szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)

Ha nem lett volna egyértelmű a svájci frank és az arany árfolyamának folyamatos emelkedéséből, hogy a gazdasági zavarok már globálissá váltak, a tegnapi amerikai tőzsdei zuhanás alighanem eloszlatta a kétségeket. A bajokat már csak összehangolt nemzetközi beavatkozással lehet orvosolni – állítják a hvg.hu által megkérdezett pénzpiaci szakértők.

A részvénypiacokon képződnek is pénzek, meg el is tűnnek. Most az utóbbi történt, a rendszerben az elmúlt napokban a hírek szerint 440 milliárd dollár szívódott fel. Az eltünedező pénzek pedig egyre érezhetőbben nyirbálják meg a likviditást.

Fürjes Szabolcs, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen befektetési menedzsment vezetője a hvg.hu-nak elmondta, hogy az első két amerikai pénzügyi élénkítő csomag legnagyobb problémája az volt, hogy a piaci likviditást erősítette, de ez a befektetői likviditásra fordított pénz sohasem érte el a reálgazdaságot. Ráadásul most a rengeteg tőkeáttételes deviza- és részvénypiaci pozíció mögé pénzt kell tenni a biztosítékkövetelmények miatt, s ezt a befektetők meg is teszik, mert még mindig jelentős nyereséggel értékesíthetnek egyes termékeket. Ehhez szükségük lehet a biztonságos befektetések pénzé tételére, s eladják például a nemesfémeket, de ezzel szűkül a teljes piaci likviditás.

Mindeközben az amerikai gazdaság recesszióba fordulhat. A módosított hivatalos GDP-előrejelzés szerint a várható növekedés 1,8-ról 0,4 százalékosra csökkent, ami elég aggasztó, miként az is, hogy államadósság meghaladta a tavalyi GDP 100 százalékát. E folyamatokból kialakulhat egy adósságspirál, aminek messzemenő hatásai lehetnek. A világgazdasági rendszer egyik legfontosabb tartókötele az amerikai gazdaság működőképességébe vetett hit. Ha ennek szálai elfoszlanak, az pusztító hatással lehet a reálgazdaságra. 

A Svájci Nemzeti Bank kormányzó testülete: Thomas Jordan, Philipp Hildebrand elnök, Jean-Pierre Danthine. Beavatkozó egység
©

Az amerikai nagybankok némelyike már egyáltalán nem fizet kamatot, azt üzenve a piacnak, hogy nekik nem kell több pénz. De a befektetőknek már az is megéri, hogy csak a megőrzésért, s a betétekhez nyújtott állami garanciáért ott helyezzék el a pénzüket. Eközben az amerikai CDS-felárak emelkednek, ez pedig áttételesen azt is jelenti, hogy nehezebb a befektetések védelmét is garantálni, hiszen csökken az állam likviditása.
 
A gazdasági zavarok már nem tekinthetők többé lokális vagy regionális problémának. Globális a baj, hiszen az eurózóna már jó ideje küzd pénzügyi nehézségekkel, s a hullámok elérték a mentsvárnak számító japán és svájci gazdaságot is. Mindkét ország erősen exportorientált (a svájci GDP-ből például a kivitel 51,9 százalékkal részesedik, Japán esetében még magasabb az arány), de az egyre erősödő devizaárfolyammal szemben a hagyományos jegybanki eszközökkel nem tudnak érdemben fellépni (lényegében nulla a jegybanki alapkamat, a növekedés pedig gyenge), eközben óriási károkat okoz az exportőreiknek a túlértékelt jen és frank.
 
Fürjes Szabolcs szerint a mostani szélsőséges helyzetben arra lehet számítani, hogy a világ meghatározó jegybankjai (az amerikai, az uniós, a brit, a japán stb.), valamint a legerősebb országok kormányai közösen lépnek fel, mert a monetáris eszközök a fiskális politika támogatása nélkül eredménytelenek lennének. Valószínűleg a hagyományos eszközök alkalmazása már nem elégséges. A svájci jegybankban annak esélyét is meglebegtették, hogy a frank árfolyamát hozzáköthetik az euróhoz. De – a lapunknak nyilatkozó befektetési bankár szerint – elképzelhetők olyan nem szokványos megoldások is, hogy például azoknak a befektetőknek, akik túlértékelt menedékdevizákat vásárolnak, globálisan valamiféle felárat kell majd fizetniük. Az is kérdés még, hogy a nagy feltörekvő országok Brazília, Oroszország, India és Kína milyen szerepet vállalnak a válságkezelésben. 

Egy uncia arany árváltozása. Mozgászavar
©

A világgazdaság változásai természetesen Magyarországra is hatással vannak. A lassulva növekedő nemzetközi gazdaság kisebb húzóerőt gyakorol a magyar gazdaságra, s ezért a magyar növekedés üteme is csökken (a tervezett 4 százalék helyett jövőre már csak 2,5 százalékot prognosztizálnak.) A költségvetési hiány sem fog feltétlenül a terveknek megfelelően alakulni, hiszen az áfa-elszámolás uniós előírásainak következtében legalább 100 milliárd forintos kieséssel kell számolni, a BKV és a MÁV adósságainak átvállalása további 578 milliárdot visz el. Ráadásul az önkormányzatok is három éves halasztást kértek a hiteleik visszafizetésére. (Külön érdekesség, hogy mit kezdenek majd azokkal a lejáró, többek között svájci frank alapú kötvényekkel, amelyekre az állam nem vállal garanciát.)

E tényezők együtt negatívan hatnak a Magyarország megítélésére, a befektetői bizalomra. Ennek egyelőre nem drasztikusak a hatásai, de a forintonként felfelé lépdelő euró-árfolyam figyelmeztet – mondja Fürjes Szabolcs –, hogy a lassú változás megkezdődött, s a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram megvalósításának valószerűségével kapcsolatban növekszik a bizonytalanság. Eközben a magas svájcifrank-árfolyam rendszerszintű kockázatot jelent, ami szintén hat az euró forinthoz mért árfolyamára. Az euróárfolyam emelkedése pedig befolyásolja a frank árfolyamát, amiből kialakulhat egy negatív spirál.
 
Mit tehet ilyen körülmények között a magyar polgár? A szakértő szerint, akinek jelentős devizahitele van, de nincs megfelelő jövedelme (például elveszítette az állását), legfeljebb a nemzeti eszközkezelő piacra lépésében reménykedhet. Aki tud fizetni árfolyamrögzítés nélkül, a legjobb, ha nem áll le a törlesztésekkel, és nem menekül a védőernyő alá, mert az növelné az összkiadásait. Ha valaki csak árfolyamrögzítés mellett képes törleszteni, abban bízhat, hogy pozitívan változik meg a jövő (amire azért van esély). Aki fizetni tudja a törlesztést, de ezen felül is vannak tartalékai, jobban teszi, ha él az előtörlesztés lehetőségével, és a havi cash flow-ját minimalizálja.

©

Fürjes Szabolcs felhívta a figyelmet még egy szempontra. Amennyiben az árfolyamrögzítést tömegesen választják, úgy a bankok (legalább is a statisztikákban) ismét megkezdik a lakosság hitelezését. Ez a teljes adósságállományon belül növelni fogja a forinthitelek arányát a devizahitelek rovására. Ennek az a pozitív hatása mindenképpen az lehet, hogy az MNB intézkedései jobban hathatnak a piacra. A magyar gazdaság rendbehozatala azonban végül is legalább 4-5 évig eltarthat.

Amerika fellélegzett

A nagyon várt  foglalkoztatási adat szebb lett, mint az elemzők előre jelezték, amit az Egyesült  Államokban nagy megnyugvással  fogadott a piac, ugyanis kiderült, hogy nem kell a gazdaság recesszióba fordulásától tartani. Júliusban 117 ezerrel nőtt a munkahelyek száma az USA-ban, a magánszektorban pedig 154 ezerrel, a munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra esett.

 

A Wall Street befektetői fellélegeztek, ami azonnali pozitív hatást váltott ki, s a részvényindexek visszaszerezték a nyitás környékén elszenvedett veszteségeiket. A Market Watch beszámolója szerint a jelentés mérsékelte az amerikai recesszió visszatérésétől való félelmet. A munkanélküliség azonban még mindig magas, már 30-ik hónapja haladja meg folyamatosan a 8 százalékot, ami  a nagy gazdasági válság, 1930 óta a leghosszabb időtartam. A jelentés szerint az órabérek 10 centtel, azaz 0,4 százalékkal 23,13 dollárra emelkedtek.

 

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy az USA el fog kerülni egy újabb recessziót, amit a friss foglalkoztatási adatok most megerősítenek.

Nagyon komoly bizalmi válság van – mondta a hvg.hu-nak Réczey Zoltán, a Budacash elemzője. A második görög mentőcsomag óta Európában nem sikerült megnyugtatni a befektetőket, akik ezekből az intézkedésekből nem tudták kihámozni, hogy mi lehetne a recept a nagyobb országok, például Spanyolország és Olaszország egyensúlyi pályán tartására. Az Egyesült Államokban pedig a tegnapi esés nem függőleges zuhanás volt, inkább egy masszív lejtmenet, mert mindenki ki akart szállni a kockázatos befektetésekből a romló makrogazdasági adatok miatt. Eközben elkezdték vásárolni az amerikai állampapírokat méghozzá a nehézségek ellenére alacsony hozamok mellett, hiszen azok még mindig biztos menedéknek számítanak.

Ebből jól látható, hogy elsősorban bizalmi válság alakult ki, amelynek hatását ezért olyan intézkedésekkel lehetne megoldani, amelyek a bizalmat teszik helyre. Például a költségvetési plafon emeléséhez kötött intézkedések bővítésével, hiszen a kiadások 2,4 billió dolláros lefaragását a piac kevésnek értékelte. És az eurózónában is valami hasonlóra volna szükség, például a válságkezelésre létrehozott EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) olyan kiterjesztésére, amiről már hihető, hogy megoldást szolgáltat a nagyobb gazdaságok esetében is. Ezek nélkül ugyanis a bizonytalanság fennmarad, s például az egyre növekvő állampapírhozamok miatt Olaszország könnyen finanszírozhatatlanná válhat, miközben a reálgazdasági helyzet ezt egyáltalán nem indokolná. Onnan pedig a fertőzés továbbterjedése más országokra már beláthatatlan következményekkel járna.

A kérdés – s Magyarországon is mindenkit ez izgat –, hogy hol lehet a jelenlegi folyamatok vége, például meddig emelkedhet még a frank árfolyama? Réczey Zoltán szerint akkor fordulhat meg a trend, amikor beavatkoznak. De ennek helyét, idejét és módját senki sem ismeri a piacon. Valószínűnek tűnik, hogy az 1,06-os, 1,07-es euróhoz mért svájci frank árfolyamnál az SNB nem vár tovább. Az intervenció legvalószínűbb formája azonban, hogy a nagy jegybankok összehangoltan lépnek fel, a nagyobb hatás érdekében, hiszen már kiderült, hogy külön-külön nem elegendő az erejük.

A bizalom pengeélen táncol, így minden jel hatása felnagyítódhat. Ma például az amerikai foglalkozatási adat nyilvánosságra hozatala adhat új irányt a folyamatoknak. A jövő szempontjából ez egy kiemelten fontos adat – jelezte a Budacash elemzője –, ugyanis a fogyasztás alakulására fontos befolyással van, hogy mekkora vásárlóerő jelenik meg a piacon. Egy jó adat sokat javíthat a bizalmon, de ha beigazolódik a félelem, hogy romlott a foglalkozatás, az még nagyobb tengerentúlról induló zűr kezdetét jelentheti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Máriás Leonárd Gazdaság

Apokalipszis jön? - kisokos az új válságról

Beszakadtak a tőzsdék és pánikhullám söpör végig a világon. Meglehet, ez az új válság kezdete, és az is lehet, hogy ez még az előzőnél is brutálisabb lesz. Mert mindenki azt hitte, minden megoldható hitelből, az adósságot soha nem kell visszafizetni, a politikusok pedig inkompetensek, rövidlátók és önzőek voltak. Összeszedtük, mit rontott el a világ 2008 óta, és hogyan lett ebből ekkora baj. A hvg.hu kisokosa.

hvg.hu Gazdaság

Két éve nem látott vérzivatar a tőzsdéken

Két éve nem volt ekkora pánik a világ tőzsdéin. Az amerikai tőzsde indexei 5 százalék körüli mínuszban zártak, de a pánik Ázsiára és Európára is átterjedt. Az OTP és a Mol is nagyot veszített. A svájci frank péntek reggel újabb csúcsot döntött meg, a svájci jegybankelnök szavaira azonban gyengülni kezdett.

hvg.hu Gazdaság

Reggel 254 fölött járt a svájci frank

Többször is a 254 forint/frank árfolyamot közelítette meg a svájci frank csütörtökről péntekre virradóra, reggel pedig át is lépte a 254-es határt a jegyzés, aztán gyorsan erősödni kezdett a forint: a kurzus kilenc óra után a 250-251-es sávba tolódott el.

Bevallotta a Boeing, miért nem tudták megmenteni a pilóták a 737 MAX-ot és az utasok életét

Bevallotta a Boeing, miért nem tudták megmenteni a pilóták a 737 MAX-ot és az utasok életét

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Két nap alatt másodszor fogtak el orosz bombázókat az amerikaiak

Két nap alatt másodszor fogtak el orosz bombázókat az amerikaiak

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül

Ötven gyereket mentettek ki pedofilok karmai közül

Két kép is készült arról, milyen lehet a Samsung Galaxy Note10

Két kép is készült arról, milyen lehet a Samsung Galaxy Note10