szerző:
MTI

Az intézményes megtakarítások teljes állománya 2009 negyedik negyedévében 8177 milliárd forintot tett ki, szemben az előző negyedévi 7832 milliárd forinttal – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetség (Bamosz) negyedévente összeállított regiszteréből.

A tavalyi negyedik negyedévben is folytatódott a nyugdíjpénztárak vagyonának trendszerű növekedése, miközben a második legnagyobb részt kitevő biztosítói vagyon aránya a kisebb növekedési dinamika miatt fokozatosan csökkent – olvasható a közleményben.

A regiszter alapjául szolgáló információt adó vagyonkezelők és a Bamosz saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya tavaly év végén 8 177 milliárd forintot tett ki piaci értéken, ebből a Bamosz tagjai által kezelt befektetési alapok összesített nettó eszközértéke megközelítette a háromezer milliárd forintot, míg a regiszter vagyonkezelt vagyona a további, több mint ötezer milliárd forint. (A Bamosz tagsága az alapkezelői piac 96 százalékát fedi le, a biztosítói vagyon szempontjából több mint 71 százalék, míg a pénztári vagyonokéból 91 százalékra terjed ki felmérés hatóköre.)

A vagyonkezelésben nyilvántartott befektetések több mint felét – 3 150 milliárd forintot - a pénztárak, döntően nyugdíjpénztárak, további közel harmadát pedig a biztosítók vagyona tette ki. A tavalyi negyedik, és a korábbi negyedévek általános tendenciája szerint a pénztárak vagyona gyorsabban bővült, mint a biztosítói vagyon. Ez utóbbiakon belül a befektetéshez kötött unit-linked termékek vagyona a negyedévben ismét az egyéb biztosítói vagyonoknál gyorsabban nőtt.

A pénztárak – ezen belül elsősorban a nyugdíjpénztárak – portfólióiban a negyedévben tovább csökkent egyebek mellett a magyar bankbetétek, a diszkont kincstárjegyek, és a külföldi kötvénytípusú eszközök aránya.

A legerősebb, és az utóbbi évek egyik meghatározó trendje ugyanakkor az, és ez a vizsgált negyedben is látszott, hogy mind a magyar, mind a külföldi részvények aránya fokozatosan nőtt a vagyonkezelt portfóliókban. Az összesített részvényarány a pénztáraknál több mint 35 százalék – olvasható a Bamosz közleményében.

A kezelt vagyon harmada a biztosítóké: ennek kisebb, ám egyre növekvő részét – 583 milliárd forintot – a unit-linked termékek, nagyobb részét – 1 081 milliárd forintot – pedig az egyéb biztosítói vagyonok, például a biztosítási tartalékok teszik ki.

Tavaly a részvénypiacok – és különösen a magyar részvénypiac – indexeinek lendületesen emelkedése, a 2008-as visszaesés után sokat javított a hosszabb távú teljesítményeken, de a magyar állampapírok hozama is meghaladta a 10 százalékot. A pénztárak vagyona 2009-ben több mint harmadával nőtt, ami részben a befektetéseken elért 20-22 százalékos hozamoknak köszönhető, a 300-350 milliárd forint friss tőkebeáramlás mellett. Csak a negyedévben a részvények hozama ismét meghaladta a hazai állampapírokét, igaz az előző két negyedévi hozamoktól elmarad az előbbiek teljesítménye. A piaci mozgások eredményeképpen a negyedévben a pénztári vagyonkezelt vagyonok piaci értéke 2,8 százalékkal gyarapodhatott.

A unit-linked termékek hozama az év eleje óta 25 százalék körül mozoghatott átlagosan, míg a vagyon ennél valamivel kisebb mértékben nőtt, ami elenyésző mértékű tőkekivonás jelenthetett.

Ugyanez látszott a negyedik negyedben is: a nagyobb részvényarány hatására a piaci teljesítmények közel négy százalékkal nőttek, igaz a vagyon "mindössze" 2,7 százalékkal gyarapodott, ami kismértékű, 5-6 milliárd forint körüli tőkekivonást jelenthetett – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

BAMOSZ: ösztönözni kellene a nyugdíj célú megtakarításokat

A BAMOSZ szerint ártalmas a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) tervezett megszüntetése, a szakmai szövetség azt javasolja, hogy ez a konstrukció is kapjon a kormány elképzeléseiben szereplő új tartós befektetési formához hasonló adókedvezményeket.

hvg.hu Gazdaság

Szeptemberben folytatódott a tőkebeáramlás a befektetési alapokba

Szeptemberben is folytatódott a negyed éve tartó tőkebeáramlás a hazai befektetési alapokba, 18 milliárd forint friss befektetés és 35 milliárd forint hozam eredményeként a hónap során 2,4 százalékkal nőtt az alapok összvagyona - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

hvg.hu Gazdaság

Befektetés: jól teljesítettek a részvényalapok

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot a harmadik negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét a hosszú kötvényalapok vonzották, amelyek vagyona 91,1 százalékkal bővült - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) negyedéves jelentéséből.

hvg.hu Gazdaság

Gyorsan gyarapodik a hazai befektetési alapok vagyona

A decemberi 3,1 százalékos növekedés után 2009 végén 413 hazai befektetési alapban összesen 2998 milliárd forintot kezeltek, az összeg 18,7 százalékkal nőtt 2008. végéhez képest. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt adatai szerint decemberben 54,5 milliárd forint friss tőkét vonzottak az alapok, és a hozamok további 34,6 milliárd forinttal növelték a BAMOSZ tagjai által kezelt állományt.

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

Fucsovics ismét nyert, már a 32 között van Melbourne-ben

Fucsovics ismét nyert, már a 32 között van Melbourne-ben

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Magyarországra is visszakerülhet a Malajziába küldött műanyagszemét

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben