szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2008 óta 33 szorosára növekedett az átlagos korrupciós vesztegetési összeg mérete Oroszországban. Dimitrij Medvegyev korábbi államfő törekvései elsőre látásra úgy tűnik, hogy eredménytelenek voltak a korrupció visszaszorítására, ám az összeg méretének növekedése azt is mutatja, hogy egyre kockázatosabb korrumpálni.

Dimitrij Medvegyev előző orosz államfő 2008-ban programot hirdetett a korrupció visszaszorítására. A "Tiszta Kezek" akció keretében az orosz államfő négy évvel ezelőtt egy szigorú antikorrupciós törvényt is keresztülvert az orosz törvényhozáson. 2010-ben pedig a belügyminisztérium és a rendőri erők kerültek átszervezésre, itt azonban kisebb eredmények születtek, mivel az orosz vezetés nem akarta magára haragítani a rendőröket az elharapózó tüntetések közepette - írja a Business News Europe hírportál.

A korrupció mértéke az intézkedések ellenére ugyanakkor nem csökkent. Egyes felmérések szerint 2008 óta 33 szorosára nőtt a megvesztegetések átlagos összege, 300 dollárnyi rubelről mintegy 10 ezer dollárra emelkedett a "baráti pénzek" összege. A helyzet ugyanakkor az, hogy - bár a korrupció mértéke nem csökkent - a vesztegetési pénzek elfogadása egyre inkább rizikós lett, és erre a piac reagált, vagyis drágábbá vált korrumpálni.

Oroszországban négy év alatt 33 szorosára nőtt az átlagos korrupciós összeg mértéke
©

A korrupció növekedése mellett az oroszországi árnyékgazdaság mérete is megugrott az elmúlt négy évben, ezt 2008-ban az orosz GDP-nek még "csak" a 35 százalékára becsültek, ma már azonban 52 százalékon áll a mutató. Ez azonban a gazdasági világválság oroszországi begyűrűzésének is az eredménye. Az idézett felmérés szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a korrupció mértéke Oroszországban elérte a mélypontot, innentől kezdve már "harapni" fognak az intézkedések.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az orosz alsóház, a Duma képviselői mellett már a közszférában dolgozóknak is vagyonbevallást kell beadniuk, az orosz állami vállalatok pedig csak olyan alvállalkozókat foglalkoztathatnak, akiknél jelzik, hogy ki is a valódi tulajdonos. Két évtizednyi korrupciós "semittevés" után így talán változások indulhatnak el Oroszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!