szerző:
hvg.hu/MTI

Ha az időjárás kegyes lesz, talán elfogadható szüretre számíthatnak a pincegazdaságok. A magyar borászat ege nem felhőtlen, a termés minősége várhatóan nem lesz egyenletes, fenyeget a lisztharmat, az üzletmenetet meghatározó hazai piacon csökken a fogyasztás, nő az import és az európai eredetvédelemi küzdelmeket sem sikerült lezárni.

Hordók egy egri borászatban. Szűkülő piac, élesedő verseny
© hvg.hu
Ma este nyílik Budapesten az „5. Borfalu”, amely több mint száz hazai borászatnak teremt lehetőséget a bemutatkozásra, s talán a fogyasztók figyelmét ismét ráirányítja valamelyest a szép magyar borra. Ami igencsak ráférne, mert a Gfk. Hungária piackutató intézet felmérése, amely a privát borfogyasztást vizsgálta, azt mutatja, hogy hiába a borfesztiválok, bornapok, boros rendezvények növekvő száma, a magasabb árak miatt ritkábban és egyre kisebb mennyiségben vásárolnak bort a magyar vásárlók. Ezért hosszú idő után először 2007-ben csökkent az otthoni fogyasztásra szánt borok mennyisége, méghozzá a jelentősnek mondható 12 százalékkal. Mindez az értékbeli forgalom 6 százalékos csökkenésével párosult, aminek hátterében viszont a borok literenkénti átlagárának éves szinten mért 6 százalékos növekedése áll.

Elhúzódó vita az olaszokkal és a szlovákokkal Tokajról

A magyar kormány szerdai döntése nyomán Olaszországgal és Szlovákiával szemben is lépéseket tervez a tokaji bor és borvidék megóvása érdekében – jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő. Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint régen várták már, hogy kormányzati szintű intézkedés történjen az ügyben.

A kormány cselekvési terve szerint Magyarország először az olasz féltől és az Európai Bizottságtól kér tájékoztatást arról, mit tesznek a jogellenes itáliai névhasználat megszüntetéséért. A kormány az európai parlamenti képviselőket is bevonja az ügybe, s ha mindezek után sem várható a visszás helyzet rendezése, Magyarország bírósági eljárást kezdeményez.

A Szlovákiával fennálló vita nehezebb, a tokaji borvidék egy része ugyanis átnyúlik a határon, ezért az ezen a területen termelt borok az uniós joggal összhangban viselhetik a tokaji, azaz „Tokajska” nevet. A szlovák fél jog szerint 565,2 hektáron termelhetne tokaji bort, de ennél nagyobb területet akar bevonni, sőt, önálló borvidéket kíván kialakítani. Magyarország, megunva a huzavonát, s hogy a szlovákok figyelmen kívül hagyják az eddigi megállapodásokat, az Európai Bizottság állásfoglalását kéri arról, hogy összeegyeztethető-e a közösségi joggal a két borvidék és a két árujelző, a „Tokaji” és a „Tokajska”. A cselekvési terv szerint a bizottság írásbeli válasza után a kormány folytatja a tárgyalásokat a szlovák féllel. Magyarország számára az lenne elfogadható, ha Szlovákia 565,2 hektárra csökkentené a szőlőterületeket, vagy a tokaji borvidékre eső településeket négy falura csökkentené.

Ugyanakkor nem csökkent a bort vásárlók száma: százból 52 háztartás vásárolt 2006-ban és 2007-ben is valamilyen bort, csak éppen kevesebbet. Mindez összefüggésbe hozható a csökkenő reálbérekkel, az élelmiszerek és energiahordozók árának jelentős drágulásával. A minőségi borok literenkénti átlagára 614 forint, a tájboroké 369, az asztali boroké 243 forint volt tavaly.

A kereslet egyre inkább eltolódik a magasabb minőségi kategóriák, és így a magasabb ár felé. Ma már a minőségi borokból származó bevétel háromszor akkora, mint az asztali borok értékesítéséből befolyó bevétel, jóllehet ez utóbbi kategóriájúból vásárolnak leggyakrabban.

A magyarok jelentős mennyiségű bort vesznek diszkontokban és hipermarketekben, a kettő aránya 59 százalék. (Ezekben a valóban jó minőségű borokat igen ritkán adják palackonként 1000 forintnál olcsóbban.) Itt vásárolják a minőségi fajták nagy részét. A tájborok estében viszont számottevő a termelőknél történő beszerzések aránya – állapította meg a Gfk. Hungária.

  

A szüret ismét a Dél-Balatonon kezdődik (Oldaltörés)

Badacsonyi szőlők. Mit érlel?
© hvg.hu
Müller István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a bonyolult növényegészségügyi helyzet, a jelentős költségnövekedés és az erős euró miatt feszültségekkel terhelt az idei szüret kezdete, s vegyes várakozásokkal készül a borszakma a szőlő betakarítására, amelyet a Dél-Balatoni Borvidéken a Csabagyöngye szőlőfajtával kezdenek meg.

Hosszú évek tapasztalata, hogy a korai fajták szüreti eredményeivel lehet pontosítani a termésbecslést, a várható termést helyileg és országosan is. A szakember szerint a szüret a sokéves átlagosnál néhány nappal korábban, de a 2005-ös kivételesen korai augusztus elsejei kezdésnél később indult. Az első eredmények a 10-20 százalékos termésnövekedésre utaló termésbecsléseket látszanak megerősíteni a tavalyi közepes mennyiséghez képest.

Az idei szélsőséges időjárás kilengései miatt a szőlőültetvények többségében nem sikerült megőrizni a termést az úgynevezett növény-egészségügyi optimumon. Ráadásul a növényvédelmi költségek alaposan elszaladtak. A 30-40 százalékos költségnövekedés nem csak a permetezések számának növekedéséből származik, hanem az üzemanyagárak emelkedéséből is. Ez a növényvédőszerek árában is meglátszik, hiszen bizonyos termékek akár 60 százalékkal is többe kerülhetnek. Ám Müller István szerint a drasztikus áremelkedésben az is benne van, hogy „bizonyos szállítók” a szőlőtermelőkkel is megfizettették a tavaly a gyümölcságazaton elszenvedett veszteségüket, és az idei rekord gabonaterméssel összefüggésben várható növekvő kiadásaikat.

A termelők költségeit növeli, hogy a lisztharmat miatt a termés minőségének megőrzése érdekében „válogatott szüretre” volna szükség, azaz a zöldrothadás nyomait viselő, lisztharmattal fertőzött fürtöket időben el kell távolítani, mert ezek valóságos fertőzési kaput tárnának ki az augusztus végi, szeptember eleji esetleges esős időszakban a szürkerothadás számára. Ezért akár termésmentés jellegű kényszerszürettel is érdemes számolni. Az ügyvezető igazgató szerint ekkor mutatkozik majd meg igazán a szakma előtt, hogy sikerült az uniós borpiaci reform során a répacukorral való mustjavítást fenntartani. A cukrozásnál az idén még a régi szabályok érvényesek, de arra érdemes figyelni, hogy bizonyos borászati derítőanyagokat ettől az évtől kezdve allergénként kell majd a címkén feltüntetni, pedig éppen az olyan bizonytalan egészségi állapotú termés esetében van szükség a borok fokozott kezelésére, mint amilyen az idén várható.

Az árérzékeny magyarok és az olcsó import (Oldaltörés)

 

Barrique-hordók és érlelőtartályok egy villányi pincészetben.
Meggyőzni a magyar fogyasztót
© hvg.hu
Mint az a Gfk. Hungária felmérése is igazolta, a borpiac sincs túl rózsás helyzetben. A belpiacon csökkent a fogyasztás, az export csak a hordós boroknál növekedett, a palackos boroknál pedig csökkent. A forint erősödése ugyanis nem használt a kivitelnek, hiszen az euróban realizált bevételnél jelentős átváltási veszteséget könyvelhettek el a vállalkozások, s a 10 százalékot is meghaladó veszteséget az exportőrök többsége nem tudta áremeléssel kompenzálni. Az EU tagállamaiból – elsősorban Olaszországból – származó importot viszont az erős forint támogatta. Egyes becslések szerint a borimport már elérheti az évi 400 ezer hektolitert is.

Müller István szerint a szőlőtermelők gazdasági kockázatát növeli, hogy néhány borvidéken a meghatározó felvásárlók súlyos anyagi gondjairól lehet hallani, míg más piaci szereplők a legolcsóbb, márkanéven és nem eredetvédett néven futó boraikhoz az olcsó importot tervezik felhasználni. Az árra érzékeny magyar fogyasztót pedig elsősorban az árcédula fogja érdekelni, s nem a származási hely.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a bormarketingre szánt források felhasználása megkezdődött, de ennek pozitív hatása a piacokon csak több hónapos átmenet után várható, viszont a forgalomba hozatali járulékot éppen most, a szüret előtt kell befizetni. „Nem a szőlőhegyen hangzó nóta fogja jellemezni az idei szüretet” – véli a szakember, hanem sokkal inkább a felvásárlók és borászok morgolódása az egyenetlen minőség, meg a tavalyinál akár 10-20 százalékkal is alacsonyabb átvételi árak miatt. Meg kell keresnünk az érdekegyeztetés formáit, hiszen a nagy veszteség a kivágások növekedését eredményezi. A csökkenő hazai termelés pedig negatívan hat a felvásárlással foglalkozó társaságokra is. Nagy a veszélye annak, hogy elindul egy negatív üzleti spirál, ami komolyan veszélyezteti az ágazat valamennyi szereplőjét és eddigi befektetéseiket.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára arra figyelmeztet, hogy újabb ötezer hektár szőlőültetvény kivágására kérhető támogatás. A lépés egyezik azokkal a brüsszeli törekvésekkel, amelyek az augusztus elején életbe lépett uniós borreform eszközeivel szintén a szőlő- és bortermelés csökkentését tartják szükségesnek. Az uniós támogatásokat a borpiaci év kezdete előtti napon (2008. július 31.) érvényes árfolyamon számítják át a következő évben, így az euró erősödése nem segítheti a kivágási folyamatot. Azaz csalódnak, akik erre számítva a korábbinál 20 százalékkal nagyobb kivágási támogatást reméltek.

A túlkínálati nyomás azonban aligha csökken, hiszen a tengerentúlon folyamatosan növekszik a piacra jutó, részben Európába tartó bor mennyisége. A szakmai szervezetek éppen ezért a beáramló, sokszor kifogásolható minőségű termékek fokozottabb ellenőrzését követelik az agrártárcától.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Milliárdos borászatok somlói bányásztelkeken

Ha a somlói bor kerül szóba, a magyarok többsége elismerő hümmögéssel jelzi, hogy az bizony jó dolog, még ha soha nem is kóstolta. A legkisebb magyar borvidék valamifajta misztikus hangulatot áraszt, mintha az ottani borok többek volnának egyszerű italnál, afrodiziákumnak vagy medicinának is számítanának. A somlói különlegességét a piac is mindinkább felfedezi.

hvg.hu Gazdaság

Miből van a pénz Villány milliárdos borászataiban?

Olyan kiváló hírnévnek örvend, az innen kikerülő borok olyan népszerűek, hogy a nagyközönség – annak borissza része is – úgy véli: a villányi az egyik legnagyobb hazai borvidék. Pedig a horvát határ mentén meghúzódó 1760 hektárnyi terület csak a fele-harmada az egrinek és negyede a tokajinak. Az utóbbi években a villányi borászkodás jó hírnevét sokmilliárdos befektetések alapozták meg. A helyszínen igyekeztünk kipuhatolni, hogy az elköltött rengeteg pénz fialni fog-e valaha.

MTI Gazdaság

Együtt a francia borászokkal az amerikai piacon

A francia és magyar bormarketing közös erővel próbálná megdolgozni az amerikai piacot. Ezt célozza a Rhone és Elzász környéki borszakemberek és a Magyar Bormarketing Kht. tervezett együttműködése.

hvg.hu Gazdaság

Frittmann Jánost választották az év borászává

A Magyar Bor Akadémia ma kihirdette az „ Év bortermelője” választás eredményét, s a borkedvelők körében egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy a győztes a soltvadkerti, azaz a Kunsági Borvidéken tevékenykedő Frittman János lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy 16 éves története során a cím először került az Alföldre.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Az egri borászati kutatóintézet szerint kiváló a 2007-es évjárat

Kiváló évjáratként jegyezhetik fel a 2007-ben leszüretelt szőlőből készült egri bort – közölte csütörtökön a földművelési tárca egri szőlészeti és borászati kutatóintézetének vezetője. A leszüretelt szőlő fajtától függően 1-2 magyar mustfokkal meghaladja a korábbi években mért értéket, ami kiugró eredmény – mondta Gál Lajos.

MTI Vállalkozás

Magyar-kínai borászati együttműködés

Együttműködési szerződést írt alá Baján a Sümegi és Fiai Pincészet - Keller Kft., valamint egy kínai cég a magyar borok kínai kiviteléről, kínai szőlőfeldolgozásról és borelőállításról, valamint közös értékesítésről.

Az Örkény Színház több mint 4,5 millió forintot gyűjtött a függetleneknek

Az Örkény Színház több mint 4,5 millió forintot gyűjtött a függetleneknek

Boris Johnson: Átléptük a Brexit célvonalát

Boris Johnson: Átléptük a Brexit célvonalát

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

Az újságíró-szövetség szerint az M1 megsértette a sajtótörvényt

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

50 milliárdos hitelt ad az EU Magyarországnak tornateremre és iskolai uszodára

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között

Árulkodó a különbség a topligák, illetve a magyar és a kazah focibajnokság bevételei között