiai kérdés, az Európai Unió és Magyarország számára ellátási kérdés is - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a Nabucco alapvetően azeri gázra épülne. Ugyanakkor több ország, így például Egyiptom és Irak is jelezte, hogy részt venne a projektben.

Bayer Mihály, Magyarország Nabucco-nagykövete kedden azt mondta, hogy a Nabucco-konzorcium számol az iráni gázzal, és az orosz forrásokat sem lehet teljesen kizárni.

Göncz Kinga hangsúlyozta, Magyarország már több lépésével bizonyította, hogy elkötelezett a Nabucco-projekt megvalósítása mellett, egyebek mellett nagykövetet nevezett ki a tárgyalások segítéséért.

Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené Nyugat-Európa függőségét az orosz gázmonopóliumtól.

A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco csővezeték összesen 3300 km hosszú lesz, a beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re. A vezeték áthalad Magyarországon és kikerüli Ukrajnát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Nabucco törökországi kiindulópontja az Ankara melletti Ahiboz lesz

Jelentős lépést tett az EU támogatását élvező Nabbuco földgázvezeték tervezése: az Európai Bizottság és a török kormány megállapodott, hogy a vezeték kiindulópontja Európa felé a török főváros, Ankara közelében lévő Ahibozban lesz – közölték a török energiaügyi minisztériumban.

MTI Gazdaság

Duplájára nőhet a Nabucco gázvezeték kivitelezési költsége

A tervek szerint 2013-tól a Kaszpi-tenger térségéből a Bécs melletti Baumgartenbe földgázt szállító Nabucco gázvezeték megépítése az eredetileg tervezettnek mintegy duplájába kerülhet majd. Eredetileg 4,4 milliárd eurós költségigényből indultak ki a tervezők, ezt azonban a 2005-ben elvégzett megvalósíthatósági tanulmány alapján 5 milliárd euróra emelték. A legújabb becslések viszont már 7,9 milliárd eurós költséggel számolnak.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Nabucco-nagykövet védi a magyar álláspontot

Az európai földgázellátással kapcsolatos vita olyan összetetté vált, hogy Magyarország külön nagykövetet nevezett ki, aki az amerikai fővárosba érkezett, hogy védje a magyar álláspontot – írta a The Washington Times szerdán.

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását