szerző:
MTI

A bankszektor 2008 első félévében 175,971 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 12 százalékkal kevesebbet, mint 2007 első félévében. Sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) 5 százalékponttal, 16,78 százalékra mérséklődött; összevont mérlegfőösszege éves szinten 16,7 százalékkal, 25 655,4 milliárd forintra nőtt; kockázatai növekedtek - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jelentéséből.

Az adózott eredmény 84 százalékát nyolc nagybank, illetve azok szakosított leányvállalatai állították elő. A veszteséges bankok piaci részesedése továbbra is elhanyagolható, azonban 2008 első felében jól elkülöníthetően megjelent egy 10 százalékot meghaladó piaci részesedéssel bíró csoport, az átlagos jövedelmezőségi szinttől jelentősen leszakadva (0-5 százalék közötti ROE).

A mérlegfőösszeg növekedése eszközoldalon a lakossági fogyasztási hitelek dinamikus, de lassuló bővülése mellett a projekthitelezés és a külföldi hitelállomány gyorsuló expanziójának volt köszönhető. A külföldnek nyújtott hitelek állománya éves szinten 82 százalékkal emelkedett, és június végén a teljes hitelállomány közel 11 százalékát tette ki, ami két hazai nagybank (vélhetően az OTP és az MKB) intenzív külföldi terjeszkedésével van összefüggésben.

Az ügyfélbetétek továbbra is jóval lassúbb ütemben (8,7 százalék) nőttek, mint a hitelállomány (19,4 százalék), a hitel/betét arány június végéig így közel 156 százalékra, 2007 végéhez képest 4 százalékponttal emelkedett, amit a növekvő külföldi, elsősorban anyabanki finanszírozás ellensúlyozott. Ahhoz, hogy a hitelexpanzióhoz szükséges forrás rendelkezésre álljon, a külföldi banki és piaci eredetű források állományának 34 százalékos évi bővülésére volt szükség.

A külfölddel szembeni közvetlen kapcsolatok tehát a mérleg mindkét oldalán intenzívebbé váltak, ami a külföldnek történő hitelezés tekintetében a kelet-közép-európai régió sajátos kockázatainak, a növekvő külföldi finanszírozás kapcsán pedig a jelzáloghitel-piaci válság Nyugat-Európát érintő negatív hatásainak való kitettség gyors növekedését eredményezte - állapítja meg a jelentés.

A forrásköltségek globális emelkedése az elemzés szerint a szektor likviditásának további romlásához vezetett, kedvező változás ugyanakkor, hogy javult a forrásoldal lejárati összetétele. A forrásköltségek emelkedése a jövedelmezőséget is csökkentette, amit fokozott az éles árverseny és a hálózati expanzió folytatódása. Mindennek következtében az üzleti marzsok számottevően csökkentek - a kamatmarzs történelmi mélypontra, 2,9 százalékra csökkent -, a piaci koncentráció pedig fokozódott.

A gyengülő eredmény mellett a költség/bevétel hányados is jelentős mértékben romlott, 53 százalék fölé emelkedett, ami az elmúlt négy év legmagasabb értéke. Ez elsősorban annak következménye, hogy a működési költségek a nettó kamatbevétel növekedésénél több mint kétszer gyorsabban bővültek, amihez a pénzügyi műveletek eredményének közel 30 százalékos csökkenése társult.

A pénzügyi műveletek eredményének visszaesése elsősorban a forint kötvénypiaci hozamgörbe emelkedése, kisebb részben pedig a süllyedő részvényárak nyomán bekövetkezett veszteségeknek tudható be. Ezek túlnyomó része a valós piaci értékeléssel összefüggő negatív átértékelési különbözet, kisebb része pedig realizált kereskedelmi veszteség, ezért a gyenge eredmény inkább egyszeri tételnek mondható.

A tőkejövedelmezőség a jelentés szerint továbbra is érdemben meghaladja az európai bankrendszer átlagát, a jövedelmezőségi többlet azonban számottevően csökkent, amit a felügyelet jelentős kockázatnak tart. A forrásokért folyó világméretű harc ugyanis élesedett, a rendelkezésre bocsátott forrásokhoz kapcsolódó hozamkövetelmények pedig emelkedtek.

A megfelelő szintű jövedelmezőség fenntartása a nagykereskedelmi források elérése szempontjából így alapvető fontosságú. Olyan időszakban, amikor a jövedelmezőség az erős árverseny miatt csökken, a tőkeszükséglet viszont a gyors hitelexpanzió miatt növekszik, a rendszer további növekedése előbb-utóbb a belső tőkésítési képesség által szabott korlátokba ütközhet - állapítja meg a felügyelet.

A szektor tőkehelyzete a jelentés szerint változatlanul szilárd, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a 2007. évi nyereség utáni osztalékfizetés az előző időszakok átlagának alig felét érte el, így a megtermelt eredmény túlnyomó része a szavatoló tőkét gyarapította. Ez nagyrészt úgy volt lehetséges, hogy a külföldi anyaintézmények 2008 első felében a szűkös nemzetközi szolvenciahelyzet ellenére is fenntartották magyar leánybankjaik szokásos mértékű tőketámogatását. A szektor átlagos tőkemegfelelési mutatója ennek ellenére 1 százalékponttal, 10,87 százalékra csökkent, mert a Bázel-2 típusú szabályozás bevezetése a tőkeszükséglet egyszeri növekedéséhez vezetett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: jelentősen csökkent a biztosítók jövedelmezősége

Romlottak a biztosítók gazdálkodási feltételei az első félévben: a díjbevételek bővülését jelentősen meghaladta a kárkifizetések, az életbiztosításokkal összefüggő szolgáltatások összegének, valamint a szektor költségeinek növekedése.

MTI Gazdaság

PSZÁF: romló feltételek, növekvő piaci kockázatok

A befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege 2008. június végén 125 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbihoz képest nagyarányú, 37 százalékos csökkenés, míg 2007. végéhez képest 2 százalékos növekedést jelent.

MTI Gazdaság

A befektetési alapokból 144 milliárd forintnyi tőkét vontak ki

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Androidos és van WhatsApp a telefonján? Hamarosan kap egy rég várt új funkciót

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Politico: külföldi diplomaták Donald Trump győzelmére számítanak a 2020-as választásokon

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag