szerző:
MTI

A bruttó hazai termék (GDP) a III. negyedévben 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal nőtt, a növekedés húzóereje a mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők szerint ebben a negyedévben produkált utoljára növekedést a magyar gazdaság. A következő pozitív GDP-adatra sokat kell majd várnunk.

Az adatok megegyeznek a korábban közölt, első becslésen alapuló számokkal. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008 III. negyedévében a gazdasági teljesítmény az előző negyedévhez képest stagnált.

Az árutermelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál erőteljesebben, 6,1 százalékkal nőtt a III. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ezt a mezőgazdaság hozzáadott értékének kiemelkedő, 50,8 százalékos növekedése alapozta meg. A mezőgazdasági termelés ilyen mértékű bővülését az elmúlt év alacsony szintje és a növénytermelés ez évi kedvező eredményei okozták.

Az ipari teljesítmény, a korábbi bővülés után, összességében 2,2 százalékkal csökkent, főképp a feldolgozóipar 3,2 százalékos visszaesése miatt.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás növekedett a legdinamikusabban, míg jelentősebb visszaesés a textilipar és a villamos-, gép-, műszergyártás területén mutatkozott, elsősorban az export további mérséklődése következtében.

Az építőipar hozzáadott értéke a második negyedévhez hasonlóan, 5,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi negyedév adatától.

© MTI


A KSH adatai szerint a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2008 III. negyedévében összességében 1,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A szolgáltatások közül 1,6 százalékos teljesítménynövekedés egyedül a tavaly visszaesést produkáló közigazgatás, oktatás, egészségügyi, szociális ellátás területén mutatkozott.

A szállítás, raktározás, posta és távközlés hozzáadott értéke mérsékelten, 0,6 százalékkal maradt el a 2007 III. negyedévi szinttől. A szállítás visszaesése elsősorban a kül- és belkereskedelmi forgalom további mérséklődésének tudható be.

A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág teljesítménye 2008. III. negyedévére 3 százalékkal, a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye pedig összességében 2,1 százalékkal csökkent, amiben tükröződik a kiskereskedelmi forgalom további visszaesése.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 0,9 százalékkal növekedett, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások erőteljes, 5,8 százalékos növekedésének köszönhetően. A háztartások fogyasztási kiadása lényegében stagnált, mindössze 0,1 százalékos növekedét mutatott, mint ahogyan a KSH szerint a közösségi fogyasztás mértéke sem változott. Ezen tényezők eredőjeként a végső fogyasztás 0,8 százalékkal emelkedett.

A bruttó állóeszköz felhalmozás továbbra is visszaesést mutat, az 1,5 százalékos csökkenés főként a két legnagyobb súlyú ágazat beruházásainak - feldolgozóipar, valamint a szállítás, raktározás, posta és távközlés - mérséklődése miatt.

A belföldi felhasználás összességében 0,3 százalékkal növekedett. A KSH szerint a nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az export 3,5 százalékkal, míg az import 2,8 százalékkal emelkedett. A növekedés mértéke mind az export mind az import tekintetében visszaesett a 2003 első negyedéveiben tapasztalt szintre, főként az áruforgalomnál tapasztalható okokra és a külkereskedelmi cserearány romlásra visszavezethetően. Az áruforgalom exportja 3,3 százalékkal, importja 2,0 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások exportja 4,4 százalékkal, importja 7,2 százalékkal bővült.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008 III. negyedévében a gazdasági teljesítmény az előző negyedévhez képest stagnált. Ebből a mezőgazdaság 5,2 százalékos növekedést mutatott, az ipar 1,7 százalékkal csökkent, a szolgáltatások pedig összességében 0,5 százalékkal estek vissza. A háztartások fogyasztási kiadása 0,2 százalékkal csökkent. A kormányzattól származó természetbeni juttatások volumene 1,4 százalékkal növekedett. A közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal csökkent, a végső fogyasztás szinten maradt. Az export 0,3 százalékkal, az import 1,5 százalékkal esett vissza.

A bruttó hazai termék volumene a szezonális és naptári hatás kiszűrésével 1,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az elemzők szerint el kell búcsúzni a növekedéstől (Oldaltörés)

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint a magyar gazdaság 2008 harmadik negyedévében produkált utoljára gazdasági növekedést. A következő "nagyon hosszú ideig" nem találkozhatunk pozitív GDP adatokkal - mondta. Az elemző szerint már az idei év negyedik negyedévében 0,5 százalékos visszaesésre lehet számítani, 2009 első három hónapjában pedig akár 3 százalékot is zuhanhat a gazdaság teljesítménye.

A Raiffeisen 2009-ben 2,5 százalékos GDP csökkenésre számít, 2010-ben pedig gazdasági stagnálásra. Török Zoltán szerint a vártnál mintegy 4 százalékkal alakult rosszabbul az import- és az export teljesítmény 2008 harmadik negyedévében az előző évhez képest. A külkereskedelmi termékforgalom zuhanása elsősorban Magyarország exportpiacainak recesszióba kerülésével, illetve az ipari termelés visszaesésével magyarázható - fejtette ki.

A Raiffeisen elemzője szerint a magyarországi gazdaság, a beruházások és a fogyasztás "rég nem látott" mértékben csökkenhet 2009-ben. Az import ezért még az exportnál is nagyobb mértékben eshet vissza, ami a külkereskedelmi mérleg jelentős javulásával járhat. A behozatal nagyarányú csökkenése miatt a 2008-ra várt 100 millió eurós nyereség után akár 860 millió eurós aktívum is elképzelhető a jövő évi külkereskedelemben - jegyezte meg a szakértő.

Török Zoltán elkerülhetetlennek tartja a magyar gazdaság régóta halogatott korrekcióját, amelyre szerinte a külső gazdasági kényszerek nyomása alatt rendkívül nagy esély van.

Barcza György, a K&H Bank Nyrt. vezető elemzője szintén a vártnál rosszabbnak tartja a KSH kedden közzétett makrogazdasági adatait. Az export közel 5 százalékos visszaesése az októberi ipari teljesítmény és feldolgozóipar jelentős csökkenésével járt. Az elemző ugyanakkor megjegyezte: a készletleépítés miatt a termelés csökkenése jelentősebb az értékesítés szűkülésénél, ami minden gazdasági lassulás első néhány hónapjában megfigyelhető.

A szakember szerint a harmadik negyedév gazdasági növekedése a bővülő mezőgazdasági termelésének köszönhető, amire 2009-ben - az agrárium ingadozó teljesítménye miatt -  már nem lehet számítani.

A K&H szintén 1 százaléknál nagyobb gazdasági visszaesést jósol 2009-re, ugyanakkor Barcza György szerint jelenleg még korai lenne 2-3 százalékos jövő évi recesszióról beszélni. Megjegyezte azonban, hogy az 1 százalék körüli gazdasági növekedés tarthatónak látszik 2008-ban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Itt a recesszió, 7,2 százalékos zuhanás az ipari termelésben

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 októberében 7,2 százalékkal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat ezzel megegyezik - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők nem számítottak ilyen rossz adatra. Úgy vélik, az ipari termelési adatok is mutatják, hogy megérkezett a gazdasági recesszió. Londoni elemzők a vártnál is mélyebb válságra számítanak.

MTI Gazdaság

Pénzügykutató: az idén 1,5 százalékkal nő, jövőre stagnál a GDP

A GDP október elején várt idei és jövő évi 2,0 százalékos növekedését 2008-ra 1,5 százalékra, 2009-re nulla százalékra módosította a Pénzügykutató Zrt., miközben az 2008. évi átlagos inflációs prognózist 6,4 százalékról 6,3 százalékra, a jövő évit 4,3 százalékról 3,7 százalékra csökkentette – közölte Petschnig Mária Zita, az intézet tudományos főmunkatársa.

MTI Gazdaság

Magyarország egyetlen esélye az export a recesszió ellen

Az exportorientáció növelése Magyarország egyetlen esélye a recesszió legyőzésére - mondta Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az Európai Unió (EU) jövőjéről rendezett konferenciáján.

hvg.hu Gazdaság

GKI: a recesszió biztos, a vége bizonytalan

A válság miatt teljesen új pályára került magyar gazdaság belső és külső egyensúlya kényszerűen, de gyorsan javul. Emellett a recesszió már biztosra vehető, a recessziós időszak vége viszont bizonytalan – állapítja meg a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legfrissebb előrejelzése.

MTI Gazdaság

Jövőre általános közép-európai recesszió?

Magyarország, Csehország és Szlovákia gazdasága zsugorodni fog jövőre, mondta az amerikai JP Morgan befektetési bank illetékes elemzője hétfőn. Miroslav Plojhar elmondta: bankja azért változtatta meg előrejelzését a kilátásokról, mert korábban nem várt ilyen gyors visszaesést a közép-európai országok fő kereskedelmi partnereinél Nyugat-Európában.

MTI Gazdaság

Simor: nagyon megváltozott a világ és az MNB világképe is

A Monetáris Tanács előtt három javaslat szerepelt: a kamat tartása, 50 és 100 bázispontos kamatcsökkentés, amelyek közül jelentős többséggel az alapkamat 0,5 százalékos csökkentése mellett döntött a testület - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Elemzőket meglepte a döntés.

MTI Gazdaság

OECD: a 80-as évek óta a legsúlyosabb recesszió vár ránk

A pénzügyi válság az 1980-as évek eleje óta a legsúlyosabb recesszióba fogja sodorni a fejlett ipari országokat – áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott fél éves elemzésében. Eszerint magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre, a többi közép-és kelet-európai ország gazdasága lassúbb tempóra vált, de azért növekedni fog.

MTI Gazdaság

MNB: az államháztartás finanszírozási igénye a GDP 2,7 százaléka

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP 2,7 százalékát tette ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn az államháztartás és a háztartások pénzügyi számláinak 2008. III. negyedévi előzetes adatai alapján.

MTI Gazdaság

Veres: jövőre GDP-csökkenéssel is számol a kormány

A kormány a beterjesztett költségvetési javaslatban foglalt 1,2 százalékos növekedési prognózisához képest azzal a lehetőséggel is számol, hogy a GDP jövőre stagnál vagy csökken - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden reggel egy televíziós műsorban.

MTI Gazdaság

A magyar GDP 0,8 százalékkal nőtt egy év alatt

A bruttó hazai termék (GDP) 2008 harmadik negyedévében 0,8 százalékkal volt magasabb, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján.

Utolsó helyen áll a magyar egészségügy a V4-ek között

Utolsó helyen áll a magyar egészségügy a V4-ek között

Ma bemutatták a Huawei/Honor új telefonját

Ma bemutatták a Huawei/Honor új telefonját

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni

Török Gábor: A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

400 milliárd forintot bukhat Magyarország a szabálytalan közbeszerzések miatt

400 milliárd forintot bukhat Magyarország a szabálytalan közbeszerzések miatt