szerző:
hvg.hu

A hét nem hozott különösebb meglepetést. A piacok jellemzően emelkedést produkáltak, annak ellenére, hogy a makrogazdasági adatok ezt nem indokolják. Bár az utóbbi napok kisebb megnyugvást hoztak, még maradtak kockázatok a piacon. Mire figyeljünk ezen a héten?

A hét nem hozott különösebb meglepetést. A piacok jellemzően emelkedést produkáltak, annak ellenére, hogy a makrogazdasági adatok ezt nem indokolják. Az Egyesült Államokban a nem-mezőgazdasági új munkahelyek havi adata 530 ezer fő csökkenést mutatott, miközben a piac „csak” 350 ezer fős csökkenést várt. Ennek ellenére a tőzsdeindexek emelkedtek. Ez már a Mikulás rally? Tartunk tőle, hogy nem…

Az régi tapasztalat, hogy a gazdasági válságot mindig megelőzi a piaci árak emelkedése, így – ha hiszünk abban, hogy a múlt heti emelkedés egy hosszabb emelkedő periódus kezdete – azt kell feltételeznünk, hogy legkésőbb 2009 második negyedévére rendeződik a gazdasági helyzet.

Véleményünk szerint azonban a helyzet a jövő tavaszra nem rendeződik, így a mai emelkedést sem tekintjük másnak, mint az eső trend erőteljes korrekciójának. Ennek oka pedig az, hogy nem látjuk a makrogazdasági helyzet változását, de még azt sem, hogy elértük volna a mélypontot.

Ezért úgy gondoljuk, hogy – bár az utóbbi napok kisebb megnyugvást és emelkedést hoztak – a részvények és általában a kockázatos termékek vételével óvatosan kell bánni.

Devizapiac

Ezúttal nem sok érdekes történt a vezető devizák piacán, mivel a korábban kialakult kereskedési sáv nem sérült, az oldalazás tovább folytatódott.Ez a változatlanság azonban csak látszólagos, mert a napi mozgások igencsak volatilis piacról árulkodnak. Ennek oka, hogy érdemi változás nem történt a kamatpolitikákat és a várható makrogazdasági pályát érintő várakozásokban.

Az talán kitörési pont lehet, ha az Európai Központi Bank (EKB) – a várakozásokkal ellentétben – szintén a nulla szintre csökkenti az alapkamatot, de ennek ma még igen kicsi a realitása. Mint ahogy annak is, hogy a válságból igen rövid idő alatt kilábal a világgazdaság. A továbbiakban arra számítunk, hogy az év végéig fennmarad a sáv, így 1,30 közelében továbbra is EUR/USD eladást, míg 1,25 körül EUR/USD vételt javasolunk.

A hazai piacon olyan helyzet állt elő, hogy a volatilitás ugyan csökkent, de ez egyben azzal is járt, hogy a dollárral és az euróval szemben is egy szűkülő trend alakult ki. Ez egy kis bizonytalanságot okoz, mivel a beszűkülés egy kitörésbe torkollhat. Mivel – hellyel-közzel – szimmetrikus az alakzat, nem lehet megmondani, hogy milyen irányú lesz a kitörés…


Ma a forint gyengülése látszik valószínűbbnek, bár számos okot lehetne sorolni az erősödés mellett is. Ezek az okok azonban inkább csak hosszabb távon ható tényezők, így egy-két hetes időtávon inkább gyengülés, vagy további szűkülés következik. A gyengülés mellett viszont rövidebb időtávon ható tényezők szólnak; a korábbi erősödés és az állampapírok hirtelen hozamcsökkenése egy eladási hullámot indukálhat.

Kötvénypiac (Oldaltörés)


A fejlett piaci kötvényekről nem sok érdekes információt tudunk mondani az előző hetekhez képest. A hozamok továbbra is a történelmi minimumok körül alakulnak – további csökkenés csak a kockázatok ésszerűtlen szintje mellett képzelhető el.


A fejlődő piacokon viszont a hozamok csökkenésének elég széles tere nyílt a héten, mivel a korábban túladott piacokon – magas szintekről indulva - már kisebb vételek is hozamcsökkenést idéztek elő.

Különösen igaz ez a hazai piacra, ahol folytatódott a hozamok dinamikus csökkenése. Ma már azt látjuk, hogy a kockázati felár is csökkent és nem csak a fejlett piaci hozamok mozgását követtük le. Ennek ellenére továbbra is óvatosságra kell intenünk a hazai befektetőket, mivel a kereskedők továbbra is arról számolnak be, hogy a külföldi befektetők inkább csak az eladói oldalon jelennek meg, de legalábbis lejáró kötvényeiket nem újítják meg.

Ezért a hazai piaccal kapcsolatos ajánlásunk változott: míg korábban egyértelműen vételt javasoltunk, a múlt héten már óvatosabbak voltunk, ezúttal eladást javasolunk azok számára, akik rövidebb befektetési időtávon gondolkodnak, mint két év. A későbbiekben lesznek még kedvező beszállási pontok, azaz kisebb korrekcióra számítunk a kötvénypiacon.

Részvénypiac (Oldaltörés)

Ahogy két héttel ezelőtt, úgy a múlt héten sem adtak bele az Egyesül Államok részvénypiacaiba a hétvége előtt, sőt a kiábrándító munkaerőpiaci adatok ellenére képesek voltak emelkedni a részvényárak a tengerentúlon. Pedig az európai befektetők és a piacok sem hittek abban, hogy emelkedés alakulhat ki, mivel a munkaerőpiac gyengélkedése azt mutatja, hogy a válságnak nincs vége, sőt az igazán komoly visszaesés még csak ezután következik.

Aztán kitört az amerikai optimizmus: Barack Obama, a leendő elnök óriási léptékű közmunkaprogramról és gazdaságélénkítő intézkedések terveiről számolt be. Kérdéses persze, hogy meddig tart az optimizmus, mert a fogyasztást egyelőre csak a karácsonyi vásárlás tartja szinten. De ez is csak úgy alakulhatott ki, hogy az ünnepi leárazások soha nem látott engedmények mellett folynak. Ez persze majd a kereskedőknél jelent majd nyereségcsökkenést… Ilyen körülmények között arra lehet számítani, hogy az S&P marad a 850-1000 pontos sávban, de ezen belül továbbra is lehetnek hektikus mozgások.
Ajánlás
Állampapír piac:
állampapírok:
Hazai kötvények:
Rövid távra: eladás
Közép és hosszú távra: tartás
Vállalati kötvények: eladás
Nemzetközi részvénypiac (vétel max. a teljes portfolió 10-20%-ára):
EU részvények: kivárás,
USA részvények: kivárás,
Orosz részvények: kivárás – belépési pont keresése
Egyéb feltörekvők: kivárás
Hazai részvénypiac:
Hazai részvények: kivárás – technikai szinteknél belépési pont!
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény és a részvény piacokkal)
A hazai piacon is azt láttuk a héten, hogy a kialakult sávból nem mozdul ki a piac, de itt is érezhető egyfajta hangulatváltás. Annak ellenére, hogy a makrogazdasági várakozások romlottak (egyes elemzők 2,5-3 százalékos GDP-csökkenést várnak 2009-re) a részvényárak nem csökkentek érdemben. Ez azt mutatja, hogy már ezeket a várakozásokat is úgy tekinti sok befektető, hogy beépültek az árakba.

Az egyedi részvényeket tekintve továbbra sem változott a helyzet: a Mol és az OTP részvényein kívül nem igazán érdemes más részvényekkel foglalkozni, mivel a forgalom alacsony, az áralakulás pedig kiszámíthatatlan, új, egyedi információk pedig nem jelentek meg és ilyen híreket nem is várunk a közeli jövőben.

Az OTP esetében fontos szint a 3150-3185, aminek a meghaladása azt jelentheti, hogy egy újabb tíz százalékot emelkedhet a jegyzés. A napokban azonban látványosan visszapattant a részvény ezekről a szintekről (pontosabban ezek közeléből), így most kivárást javasolhatunk.

A Mol esetében ez a szint 10 500 forintnál adódik, de ennek a meghaladása szintén nehéznek tűnik pillanatnyilag. Ajánlásunk itt is kivárás. Amennyiben csökkenő árakat látunk, az OTP-nél 2800, míg a Mol esetében 9300 forint a belépési pont.Fürjes Szabolcs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

GKI: a recesszió biztos, a vége bizonytalan

A válság miatt teljesen új pályára került magyar gazdaság belső és külső egyensúlya kényszerűen, de gyorsan javul. Emellett a recesszió már biztosra vehető, a recessziós időszak vége viszont bizonytalan – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése.

MTI Gazdaság

Jövőre általános közép-európai recesszió?

Magyarország, Csehország és Szlovákia gazdasága zsugorodni fog jövőre, mondta az amerikai JP Morgan befektetési bank illetékes elemzője hétfőn. Miroslav Plojhar elmondta: bankja azért változtatta meg előrejelzését a kilátásokról, mert korábban nem várt ilyen gyors visszaesést a közép-európai országok fő kereskedelmi partnereinél Nyugat-Európában.

MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

MTI Gazdaság

Ötven bázispontos alapkamat-csökkentés

A monetáris tanács 50 bázisponttal, 10,5 százalékra csökkentette az alapkamatot - jelentette be a Magyar Nemzeti Bank hétfőn. A Monetáris Tanács túlnyomó többsége szavazott az 50 bázispontos kamatcsökkentésre az eredetileg nem kamatdöntő ülésen, a másik javaslat a 11,0 százalékos kamat tartása volt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a kamatdöntést követően. Londoni elemzők további csökkentést várnak.

MTI Gazdaság

Az Európai Központi Bank 75 bázispontot vágott az irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank csütörtökön a várakozásokat meghaladó mértékben 0,75 százalékponttal 2,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. Több mint két éves mélypontra süllyedt ezzel a rekordméretű kamatcsökkentéssel az alapkamat, kifejezve a pénzügyi irányítóknak az eurózóna konjunktúrája miatti aggodalmát.

MTI Gazdaság

BÉT: mérsékelt hatása volt az MNB-kamatvágásnak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,22 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 12 573,08 ponton zárt hétfőn. Üzletkötők szerint csak mérsékelt hatása volt a BUX indexre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői, 50 bázispontos kamatcsökkentésének.

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Moszkva befészkelte magát a sarkvidékre és várja a felmelegedést

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Úgy volt, hogy Orbán Viktornak osztrák látogatója lesz hétfőn, de közbeszólt a botrány

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

Nem jön be a magyaroknak az élethosszig tartó tanulás

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

Mégsem sértett törvényt az államtitkár

MSZP: a választás tétje a szélsőjobb megállítása

MSZP: a választás tétje a szélsőjobb megállítása